Zamiana zębatek VN 800
- Przemo
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: VN 2000 Classic '06
- VROC: 37109
A więc pierwsze wrażenia na nowym napędzie. 17/39 (takie same z plecaczkiem i bez)
Na razie przejechane jakieś 30km - jazda po mieście i pod miastem do 80km/h
- rzeczywiście nie ma już potrzeby zmieniania biegów co chwile i jeżdżenia na 5. 3-4 wystarczy w zupełności, czasem dojeżdżając do świateł, zdziwiony byłem, że jadę na 3
- jeździ się jakoś ... hmm "dostojniej", może jest minimalnie mniej zrywny, ale przez to czuje większy komfort i przyjemność z jazdy, mam wrażenie większej nad nim kontroli
Jutro 200km autostradą więc zobaczymy jak wrażenia przy większych prędkościach i przy wyprzedzaniu. Sprawdzę też spalanie, czy driftery tak niskie spalanie zawdzięczają podobnemu napędowi do 17/39
Na razie przejechane jakieś 30km - jazda po mieście i pod miastem do 80km/h
- rzeczywiście nie ma już potrzeby zmieniania biegów co chwile i jeżdżenia na 5. 3-4 wystarczy w zupełności, czasem dojeżdżając do świateł, zdziwiony byłem, że jadę na 3
- jeździ się jakoś ... hmm "dostojniej", może jest minimalnie mniej zrywny, ale przez to czuje większy komfort i przyjemność z jazdy, mam wrażenie większej nad nim kontroli
Jutro 200km autostradą więc zobaczymy jak wrażenia przy większych prędkościach i przy wyprzedzaniu. Sprawdzę też spalanie, czy driftery tak niskie spalanie zawdzięczają podobnemu napędowi do 17/39
Re: Zamiana zębatek VN 800
Panowie, a miał ktoś próby z 18/42?
Chyba najtańsze i najłatwiej zrobic bez kombinacji, rozkuwania łańcucha itd, jako próbę na szybko?
Czy tez sie mylę?
Chyba najtańsze i najłatwiej zrobic bez kombinacji, rozkuwania łańcucha itd, jako próbę na szybko?
Czy tez sie mylę?
Było: WSK 175 ; ETZ 251
Jest VN 800
Jest VN 800
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
A po co chcesz rozkuwać łańcuch ? najtańsze na pewno
Właśnie wcale nie chcę, a ciekawi mnie jazda na innym przełożeniu. Przednia zębatka łatwiejsza w wymianie niż tył i tańsza. A wg przelicznika to ten jeden ząbek wiecej z przodu robi sporą różnice w rpm, prędkościach i zapewne zużyciu paliwa ( to ostatnie najmniej istotne).
Jest VN 800
Jest VN 800
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 1600classic
No ale chyba nie masz zamiaru wymieniać samej przedniej zębatki a zostawić stary łańcuch ? Ja na wiosnę wymieniłem u siebie na 17/40 i jak narazie jestem zadowolony.... Komplikacji zero....
Łańcuch ma 6 tys wiec nie wymaga wymiany...
Jest VN 800
Jest VN 800
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Zmieniałem zębatkę po przejechaniu na nowym zestawie ok 4-5 tyś km jeżeli dobrze pamiętam, to jest jeszcze moim! zdaniem bezpieczny przebieg ani łańuch ani zębatki nie będa jeszcze wytarte i wszystko było OK więc testowo załozyć czemu nie