Stłuczka-Na co zwrócić uwagę przy naprawie

Awatar użytkownika
kerdmann
Miejscowość: Reda-pomorskie
Motocykl: vulcan vn750
VROC: 0

Stłuczka-Na co zwrócić uwagę przy naprawie

Post autor: kerdmann » wt cze 30, 2015

Witam serdecznie
Miałem wczoraj bliskie spotkanie z TIR-em. Staliśmy na czerwonym świetle na skrzyżowaniu, Ja pierwszy TIR za mną, na zielonym zdążyłem tylko wrzucić 1 bieg, a ciężarówka ruszyła i z impetem rozjechała mojego Vulcanika, na szczęście Ja zdążyłem zeskoczyć! Mimo to wszystko mnie boli!
Moje pytanie brzmi: Na co zwrócić uwagę przy oględzinach i naprawie motocykla???
Pomijam sprawy blacharskie itp. Chodzi mi o napęd: silnik, wał, dyfer, przekładnia itp. Wiem że są to dosyć wrażliwe elementy!
Motocykl po wypadku odpalił normalnie i wróciłem nim spory kawał drogi do domu! Bez żadnych problemów.
Jedynie co mnie martwi to dziwny odgłos którego nie potrafię namierzyć ani określić, występuje jedynie podczas jazdy, tak jakby coś gdzieś ocierało? Ale nie wiem gdzie konkretnie bo w trakcie jazdy ciężko nasłuchiwać i sprawdzać. Nie jest to metaliczny odgłos!
Muszę zdemontować uszkodzone elementy: błotnik, lampa, tablica, podnóżki pasażera, Gmole. Są ślady otarcia na dyferencjale i kole, dlatego chciałbym te elementy w jakiś sposób zweryfikować!
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie!
Sezon dla mnie ledwo co się zaczął a chyba już się skończył!

Na marginesie Pan kierowca TIR-a nawet się nie zatrzymał, potrącił mnie, skręcił na skrzyżowaniu i pojechał!!!!
Znam niestety jedynie początek rejestracji jego naczepy! Nie widział mnie? Przecież dojeżdżając do skrzyżowania musiał mnie widzieć? hehehe No cóż!
Pozdrawiam wszystkich
Uważajcie na postoju!
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.

Awatar użytkownika
TomkaT
Miejscowość: Kobyłka
Motocykl: VN 750
VROC: 37080

Post autor: TomkaT » wt cze 30, 2015

No to masz pecha kolego, co do tarcia to spróbuj postawić na stopkę centralną, wtedy będziesz miał tylne koło w górze, zakręć kołem, być może zobaczysz co obciera, a co kierowcy tira to możesz mieć kłopot z uzyskaniem odszkodowania jeśli nie masz danych sprawcy kolizji. Miałem dzwona w marcu, była policja, odszkodowanie za moto dostałem w ciągu 2 tygodni :)
Kiedyś- Komar, Jawka, WFM, WSK, Jawa 350 ts, MZ ts 150, obecnie VN 750, a w przyszłości ??

Tomek

Awatar użytkownika
kerdmann
Miejscowość: Reda-pomorskie
Motocykl: vulcan vn750

Post autor: kerdmann » wt cze 30, 2015

Jeśli chodzi o jakiekolwiek "tarcie" to nie ma o czym mówić. Koło nie obciera o żaden element, ten odgłos to ewidentnie jakaś usterka mechaniczna. Pozostaje tylko szukać przyczyny!
Pozdrawiam
:pedzi:
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.

Awatar użytkownika
Zeus
Miejscowość: ZIELONA GÓRA
Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
VROC: 33589

Post autor: Zeus » wt cze 30, 2015

Smutno czytać takie wieści, a ważne , że ciebie nie rozjechał
Zadzwoń do mnie, to pogadamy
www.v-moto.pl Oryginalne części, akcesoria, oleje, filtry do Kawasaki

VROC #33589

Awatar użytkownika
Kristof_if
Miejscowość: Lubomia
Motocykl: HD FLHTK103,Honda Transalp,Cx500,był VN 1500
VROC: 37033

Post autor: Kristof_if » śr lip 01, 2015

Faktycznie smutne i zarazem dziwne że nie zauważył
Ale zatrzymałeś Go???
Kriss.
Live to ride,ride to live.

Robrob
Miejscowość: Łomża
Motocykl: BMW K1200 LT

Post autor: Robrob » śr lip 01, 2015

Jedz na policję i sprawdz czy na skrzyżowaniu lub w okolicy nie ma kamer
Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..

Awatar użytkownika
kacmar
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
VROC: 36367

Post autor: kacmar » śr lip 01, 2015

Szkoda, że od razu nie dzwoniłeś na policje, sam byleś, jakiś przypadkowych świadków /przechodniów, kierowców innych pojazdów/ spisałeś dane ?. Jakieś zdjęcie z miejsca zdarzenia zrobiłeś ?, i zrób tak jak Robrob radzi.
Pozdrawiam Cię
VROC#36367

ODPOWIEDZ