Jasne ze mam, jednak jej odgięcie wcześniejsze pozwoliło na niewielki luz ( milimetr - może dwa ) wiec blaszka odgięta, nakrętka dokręcone i blaszka obecnie dogieta, że nie ma szansy na żaden luz
Co zrobiłem dzisiaj przy swoim motocyklu !!
- Marecki75
- Miejscowość: Konin
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Classic
- VROC: 0
Re: Co zrobiłem dzisiaj przy swoim motocyklu !!
Pasja...Przyjaźń...Radość...Motocykle...
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Sobotni mały serwis czyli wymiana oleju. Dopiero rozpocząłem sezon, także mus to mus. Zmiana z cholernego Motula 5100, na Mannol. Spodziewany efekt już chwilę po odpaleniu i niedługiej pracy z wciśniętym sprzęgłem, to miękkie wbijanie pierwszego biegu i bezproblemowe przejście na N, co na Motulu było delikatnie mówiąc wpieniające, sprzęgło cały czas lekko ciągnęło. Dzisiaj po 50km potwierdziłem słuszność zmiany producenta. Biegi wchodzą mięciutko, w silniku cisza, nie ma problemu z wyszukaniem luzu i o to chodziło. W dyfrze też nowy olej, dobrałem idealnie ze specyfikacją producenta czyli SAE 90 API GL-5, można też GL-4. Olej przekładniowy Suzuki do przekładni silników zaburtowych, poradzi sobie z tym niewielkim dyferkiem . Stary filtr oleju miał oznaczenia HF204, nowy HF303, obydwa pasują, HF303 jest 3-4 mm wyższy.
Filtr siatkowy był czysty, na wszelki wypadek wymyłem go benzyna ekstrakcyjną.
Przed wymianą oleju w dyfrze, dla wygody zaopatrzyłem się w pompkę do aplikacji oleju w skrzyniach silników zaburtowych. Używanie lejka czy walka z jakąś strzykawką pod kuframi nie bardzo mi odpowiada. 29zet, precyzyjnie i lekko pompuje olej.
Filtr siatkowy był czysty, na wszelki wypadek wymyłem go benzyna ekstrakcyjną.
Przed wymianą oleju w dyfrze, dla wygody zaopatrzyłem się w pompkę do aplikacji oleju w skrzyniach silników zaburtowych. Używanie lejka czy walka z jakąś strzykawką pod kuframi nie bardzo mi odpowiada. 29zet, precyzyjnie i lekko pompuje olej.
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
No chyba trza będzie do Parowoza też zalać Olo Mannolo.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 1600classic
Ja już drugi sezon na Mannolu cisnę i złego słowa powiedzieć nie mogę na ten olej...
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Nie podniecam się nowym olejem, bo jest nowy i jeżeli go wlałem do serducha, to z automatu musi być najlepszy na świecie, ale z natury jestem wyczulony na kulturę pracy silnika i wszelkie zaburzenia jego pracy. Motul od razu po zmianie wyczuwalnie kleił sprzęgło, silnik zaczął pracować "twardo" czego się nie spodziewałem, przed wymianą było ok. Popularna marka, większe prawdopodobieństwo trafienia na podróbę, a i jakość nie musi być najwyższa, bo przecież i tak się sprzeda. Co by nie mówić, nowe smarowidło ma dobre opinie, cena 77zet za 4 litry, co jest połową ceny magicznego Motula, cisza w silniku i powrót do normalnej zmiany biegów bez szarpania się szukając luzu. Niczego więcej nie wymagam od oleju
-
- Motocykl: VN1700
-
Jeśli da się to zamontować na motocyklu, to powiedz gdzie zamówić
- Wielebny Bolo
Przerabianie siodła ciąg dalszy. Wysłałem przednie siodło od mojego Parowozu (V2K) do przeróbki. Będzie w styczniu. Rok temu jak chciałem zrobić to samo ale w grudniu, dostałem termin w maju więc odpuściłem.
We Wrocławiu nie było tapicera który by to zrobił. Ma być przerobione na modłę Mustanga. Dostałem dwa kontakty w Polsce, Rzeszów -750 zł za POJEDYNCZE przednie siodło, z żelem i do Ełku - 350 zł bez żelu. Wybrałem Ełk.
We Wrocławiu nie było tapicera który by to zrobił. Ma być przerobione na modłę Mustanga. Dostałem dwa kontakty w Polsce, Rzeszów -750 zł za POJEDYNCZE przednie siodło, z żelem i do Ełku - 350 zł bez żelu. Wybrałem Ełk.
- Wielebny Bolo
Wielebny Bolo pisze: ↑śr lis 24, 2021........ Rzeszów -750 zł za POJEDYNCZE przednie siodło, z żelem i do Ełku - 350 zł bez żelu. Wybrałem Ełk.
Kolega we Wro robił podwójną kanapę z jednym żelem. Z dobrze wystającym oparciem dla kierowcy i u Nosferka zapłacił 750 zł. Stąd moje wzburzenie ceną w Rzeszowie.
artix gdzie kupiłeś tego Manola? Nigdzie nie mogę takiego znaleźć.
Live free or die
Komar, Romet, Ogar, WSK, ETZ250, CZ350, HAYABUSA, CBR1100, VN 1500 NOMAD, ST1300, VN1700 VOYAGER
Komar, Romet, Ogar, WSK, ETZ250, CZ350, HAYABUSA, CBR1100, VN 1500 NOMAD, ST1300, VN1700 VOYAGER
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
Manol jest dostępny na allegro.. Bez żadnego problemu
https://allegro.pl/oferta/mannol-7812-o ... 8028957723
Sam go używam
ps
Mannol, a nie manol, Wtedy wyszukiwarka zanjdzie
https://allegro.pl/oferta/mannol-7812-o ... 8028957723
Sam go używam
ps
Mannol, a nie manol, Wtedy wyszukiwarka zanjdzie
Nigdy nie jest za późno.
Cześć, dzięki, ale zwróć proszę uwagę na opakowanie, chodzi mi o dokładnie taki sam.
Być może składem się nie różni, ale zależało mi na tamtym opakowaniu.
A Ty jakiego używasz?
Być może składem się nie różni, ale zależało mi na tamtym opakowaniu.
A Ty jakiego używasz?
Live free or die
-
- Motocykl: VN 1600classic
No to ja ci dałem link z metalowym opakowaniem. Ja lałem i metalowego i z plastiku. Olej w obydwu przypadkach jest identyczny...
Zgadza się metalowe opakowanie, ale inna etykieta.
Live free or die
Zastanawiam się nad motulem7100, valvoline synpower, albo właśnie ten.
Wybór jest trudny, można przepłacić i zalać sprawdzony 7100, albo eksperymentować.
Wybór jest trudny, można przepłacić i zalać sprawdzony 7100, albo eksperymentować.
Live free or die
Po poprzednim właścicielu, tak i ja leję do motocykla Valvoline Synpower 4T 10W40.
Cena uczciwa, pełny syntetyk. sprzęgło nie ciągnie, biegi wchodzą gładko. Bańka na wiosenną wymianę już stoi i czeka.
Cena uczciwa, pełny syntetyk. sprzęgło nie ciągnie, biegi wchodzą gładko. Bańka na wiosenną wymianę już stoi i czeka.
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..
-
Zalałem pod koniec sezonu, ale raczej bez żadnych rewewlacji. Poprzedni właściciel lał chyba 5100
-
- Miejscowość: Szwecja
- Motocykl: Kawasaki VN 2000+EN 500
- VROC: 37045
A ja zamontowalem sobie taki filterek https://www.fotosik.pl/zdjecie/8c37e3bcbc0c6540
Franek