czy mogłem zatrzeć/uszkodzić silnik
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
- VROC: 0
czy mogłem zatrzeć/uszkodzić silnik
Witam
Na początek wielkie podziękowania dla Brylanta i Skiby z Wrocławia, za pomoc .
Jadąć motocyklem, bardzo powoli zapaliła się mi kontrolka IF ( chyba tak sie nazywa) i praktycznie od razu zgasł silnik. Myślałem, że cos tego i od razu chciałem zapalić, nawet nie chciał ruszyć - rozrusznik nie kręcił, po kilku sek zapalił..i zgasł. Pomyślałem, silnik zatarty. Zadzwoniłem po kolegów, by mnie sholowali... jednak ciekawość nie dała mi spokoju, po ok 30 minutach silnik zapalił i pracował normalnie. i tak:
1. Czy Kawasaki VN 1600 z 2005 roku ma czujnik odcięcia zapłonu w czasie gdy temperatura silnika wzrośnie
2. czy mogło cos sie uszkodzić?
oraz
okazało się, ze w zbiorniku wyrównawczym nie ma płynu chłodzącego, dolałem, ale wlazło tylko tyle ile do zbiornika. Prawdopodobnie to było przyczyną plus prawdopodobnie nie działający wiatrak.. ( muszę sprawdzić)
Czy odpowietrza się ukłąd chłodzący, ew jak?
Na początek wielkie podziękowania dla Brylanta i Skiby z Wrocławia, za pomoc .
Jadąć motocyklem, bardzo powoli zapaliła się mi kontrolka IF ( chyba tak sie nazywa) i praktycznie od razu zgasł silnik. Myślałem, że cos tego i od razu chciałem zapalić, nawet nie chciał ruszyć - rozrusznik nie kręcił, po kilku sek zapalił..i zgasł. Pomyślałem, silnik zatarty. Zadzwoniłem po kolegów, by mnie sholowali... jednak ciekawość nie dała mi spokoju, po ok 30 minutach silnik zapalił i pracował normalnie. i tak:
1. Czy Kawasaki VN 1600 z 2005 roku ma czujnik odcięcia zapłonu w czasie gdy temperatura silnika wzrośnie
2. czy mogło cos sie uszkodzić?
oraz
okazało się, ze w zbiorniku wyrównawczym nie ma płynu chłodzącego, dolałem, ale wlazło tylko tyle ile do zbiornika. Prawdopodobnie to było przyczyną plus prawdopodobnie nie działający wiatrak.. ( muszę sprawdzić)
Czy odpowietrza się ukłąd chłodzący, ew jak?
Nigdy nie jest za późno.
-
Jutro spuszczam oleum, by sprawdzić czy jakieś wióry są w nim. Dlaczego zgasł i dlaczego nie chciał odpalić, a po kilku minutach odpalił? Mogło obrócić panewki? ... szereg pytań, bez problemu wjechałem do garażu, chodzi tak jak chodził...
Jutro sprawdzę eleum, doleje płynu, zobaczę czy wiatrak działa .. jak bedą wióry w oleju to jakas masakra
Jutro sprawdzę eleum, doleje płynu, zobaczę czy wiatrak działa .. jak bedą wióry w oleju to jakas masakra
Ostatnio zmieniony czw mar 29, 2018 przez Mymlon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie jest za późno.
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Lamka FI ma tak naprawdę więcej zastosowań. Między innymi sygnalizuje błędy w ECU. Możesz dzięki niej przeprowadzić podstawową diagnostykę silnika - w serwisówce rodział Fuel System (DFI) -> Troubleshooting the DFI System.
Jeśli lampka FI świeci, to komputer przynajmniej pokaże w którym układzie szukać problemu.
Niezależnie od tego oczywiście oleum sprawdź i płyny też.
Jeśli lampka FI świeci, to komputer przynajmniej pokaże w którym układzie szukać problemu.
Niezależnie od tego oczywiście oleum sprawdź i płyny też.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
-
Nie mam pod zegarami wlewy, pod bakiem owszemKater pisze:Zdejmij zegar, tam jest wlew do chłodnicy, jest też odpowietrznik, dolej do pełna aż wyleje się z odpowietrznika i tyle.
Spawa wygląda tak,ze motocykl cały. Powodem był niewłączający się wiatrak. Wiatrak nie włączał sie natomiast, bo zaśniedziała wtyczka łącząca wiatrak z czujnikiem temperatury. Złacze mieści się za chłodnicą, cieżki dostep. ... Olej po wymianie czysty, bez opiłków więc silnik ok. Zadziałała kontrolka FI
Nigdy nie jest za późno.