Kask szczękowy
-
- Miejscowość: Otwock
- Motocykl: kawasaki vulcan 1500 clasic
- VROC: 0
Kask szczękowy
Witam
Planuje zakup kasku padło na Kask szczękowy Airoh Phantom S czarny/matowy .
Może ktoś z was miał do czynienia z tym kaskiem i doradził by mi .
Z chęcią przeczytam argumenty za i przeciw . Dodam że na kask przewidziałem wydatek do 1000zł .
Planuje zakup kasku padło na Kask szczękowy Airoh Phantom S czarny/matowy .
Może ktoś z was miał do czynienia z tym kaskiem i doradził by mi .
Z chęcią przeczytam argumenty za i przeciw . Dodam że na kask przewidziałem wydatek do 1000zł .
-
Ten ma pinlock
https://akcesoriamotocyklowe.pl/product ... zarny.html
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Osobiście nie jestem zwolennikiem kasków ze szczęką otwieraną tylko nad czoło. Fizyki nie oszukasz, a po otwarciu szczęki, robi się niezły wiatrołap, co nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem. Nie chcąc robić sobie na złość, wybierałem pomiędzy Shark Evoline Series3 i LS2 Valiant, ostatecznie kupiłem ten drugi (ma pinlock). Oby dwa mają szczękę otwieraną do tyłu, cholernie wygodne rozwiązanie. Cały czas obracamy się w klasie ekonomicznej, co nie oznacza oczywiście szajsu, ale nie należy się po niej spodziewać max wyciszenia, tu już trzeba szukać szczękowców dwa i więcej razy droższych. Na pocieszenie dodam, że po wklejeniu słuchawek interkomu, zniknął hałas powietrza dostający się gdzieś bokiem pod szybę. Głośniki idealnie przylegają do uszu i teraz jest nieźle. Wygodny kask, łatwe otwieranie jedną ręką, homologacja również na otwarty kask. Jak zwykle w przypadku kupna kasku, idź do sklepu i przymierz modele z listy ewentualnych zakupów. Ostatecznie może się okazać, że ten który miał być naj, trafi na sam koniec check list i kupisz zupełnie inny model . Powodzenia
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Ano ma bo gość raczej dodaje od siebie i dolicza koszt pinlocka, same specjale kosztowały coś koło 850 zeta, tylko czy N90.2 jest opłacalny skoro https://allegro.pl/oferta/nolan-n104-ab ... 7543713078pawel2171 pisze:Ten ma pinlock
Ty wybierasz Ty decydujesz , ja wybrałem 104 za 960 zł, a N90.2 z pinlockami chodziły wtedy w maju 2018 za ok 890 zł. Ogólnie sobie chwalę, a interkom spokojnie założysz made in china tylko nieco na lansie stracisz
Vailanty spoko, ale te jednak są dużo głosniejsze od klasycznego szczękowca bo zawiasy szerzej wystają rozważałem i odpusciłem, N104 ma szczękę na mimośrodzie więc się nieco otwarta szczęka "chowa". Iść pomierzyć, pomacać i tyle, jednak nadal uważam że n104 w tej kasie to chyba najsensowniejszy wybór, jednak skorupę mają z dobrego materiału i sporo widać, przez większą szybę, w porónwaniu do sharka openline czy agv compact a zwłaszcza jak się ma zegary na baku
Osobiscie bym polecił za 1000zł N104, a za ok 600zł shark openline, pmiędzy tymi 600-1000 to niewiem za co właściwie dopłacamy ( hjc is max2, caberg duke itp) a przerabiałem temat w 2018
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2019 przez Mayones, łącznie zmieniany 3 razy.
- artix
Mayones myślę, że ogólna koncepcja otwieranej szczęki zawsze będzie generować jakiś hałas i tego się nie przeskoczy, chociaż już droższe kaski np. Shuberth są nie najgorsze w tej kwestii. Pytanie brzmi, czy niezdecydowany kupiec, chce jeździć latem z otwartą szczęką, bo ciepło, czy tylko będzie to robił podczas płacenia na stacji paliw itd, bo to ważna sprawa. Uważam i prawie jestem pewien, że typowa szczęka po otwarciu, daje spore opory powietrza, co przy prędkościach powyżej, a nawet poniżej stówki będzie zwyczajnie niewygodne i niekomfortowe. Duża szyba motocykla niewiele tu pomoże, bo i tak nawet z zamkniętą szczęką, potrafi trząść łbem kierowcy. Wybrałem wariant ze szczęką otwierana max do tyłu i jestem zadowolony, jadąc 120-140km/h, nic mi nie ściąga kasku z głowy i o to przede wszystkim mi chodziło. Jak zawsze ostateczny wybór dokona się oczywiście w sklepie po przymiarce i oględzinach
- Mayones
tak, a kolejnym minusem to to, że przy otwartej szczęce możesz sobie opuścic co najwyżej blendę to i dobrze, żeby się nie kończyła w połowie oczu , z drugiej strony jednak przy pewnych prędkościach bezpieczniej z zamkniętą szczęką, ale miastowe trasy spokojnie ogarniesz z opuszczoną blendą i podniesioną szczęką,artix pisze:że typowa szczęka po otwarciu, daje spore opory powietrza
Obracalna szczęka pewnie też waży więcej niż typowy szczękowiec szacuję z 10%
Tak czy inaczej powodzenia
- Mayones
pawel2171 pisze:No tak tylko za tą kaskę to tylko Nolan 104 rozmiar L a ja potrzebuje XL .
https://allegro.pl/oferta/nolan-n104-ab ... 6448663011 mat 999 zł
O airohu nic nie wiem ale na szybko doczytałem, że jest z "thermoplasticu" to openline za 600 też z tego jest
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2019 przez Mayones, łącznie zmieniany 1 raz.
- artix
Ciekawe jakie wady i zalety ma thermoplastic, jest na pewno lepszy niż mój pierwszy kask Bella z włókna szklanego, gięło się to to jak plastelina . Co do wagi, to tak sobie przeglądam garnki i Airoh Phantom S (thermoplastick HTR) waży 1650g, Nolan N104 (polimer)1570g, Ls2 Valiant 1700g, Shark Evoline 3 (żywica termoplastyczna)1715g, natomiast Shuberth C3 Pro (formowanie tłoczone, jakaś ich magia)1570g, a to już wyższa półka jak i jakość. Noo i mimo woli, trochę się oświecimy wzajemnie przy niedzieli . Mayones pełna zgoda, co do zamkniętej szczęki w trasie, w razie czego (odpukać) ta nasza prywatna szczena, na pewno nie wytrzyma spotkania z glebą czy Seicento wyjeżdżającego z podporządkowanej . . Paweł pewnie niewiele osób jeździ w tym kasku, także musisz iść do sklepu i organoleptycznie sprawdzić jak on wygląda i czy będzie dobrze leżał na głowie. Do tysiaka kupisz już kilka modeli kasków, także nie nastawiaj się tylko na jeden model, bo tak jak w przypadku kurtki czy butów, idziesz po jedno, a wychodzisz ze sklepu z czymś innym. Znam to z autopsji . Jeszcze mi się przypomniało odnośnie szyby, normalna szczękę otwierasz do góry razem z szybą, twarz i oczy zabezpieczasz tylko blendą. W szczęce otwieranej max do tyłu tak jak w Valiancie czy Shark'u, po otwarciu kasku, można zamknąć szybę jak i blendę oczywiście i jechać z zasłoniętą twarzą. Nie ma efektu zdmuchiwania i przesuwania kasku do tyłu, jedzie się jak w zwykłym kasku typu Jet. Na razie nie przekonam się do tradycyjnych szczękowców, ta opcja, która mam jak na razie się sprawdza i jest wygodna w obsłudze i użytkowaniu. Może jutro nareszcie przewietrzę zadek, ma być powyżej 10'C, a to już ukrop, czas też na wietrzenie kasku
- Mayones
no o tym napisałem o 13:57artix pisze:normalna szczękę otwierasz do góry razem z szybą, twarz i oczy zabezpieczasz tylko blendą.
jakie wady ma thermo nie wiem, plus dla nolana za to że opcje tańsze czy droższe czy grexa robi z lexanu a wady każdy ma może bell nie był zły skoro miekki bo jak powszechnie wiadomo czapka wełniana upuszczona z 10 piętra nadal nadaje się do użytku
Do tej opcji, że albo cały albo jet miałem grexa j2 od nolana duża szyba mała szczęka na zatrzaskach ogólnie niezły ale poszedłem do fryzjera i okazał się za duży
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2019 przez Mayones, łącznie zmieniany 2 razy.
- artix
Ha ha, w sumie racja . W latach 90, taki Bell to był wypas, ale wystarczyło gdzieś na zlocie, raz użyć go jako taboret dla zmęczonego życiem zlotowym człowieka, co też zrobiłem i było "chrrruupp". Skubany wyginał się jak mocno dojrzały arbuz z wyżartym środkiem już od nowości . Inne materiały i technologia, ale przynajmniej ciepły był . Pawel fajnie, że masz już problem z głowy, niech się nowy kask dobrze sprawujeMayones pisze:może bell nie był zły skoro miekki bo jak powszechnie wiadomo czapka wełniana upuszczona z 10 piętra nadal nadaje się do użytku
- artix
Dopiero teraz sprawdziłem jak wygląda model który kupiłeś. Noo widzisz, tak jak pisałem wcześniej, wchodzisz do sklepu z nastawieniem konkretny model i wychodzisz z zupełnie czymś innym. Tak to zazwyczaj działa . Docenisz brak wielkiej szczęki wiszącej nad czołem po jej podniesieniu jak i jazdę z opuszczoną szybą w wersji Jetpawel2171 pisze:Byłem oglądałem pomacałem i wybór padł na KASK AIROH REV 19
Jak dla mnie jest super wygodny i uniwersalny . Szczęka składana do tyłu też fajny patent .
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Ciekawy jestem jak z głośnością.pawel2171 pisze:przejadę się w nim to coś więcej napiszę
Jak wypada pod tym kątem z innymi kaskami które użytkowałeś ?
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
-
Dałem 1100 dziś polatałem godzinkę i było super . Po mieście szczęka z tyłu podniesiona szyba jest fajnie . Poza miastem wszystko pozamykane do 90 jest ok. powyżej 90 już nie jest tak cicho ale znośnie .
Kask oceniam bdb. lecz moja ocena nie jest adekwatna , dopiero zaczynam swoją przygodę z motocyklem po latach przerwy . W zeszłym roku trochę latałem skuterem w kasku Naxa s17 był bardzo głośny i nie polecam go .
Kask oceniam bdb. lecz moja ocena nie jest adekwatna , dopiero zaczynam swoją przygodę z motocyklem po latach przerwy . W zeszłym roku trochę latałem skuterem w kasku Naxa s17 był bardzo głośny i nie polecam go .