Pompa oleju

Awatar użytkownika
MłodyBoner
Miejscowość: Kraków
Motocykl: VN 1500 Nomad

Pompa oleju

Post autor: MłodyBoner » pt sie 07, 2020

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem vn1500 nomada, wyczytałem na innych forach ze świecąca się kontrolka oleju może oznaczać uszkodzona pompę. Pytanie gdzie ona się się znajduje? Gdzieś na wierzchu czy trzeba rozkręcać silnik? Dodam ze wymieniłem olej i dalej nic.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wielebny Bolo
Miejscowość: Brzeg Dolny
Motocykl: VN 2000 Parowóz
VROC: 0

Re: Pompa oleju

Post autor: Wielebny Bolo » ndz sie 09, 2020

Tu masz diagram z pompą.
https://www.megazip.net/zapchasti-dlya- ... r-14111853

Na innych znajdziesz w którym jest miejscu.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » ndz sie 09, 2020

Nie zawsze świecąca kontrolka oznacza uszkodzona pompę oleju, może padł tylko czujnik ciśnienia. Pompa oleju znajduje się w tylnej części silnika w środku, dobranie się do niej oznacza rozpoławianie karterów. Najprościej sprawdzić jakie podaje ciśnienie. W tylnej części silnika jest filter oleju, po lewej stronie w jego osi (10cm na lewo) jest czujnik oleju. Trzeba go wykręcić, dobrać przejściówkę z odpowiednim gwintem, manometr i zmierzyć ciśnienie jakie wytwarza pompa. Pomiar przy rozgrzanym silniku, 2000obr/min. standardowe ciśnienie powinno być w przedziale 340-440kPa (50-64psi). Jeżeli nie ma ciśnienia na pompie, być może zaciął się zaworek przelewowy wkręcany w jej obudowę, nie koniecznie to wina samej pompy. Tak czy siak dobranie się to tego ustrojstwa tylko po rozpołowieniu silnika niestety. Dla świętego spokoju zmień czujnik ciśnienia, nie jest drogi, jeżeli nie pomoże, to zrób to o czym napisałem.

Awatar użytkownika
artix

Post autor: artix » ndz sie 09, 2020

Czujnik oleju 131 zł za oryginał. Podczas wymiany oleju zmieniamy filter oraz czyścimy drugi siatkowy, wkręcany karter, widoczny od spodu z lewej strony. Trzeba go umyć , przedmuchać i wkręcić na miejsce :)

Awatar użytkownika
MłodyBoner
Miejscowość: Kraków
Motocykl: VN 1500 Nomad

Post autor: MłodyBoner » pn sie 10, 2020

Super. Dzięki wielkie za porady :pada:

Awatar użytkownika
artix

Post autor: artix » pn sie 10, 2020

Nr czujnika 27010, nie kupuj używek za pół ceny, mogą być w agonalnym stanie. Tu masz zestawienie całości i ceny, sprawdź rocznik i model przed zakupami, wpisałem w ciemno rocznik 2003. https://www.kawasakisklep.pl/pl/oil-pum ... 458-p.html Jeszcze za pamięci, sprawdź konektor (wsuwkę) na przewodzie dochodzącym do czujnika ciśnienia, może zaśniedział i stąd problemy? :)

Awatar użytkownika
artix

Post autor: artix » pn wrz 21, 2020

Jeszcze jeden trop prowadzący do napędu pompy i jego wymiany bez rozpoławiania silnika. Może to pomoże :) https://www.youtube.com/watch?v=813ym_dICAg

ODPOWIEDZ