stuki na cylindrze
-
- Miejscowość: kielce
- Motocykl: kawasaki Vulcan 750
- VROC: 0
stuki na cylindrze
mam od miesiąca vn-a 750 zauważyłem dziś ż gdy go odpalę to na zimnym silniku są stuki na lewym cylindrze , tak to słychać jak zawory w aucie ,jednak gdy go przechylę na lewą strone stuki ustają ,ogólnie po około 3 minutach na wyprostowanym moto stuki ustają,ale gdy dam gazu to znowu słychać , a filtry powietrza są w oplakanym stanie, gąpka ktura otaca filter jaj praktycznie niema ,właśnie z lewej stony . chciałbym się dowiedzieć czy jest to coś powarznego , czy raczej zostawić to jak jest..pozdrawiam
mat-dud
sama z siebie by się chyba nie poszarpała :P mogła by się odkształcić stracić elastyczność ale wygryźć się nie mogła ;D Twoja widlasta Panienka chyba za mocno ssie Gąbka uszczelnia żeby wiatr nie szedł bokiem i jest ściśnieta cały czas więc taki filtr musiał być prawdopodobnie założony.. No musisz ocenić sam. Zobacz jak bardzo jest brudny filtr powietrza. Nie wiem jak dla 750 albo ogólnie się przyjęło że filtr się wymienia co 10 tys. km. Więc jeśli faktycznie ex-właściciel tyle natrzaskał to może i...
...koledzy - gąbka filtra powietrza musi być cała i dodatkowo jest nasączana specjalnym olejem - wymieniaj obydwa filtry jeśli chcesz jeździć - po dwóch wymianach oleju filtry gąbkowe powinny być całe, nie porwane, co najwyżej brudne, czyli poprzednik w ogóle nic nie robił - stuki pewnie spowodowane są zużytymi sprężynami napinaczy, ale to już tylko na żywo da się stwierdzić, nie na forum - pewnie rozrząd upomina się o zainteresowanie sobą - pozdrawiam !
-
- Miejscowość: kielce
- Motocykl: kawasaki Vulcan 750
wyczytałem gdzieś na forum żeby podłożyć podkładkę pod sprężyne napinacza ale to nic nie dało , jeszcze doszło dotego że nakrętka krzywo zalapała migwint i teraz niedolega dokładnie do cylindra , ale rozgrzałem go i nawet przejechałem kawałek inic się nie dzieje tz, olei nie kapie i po dobrym rozgrzaniu stuki ustają
mat-dud
-
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: Kawasaki Vn 1600 Nomad
Po zakupie motocykla ( jeżeli nie znasz jego historii ) dobrze jest zrobić mu duży przegląd . Wymień oleje , filtry , płyny , świece i co tam jeszcze mówi serwisówka.Przejżyj wszystko co się da . Poodkręcaj , poczyść i złóż od nowa . Zrób to pod siebie jak chcesz mieć spokojny i bezawaryjny sezon . Jak zaoszczędzisz dzisiaj 100 zł , to w sezonie wywalisz 1000 na naprawy i będziesz przeklinał na cały świat . Pozdrawiam i Szerokości