Problemz y royruchem -odpaleniem
-
- Miejscowość: tarnowskie góry
- Motocykl: vulkan vn750 twin
- VROC: 0
Problemz y royruchem -odpaleniem
Witam!
Problem dotyczy VN750TWIN 1994. Wygląda to tak ,ze po naciśnięciu guzika startu rozrusznik albo się obraca i wtedy odpala , albo tak jakby napotykał opór nie do pokonania słychać tylko stuk , kontrolki N i ciśnienia gasną (spadek napięcia) i nic.
Rozrusznik w porządku , był wymontowany i u sprawdzenia , szczotki OK obraca się
Akumulator też w porządku ,sprawdzona zdolność rozruchowa
Przekaźnik rozrusznika też w porządku sprawdzony
To było wszystko co na wierzchu . Wiem z serwisówki ,że jest w środku sprzęgło rozrusznika ,tyle że nie wiem jakie objawy daje jego awaria. Mogę się do niego dobrać ale to już kopanie w silniku. Może ktoś miał podobny przypadek i ma pomysła albo sobie z tym poradził?
Będę wdzięczny za radę!
Problem dotyczy VN750TWIN 1994. Wygląda to tak ,ze po naciśnięciu guzika startu rozrusznik albo się obraca i wtedy odpala , albo tak jakby napotykał opór nie do pokonania słychać tylko stuk , kontrolki N i ciśnienia gasną (spadek napięcia) i nic.
Rozrusznik w porządku , był wymontowany i u sprawdzenia , szczotki OK obraca się
Akumulator też w porządku ,sprawdzona zdolność rozruchowa
Przekaźnik rozrusznika też w porządku sprawdzony
To było wszystko co na wierzchu . Wiem z serwisówki ,że jest w środku sprzęgło rozrusznika ,tyle że nie wiem jakie objawy daje jego awaria. Mogę się do niego dobrać ale to już kopanie w silniku. Może ktoś miał podobny przypadek i ma pomysła albo sobie z tym poradził?
Będę wdzięczny za radę!
RominK
-
- Miejscowość: Trzebnica
- Motocykl: VN750 był, jest VN15
Prawdopodobnie na którymś połączeniu nie ma dobrego kontaktu i tam tracisz prąd.
Najprostszym sposobem sprawdzenia połączeń jest test organoleptyczny, dotykaj miejsc połączeń elektrycznych, tam gdzie będzie gorące tam tracisz prąd.
Najprostszym sposobem sprawdzenia połączeń jest test organoleptyczny, dotykaj miejsc połączeń elektrycznych, tam gdzie będzie gorące tam tracisz prąd.
Komar, komar, romet, simson, mz250, trzydzieści lat auto i od kilku dni VN750, od 1.09.2017 vn15
tel. 535110466
tel. 535110466
Miałem kiedyś identyczny objaw w Yamaszce XJ 550. Co prawda to zupełnie inny motocykl, ale winny był akumulator. Czasem robił psikusa i nie działał, a czasem działał jak gdyby nigdy nic-złośliwa bestia. Po wymianie aku problem zniknął.
SZYBKO,TANIO,DOBRZE (z tych trzech rzeczy razem występują tylko dwie do wyboru)
-
To już ,Koledzy przerabialem wszystkie styki poczyszczone na błysk, konektorki ,oczka posprawdzane , aku i rozrusznik sprawdzone. W sumie bardzo bym, chciał aby na tym się skończyło wymienić akumulator albo nawet i rozrusznik ,ale przynajmniej wiedziałbym o co loto . Gdyby aku zdychało to przynajmniej byłoby słychać ,że usiłuje zakręcić. Spróbuję z innym akumulatorem zobaczymy....
RominK
- Ch6ijanin
- Miejscowość: WrocLove
- Motocykl: XV535, VN800, VN 1600, VN 900....VN 1700 Noma
- VROC: 37544
ja obstawiam sprzęgło rozrusznika identyczne objawy miałem w Yamaha Virago i właśnie tam była przyczyna. Niby całkiem inny motocykl ale ....
Na pych próbowałeś?
Jak ja chciałem na pych to był efekt jakby silnik był zblokowany, blokowało koło. Nie wiem jak w Twoim moto ale w Ymaszce samemu to robiłem bez większych problemów.
Na pych próbowałeś?
Jak ja chciałem na pych to był efekt jakby silnik był zblokowany, blokowało koło. Nie wiem jak w Twoim moto ale w Ymaszce samemu to robiłem bez większych problemów.
Życie jest piękne
-
Tego się właśnie obawiałem ,że to sprzęgło rozrusznika i faktem jest ,że przy próbie "na pych" efekt jak opisany w Virago -kompletna blokada. Zresztą profilaktycznie zacząłem już sobie tłumaczyć serwisówkę , rozdziały dotyczące tegoż. Cóż nadzieja na łatwiejsze rozwiązanie prysła , ale w końcu koniec sezonu można pogrzebać...
Ze względu na wcześniejsze doświadczenia staram się najpierw wykluczyć wszystkie proste rozwiązania . bo te na szczęście najczęściej występują,ale niestety nie zawsze....
Ze względu na wcześniejsze doświadczenia staram się najpierw wykluczyć wszystkie proste rozwiązania . bo te na szczęście najczęściej występują,ale niestety nie zawsze....
RominK