Łożysko pompy wody
Łożysko pompy wody
W otworze inspekcyjnym pod silnikiem zaczęły pojawiać się krople płynu chłodzącego. Uszczelniacz do wymiany. Nie rozbierałem jeszcze maszyny, czekam na części. Sam uszczelniacz do VN800 jest taki sam jak w VN750 VN15 i VN1500.
Więc krąg potencjalnej wiedzy powinien być szerszy Zakładam optymistycznie że łożysko pod uszczelniaczem nie dostało. Ale.. gdyby.. pomijam już sposób dostania się do niego, to czy ktoś zna jego rozmiar Wg instrukcji serwisowej teoretycznie montowane jest na zewnątrz. Na pi razy oko, patrząc na rozmiary uszczelniacza i rozmiary łożysk wychodzi mi że jest to 6001.
Strona sklepu kawasaki już nie lubi mojego roczniku motocykla. Jak rozbiorę, to zmierzę, ale chciałbym wiedzieć jeszcze przed demontażem.
Jeśli ktoś obił się o temat i ma jakąś wiedzę w tej materii to będę wdzięczny
Więc krąg potencjalnej wiedzy powinien być szerszy Zakładam optymistycznie że łożysko pod uszczelniaczem nie dostało. Ale.. gdyby.. pomijam już sposób dostania się do niego, to czy ktoś zna jego rozmiar Wg instrukcji serwisowej teoretycznie montowane jest na zewnątrz. Na pi razy oko, patrząc na rozmiary uszczelniacza i rozmiary łożysk wychodzi mi że jest to 6001.
Strona sklepu kawasaki już nie lubi mojego roczniku motocykla. Jak rozbiorę, to zmierzę, ale chciałbym wiedzieć jeszcze przed demontażem.
Jeśli ktoś obił się o temat i ma jakąś wiedzę w tej materii to będę wdzięczny
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
- VROC: 0
Re: Łożysko pompy wody
https://sklepmoto46.pl/kawasaki/diagram ... ,crankcase
Jeżeli dobrze widzę, to część o nr 92045b, faktycznie łożysko 6001, ale mogę się mylić
Jeżeli dobrze widzę, to część o nr 92045b, faktycznie łożysko 6001, ale mogę się mylić
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
Dzięki, to jest to Zapomniałem o tej stronie.
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..
Witam
Czy łożysko wymieniałeś?
Jeżeli tak , to czy trzeba rozbierać na pół silnik ,żeby wymienić?
Czy łożysko wymieniałeś?
Jeżeli tak , to czy trzeba rozbierać na pół silnik ,żeby wymienić?
Tak, łożysko też dostało. Jest małe i głęboko osadzone, pewien problem z wyjęciem był. Silnik zostaje w ramie bez ruszania. Po kolei jak to ja robiłem. Najpierw usunąłem blaszki trzymające kulki, potem na pneumatyczną wysoko obrotową szlifierkę wylądował cienki frez z przedłużającym trzpieniem. Średnica frezu około 3-4 mm, użyłem takich ze spiralnym ostrzem i zwężających się ku końcowi, biorą stal łożyskową jak masło. Chyba że będziesz dysponował tak małym ściągaczem do wewnętrznych łożysk, wtedy problem z bani.
Oczywiście trzeba jak najlepiej zabezpieczyć wszystko aby opiłki nie dostały się potem do obiegu olejowego!! Po kolei nacięte i usunięte bieżnie i kulki. Simmering olejowy od silnika jest około 1cm głębiej, ale trzeba uważać aby nie zajechać.
Sam uszczelniacz ze sprężynką kupowałem w zamienniku, zdaje się Turmaxa. Natomiast koło wodne ( impeller) z ceramiczną bieżnią brałem w oryginale bo nie występowało razem w zestawie naprawczym .
Trzeba jedynie zdemontować jeden komin, łącznik ramy, podest lub podnóżek i dźwignią hamulca nożnego, no i uszczelkę do pokrywy sprzęgła posiadać. O płynie chłodniczym i oleju i ich wcześniejszym upuszczeniu już nie wspominam. Przy okazji wymieniłem też łożysko wyciskowe na sprzęgle, jest takie same, tylko odkryte, jak na wałku pompy wody.
Powodzenia
Oczywiście trzeba jak najlepiej zabezpieczyć wszystko aby opiłki nie dostały się potem do obiegu olejowego!! Po kolei nacięte i usunięte bieżnie i kulki. Simmering olejowy od silnika jest około 1cm głębiej, ale trzeba uważać aby nie zajechać.
Sam uszczelniacz ze sprężynką kupowałem w zamienniku, zdaje się Turmaxa. Natomiast koło wodne ( impeller) z ceramiczną bieżnią brałem w oryginale bo nie występowało razem w zestawie naprawczym .
Trzeba jedynie zdemontować jeden komin, łącznik ramy, podest lub podnóżek i dźwignią hamulca nożnego, no i uszczelkę do pokrywy sprzęgła posiadać. O płynie chłodniczym i oleju i ich wcześniejszym upuszczeniu już nie wspominam. Przy okazji wymieniłem też łożysko wyciskowe na sprzęgle, jest takie same, tylko odkryte, jak na wałku pompy wody.
Powodzenia
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno mam pytanko , czyli wałek pompy wody wychodzi bez problemu do " przodu" ? Nie jest zabezpieczony jakimś pierścieniem ?
Jeszcze jedno mam pytanko , czyli wałek pompy wody wychodzi bez problemu do " przodu" ? Nie jest zabezpieczony jakimś pierścieniem ?
Zdejmujesz tylko koło wodne i uszczelniacz. Walek i łożysko zostają w bloku silnika. Widać to na rysunkach w manuału. Jest zabezpieczony i nie do wyjęcia bez rozbierania silnika.
Dlatego opisalem zabawę z frezowaniem łożyska.
Dlatego opisalem zabawę z frezowaniem łożyska.
I wszystko jasne , dzięki za odpowiedź.