Pierwszy chopper
- w0jciechu
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic
- VROC: 0
Pierwszy chopper
Witam wszystkich!
Jak widać po temacie zastanawiam się nad zakupem pierwszego moto.
Oczywiście padło na choppery, innej opcji nigdy nie było
"Trochę" poszukałem na różnych forach, ale nadal nie jestem do końca przekonany co do wyboru modelu.
Generalnie skupiłem się na dwóch modelach:
Kawasaki VN800
Suzuki Marauder VZ800
I tutaj pojawiają się moje pytania:
1) Pierwsza kwestia, co byście wybrali i dlaczego nie Maraudera?
2) Czy z budżetem maks. 10 000zł, jest sens szukać wśród powyższych modeli? Czy sugerowalibyście coś innego?
Zakładam oczywiście, że trochę się nacieszę zakupem zanim będę musiał coś przy nim dłubać.
3) Czy tego typu moto to nie przesada dla "świeżaka" ?
Prawko zrobiłem dopiero pod koniec zeszłego sezonu i słyszałem opinie, że na początek sugeruje się jednak zacząć z jeszcze mniejszymi pojemnościami,
z drugiej strony najmniejszy też nie jestem: 185cm/105kg i nie chcę wyglądać jak na kocie
Wielka prośba o opinie
Pozdrawiam
wojciech
Jak widać po temacie zastanawiam się nad zakupem pierwszego moto.
Oczywiście padło na choppery, innej opcji nigdy nie było
"Trochę" poszukałem na różnych forach, ale nadal nie jestem do końca przekonany co do wyboru modelu.
Generalnie skupiłem się na dwóch modelach:
Kawasaki VN800
Suzuki Marauder VZ800
I tutaj pojawiają się moje pytania:
1) Pierwsza kwestia, co byście wybrali i dlaczego nie Maraudera?
2) Czy z budżetem maks. 10 000zł, jest sens szukać wśród powyższych modeli? Czy sugerowalibyście coś innego?
Zakładam oczywiście, że trochę się nacieszę zakupem zanim będę musiał coś przy nim dłubać.
3) Czy tego typu moto to nie przesada dla "świeżaka" ?
Prawko zrobiłem dopiero pod koniec zeszłego sezonu i słyszałem opinie, że na początek sugeruje się jednak zacząć z jeszcze mniejszymi pojemnościami,
z drugiej strony najmniejszy też nie jestem: 185cm/105kg i nie chcę wyglądać jak na kocie
Wielka prośba o opinie
Pozdrawiam
wojciech
1. wybór dla mnie jest oczywisty, a dlaczego?
możesz porównywać parametry, poczytać o bolączkach danego modelu. etc, etc, ale tak naprawdę to w momencie gdy zobaczysz moto poczujesz że ma być Twój, to jak z dziewczynami, jakkolwiek patetycznie by to nie zabrzmiało, dyskusje brunetka czy blondynka nie mają sensu
2. ja swego Franca sprzedałem za 10 koła więc cena jest do ugryzienia, a sprzęt jest dość bezawaryjny więc powinien latać bez specjalnego wkładu, oczywiście kupuj z głową (chociaż wiem, ze to trudno)
3. za duży? szkoły są dwie - od najmniejszego i w górę albo na głęboką wodę, obydwie mają zady i walety, jak kupisz mniejszy za rok go zmienisz, osobiście jestem przeciwnikiem kupna dwójki na początek, ale 800-tka przy Twoich parametrach będzie w sam raz
No i jak zawsze - odrobina szacunku nie zaszkodzi, trening czyni mistrza itd
powodzenia
możesz porównywać parametry, poczytać o bolączkach danego modelu. etc, etc, ale tak naprawdę to w momencie gdy zobaczysz moto poczujesz że ma być Twój, to jak z dziewczynami, jakkolwiek patetycznie by to nie zabrzmiało, dyskusje brunetka czy blondynka nie mają sensu
2. ja swego Franca sprzedałem za 10 koła więc cena jest do ugryzienia, a sprzęt jest dość bezawaryjny więc powinien latać bez specjalnego wkładu, oczywiście kupuj z głową (chociaż wiem, ze to trudno)
3. za duży? szkoły są dwie - od najmniejszego i w górę albo na głęboką wodę, obydwie mają zady i walety, jak kupisz mniejszy za rok go zmienisz, osobiście jestem przeciwnikiem kupna dwójki na początek, ale 800-tka przy Twoich parametrach będzie w sam raz
No i jak zawsze - odrobina szacunku nie zaszkodzi, trening czyni mistrza itd
powodzenia
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy
Napisze tak, bo widzę że przechodzisz podobnaą drogę do mojej
1. Zdałeś "nowe prawko", slalomy wolne, szybkie, hamowania awaryjne i inne łącznie z żonglowaniem pachołkami w tle - dasz radę.
2. Moj wzrost 184cm i 120kg :P - też dasz radę
3. Ja zdałem prawko w czerwcu 2014, VN 800 kupiłem w sierpniu jako pierwsze moto i nie żaluje - dasz radę
4. Ja po kupnie 1 dnia pojechałem na plac manewrowy tam gdzie robiłem kurs i jeździłem do nocy(taaaka zabawa była) aby "wyczuć" szatana - polecam
5. 10 klocków, za ładnego lecz trochę gołęgo VN800 w sam raz
6. Jak znajdziesz komis i bedzie stal VZ i VN to kupisz VNa jestem pewien
Powodzenia w zakupie jak coś zawsze można temat na forum założyć koledzy podpowiedzą czy warto jechać maszynę obejrzeć
1. Zdałeś "nowe prawko", slalomy wolne, szybkie, hamowania awaryjne i inne łącznie z żonglowaniem pachołkami w tle - dasz radę.
2. Moj wzrost 184cm i 120kg :P - też dasz radę
3. Ja zdałem prawko w czerwcu 2014, VN 800 kupiłem w sierpniu jako pierwsze moto i nie żaluje - dasz radę
4. Ja po kupnie 1 dnia pojechałem na plac manewrowy tam gdzie robiłem kurs i jeździłem do nocy(taaaka zabawa była) aby "wyczuć" szatana - polecam
5. 10 klocków, za ładnego lecz trochę gołęgo VN800 w sam raz
6. Jak znajdziesz komis i bedzie stal VZ i VN to kupisz VNa jestem pewien
Powodzenia w zakupie jak coś zawsze można temat na forum założyć koledzy podpowiedzą czy warto jechać maszynę obejrzeć
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN 800 Classic był, jest NOMAD 1500
- VROC: 36925
Miałem to samo tylko zamiast Marudera szukałem Dragstara 650 zobaczyłem 800 classic i nie żałuje!!! Mimo ze odradzali mi "koledzy" jak mogli że będzie w warsztacie stał itd, kupiłem i oprócz wymiany oleju i klocków nic w nim nie zrobiłem leje bene i wio juz trzeci sezon.Lecho pisze:Ja pół roku kupowałem Maraudera.
Byłem w Rzeszowie, byłem w Gdańsku, aż w końcu zobaczyłem Vulcana 800Classic....... i było po mnie.
Owszem VN jest trochę droższy od VZ, ale nie bierze się to z niczego.
- Painkiller
- Miejscowość: wRock...
- Motocykl: Kawa VN800 A
- VROC: 34211
Re: Pierwszy chopper
Jak myślałem nad zakupem choppera to Marauder był najpoważniejszym kandydatem. Do momentu jak zobaczyłem VN800 A i dla mnie sprawa była jasna, zadecydował klasyczny wygląd chopperaw0jciechu pisze: Generalnie skupiłem się na dwóch modelach:
Kawasaki VN800
Suzuki Marauder VZ800
Ale wiadomo, de gustibus non est disputandum...
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Taki właśnie stoi u mnie w garażu i szuka nowego Pana.w0jciechu pisze:Kawasaki VN800
Był to też mój pierwszy poważny sprzęt, pierdków z czasów młodości nie liczę
po dwóch latach obcowania ze sprzętem nie wyobrażałem sobie, ze następny mógłby być inny niż Vulcan i ......
Mam już w garażu młodszego brata czyli VN900
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
No i widzisz? Skoro tyle ludzi w ten sposób zaczynało to z gruntu nie może być błąd.
Ja tak samo - zrobiłem prawko w 2012, potem przez zimę szukałem jakichś szadołek i wirażek, a jak zobaczyłem wraz z żoną VN 800 to już przepadłem... długi spłacałem przez jakieś 9 miesięcy, ale warto było.
Tylko jestem trochę sporo mniejszy od Ciebie. A mimo to wydaje mi się, że 800 ogarniam bez specjalnego problemu. Jestem pewny, że gdybym kupił coś mniejszego, to po paru miesiącach już bym się oglądał za 800 lub 900.
Ja tak samo - zrobiłem prawko w 2012, potem przez zimę szukałem jakichś szadołek i wirażek, a jak zobaczyłem wraz z żoną VN 800 to już przepadłem... długi spłacałem przez jakieś 9 miesięcy, ale warto było.
Tylko jestem trochę sporo mniejszy od Ciebie. A mimo to wydaje mi się, że 800 ogarniam bez specjalnego problemu. Jestem pewny, że gdybym kupił coś mniejszego, to po paru miesiącach już bym się oglądał za 800 lub 900.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- RadekSłupsk
- Miejscowość: Słupsk
- Motocykl: Kawasaki VN 800 A (1997)
- VROC: 35633
Jesli sobie zyczysz moge przeslac CI fote, jak czlowiek podobnych gabarytow wyglada na Vn 800A (187cm I 95kg)
Pozdro
Pozdro
It's not the Wild West anymore, you can't just clean up the streets with a gun, even though sometimes, that's exactly what's needed
VROC #35633
VROC #35633
Nie licząc 50ccm i 125ccm również zaczynałem/am od VN800, szykuje się na nim udany 2 sezon
Zdawałeś prawko na pewno na niewiele lżejszej maszynie, robiłeś wolne- szybkie slalomy, hamowania awaryjne i inne cuda na kiju - dasz radę!
Rok temu przed zakupem motocykla też patrzyłem na Shadowa, Marude itd, ale jak zobaczyłem (najpierw na jakimś filmie ze zlotu) VN800 obok tych w.w. to nie było o czym dyskutować i jestem pewien że jakby ustawić je 3 obok siebie w komisie to wybór by padł na VN
Mały nie jestem bo: 185cm i 115kg, sweet foci nie będę wrzucał ale uwierz na słowo nie wyglądam jak kozie
Kupisz- jedź na jakiś placyk, porób ósemki, pojeździj wyczuj - dasz radę
Zdawałeś prawko na pewno na niewiele lżejszej maszynie, robiłeś wolne- szybkie slalomy, hamowania awaryjne i inne cuda na kiju - dasz radę!
Rok temu przed zakupem motocykla też patrzyłem na Shadowa, Marude itd, ale jak zobaczyłem (najpierw na jakimś filmie ze zlotu) VN800 obok tych w.w. to nie było o czym dyskutować i jestem pewien że jakby ustawić je 3 obok siebie w komisie to wybór by padł na VN
Mały nie jestem bo: 185cm i 115kg, sweet foci nie będę wrzucał ale uwierz na słowo nie wyglądam jak kozie
Kupisz- jedź na jakiś placyk, porób ósemki, pojeździj wyczuj - dasz radę
- RadekSłupsk
- Miejscowość: Słupsk
- Motocykl: Kawasaki VN 800 A (1997)
- VROC: 35633
Powodzenia. Mysle, ze nie zawiedziesz sie na tej konstrukcji
It's not the Wild West anymore, you can't just clean up the streets with a gun, even though sometimes, that's exactly what's needed
VROC #35633
VROC #35633
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Może moją jesteś zainteresowany ?
https://picasaweb.google.com/1082815341 ... /Sezon2014#
https://picasaweb.google.com/1082815341 ... /Sezon2014#
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu