Wielebny, zastanawia mnie Twój swego rodzaju konserwatyzm
![:)](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Podejmując decyzję o instalacji olejarki, czytając dostępne opinie użytkowników, jak i wypowiedzi tu, rozłożyłem sobie smarowanie łańcucha na klocki
Smar gęsty nakładany w aerozolu, czyli to co Ty polecasz.. ale on też jest lepki ! i też do niego się syf klei !. Na drodze ilość zanieczyszczeń jakie mogą przykleić się do łańcucha będzie praktycznie taka sama, zależy od lokalnego uroku okolicy gdzie jedziesz. Mamy ciągle na myśli motocykle szosowe. Sterownik jaki nabyłem ma tryb wyłączenia smarowania na drogi terenowe. Teraz, wg Twojego scenariusza mam psikadło do smarowania. Wracając z trasy, jak książka pisze, na ciepły łańcuch nakładam smar. I co ? Większa lepkość smaru z bańki nie pozwala pewnej sile odśrodkowej w czasie jazdy na odrzucenie jakiegoś procenta zanieczyszczeń. A my po powrocie do domu radośnie i z poczuciem dobrej roboty przykrywamy to kolejną warstwą smaru. Pasta ścierna samodzielnie aczkolwiek nieświadomie łańcuchowi zaaplikowana. Trzeba by myć łańcuch po każdej trasie.
Teraz dywagacje z kropelką oleju w tle. Mniejsza gęstość, mniejsza lepkość, a przyklei się brudu tyle co złapię na drodze,czyli jak wyżej pisałem. Odśrodkowo z olejem znika też odrobina zanieczyszczeń. Dodatkowo, mamy stały i w zależności od systemu w miarę kontrolowany dopływ świeżego środka smarnego wypłukującego zanieczyszczenia. W mojej opinii, jakość smarowania kropelkowego ma przewagę nad klasycznym. Pewnym kompromisem jest właściwe ustawienie dozowania aby nie ufajdać całego motocykla.
Właśnie mimo mrozu wylazłem z garażu. Zmieniałem napęd. Ilość lepkiego syfu w zakamarkach po klasycznym smarowaniu znaczna. Zwłaszcza okolica zębatki zdawczej. Tam jest największa siła odśrodkowa. I chyba łatwiej zwykłą szmatą przetrzeć elementy motocykla z pewnego nadmiaru oleju, niż mozolnie naftą albo innym rozpuszczalnikiem myć ulepionego gluta.
Po to jest forum aby wymieniać opinie
Fido, Swoim wpisem złapałeś mnie w trakcie pisania
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..