Instrukcja każdego VN w języku polskim

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
jedrek78
Motocykl: kawasaki vulcan vn 750a 1986

Re: Instrukcja każdego VN w języku polskim

Post autor: jedrek78 » sob paź 24, 2020

Z góry dziękuje OFICJALNIE koledze Tex 66 za pomoc. Nie mogłem pisać wcześniej, gdyż brak komputera mi to uniemożliwiał, tak więc posiadam już nowy sprzęt i teraz od razu będę dziękował za każda udzielona mi pomoc i nie tylko. haha pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
kacmar
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
VROC: 36367

Post autor: kacmar » pt gru 03, 2021

Tex66 pisze:
pt paź 09, 2020

Jeżeli już komuś coś ewentualnie wyślę (czy już wysłałem) to nieodpłatnie.
Dla mnie to taki przerywnik i zabawa, ja niczego nie sprzedaję, mogę co najwyżej zrobić mały prezent pod choinkę.
:yeee:
Czas prezentów pod choinkę się zbliża, może i człek jakiś prezent dostanie :clap: :D
Pozdrawiam Cię
VROC#36367

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Post autor: Tex66 » pn lut 13, 2023

Przykładowo, znajdujemy w sieci Instrukcję Serwisową CLYMER-a VN 1500 dla wszystkich modeli z lat 1996-2008. Jest ona do znalezienia ale cała instrukcja jest jako zdjęcia stron (format JPG) ale ktoś chce ja mieć w formacie Word edytowalnym i najlepiej w języku polskim.
Gdyby komuś się chciało to zrobić samemu to podpowiadam jak!
Jest to „wyższa szkoła jazdy” niż tłumaczenie z PDF które opisywałem wcześniej ale da się to zrobić.
Największym wyzwaniem jest przekonwertowanie zdjęć wszystkich stron do formatu PDF ale edytowalnego (warunek konieczny), tu z pomocą przychodzi program Rediris z funkcja OCR.
Wszystkie strony „wrzucamy” do Rediris i po chwili mamy je w formacie PDF edytowalnym.
Następnie, wszystkie te strony razem „wrzucamy” do Abby FineRead-a i za chwilę mamy wszystko w MS Word edytowalnym, tyle że nadal w wersji językowej angielskiej. Łączymy wszystkie strony w cztery oddzielne pliki aby wielkością nie przekraczały 5MB (4 dokumenty Word – każdy po około ± 120 stron).
Teraz każdy z tych plików „przepuszczamy” przez translator Babylon i mamy Instrukcje Serwisową VN 1500 dla wszystkich modeli w trzech częściach i już w języku polskim.
Tworzymy nowy dokument, do którego wklejamy w kolejności każda część i mamy IS CLYMER-a VN 1500 dla wszystkich modeli z lat 1996-2008.
Tu dla przykładu że się da to zrobić załączam stronę 43 – taka mi się wybrała z całej instrukcji.
Obrazek

P.S.
Zabawa jest tylko dla chętnych i wyłącznie do samodzielnego wykonania i na własną odpowiedzialność.
Pobieranie jakichkolwiek Instrukcji Serwisowych z sieci, nie mówiąc o ich rozpowszechnianiu jest naruszeniem praw autorskich Kawasaki.
Chętnym życzę miłej zabawy, do rozpoczęcia sezonu jeszcze chwila została więc będzie jak znalazł po zimowaniu VN-1500.
Tex66

Mlynkowo
Motocykl: VN1600 Nomad

Post autor: Mlynkowo » pn gru 30, 2024

Witajcie koledzy. Jestem od niedawna posiadaczem vn1600 Nomad i nowym foumowiczem. Kupiłem moto po szlifie i w długie zimowe wieczory przywracam świetność mojej maszyny. Ogólnie motoryzacyjnie z naprawami radzę sobie ale byłbym bardzo wdzięczy za instrukcje do ww motocykla.

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » ndz sty 05, 2025

Mlynkowo pisze:
pn gru 30, 2024
byłbym bardzo wdzięczy za instrukcje do ww motocykla.
Szukałeś w necie? Są dostępne w j. angielskim, jeżeli chcesz ją w j. polskim, to poczytaj post powyżej Twojego, w którym Tex66 dokładnie opisuje proces "spolszczania" serwisówki.

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » ndz sty 05, 2025

Na szybko, service manual do Nomada 1600 https://vulcanriders-sweden.org/images/ ... l_2005.pdf

Mlynkowo
Motocykl: VN1600 Nomad

Post autor: Mlynkowo » wt sty 14, 2025

Koledzy bardzo dziękuję za pomoc.

Casian
Motocykl: VN 2000

Post autor: Casian » ndz mar 09, 2025

witam
A czy można gdzieś dostać manuala do VN2000 2k aby przejść tą "żmudną pracę" z angielskiego na polski? Nie posiadam żadnej instrukcji do 2k, a przydałoby się coś mieć. Drugie pytanie czy te wszystkie programy co opisuje Tex66 aby zrobić konwersje z ang na polski są programami odpłatnymi ? Z tego co patrzyłem to taki FineReader PDF Standard for Windows to koszt 400 zł na rok.... nie licząc tych kolejnych programów.. :( To koszta trochę zniechęcają :(

Awatar użytkownika
Wydminianin
Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03

Post autor: Wydminianin » ndz mar 09, 2025

Casian, nie ma nic za darmo, a dokładniej nic sensownego. Programy działają choć trochę trzeba się z nimi pobawić - nie jest to tak łatwo jak opisał Tex66, przynajmniej mnie to trochę zajęło. No, ale ja jestem z technologią trochę na bakier. Co zaś dotyczy instrukcji, to w necie jest do pozyskania.
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!

Awatar użytkownika
Wydminianin

Post autor: Wydminianin » ndz mar 09, 2025

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... GxHtoTdvsZ

Pierwszy lepszy wynik wyszukiwania instrukcji
Jarek

Casian

Post autor: Casian » wt mar 18, 2025

Proszę o podpowiedź , bo szukam pełnej instrukcji do mojego VN2000, to co znalazłem na necie to tylko 13 stron udostępnionych, reszty nie potrafię znaleźć. Ale znalazłem takie coś na e bay.
https://www.ebay.pl/itm/143940530703?_s ... R5CEv_20ZQ

Czy to jest pełna instrukcja? Jak juz będę miał wersje angielską to można to skanować aby mieć PDF, i potem tłumaczyć to na język ojczysty ? Dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika
Tex66

Post autor: Tex66 » wt mar 18, 2025

Czytaj opisy pod aukcją na e-Bay do której link zamieściłeś.
Jest to wersja elektroniczna (płyta CD) Instrukcji Serwisowej VN 2000 a nie gotowe wydawnictwo i na pewno nie jest to wersja producenta, nie jest to też wersja CLYMER-a, ani też wersja Haynes'a.
Ani Kawasaki ani żaden z wymienionych wydawców Instrukcji Serwisowych nie udostępniał do sprzedaży wersji elektronicznych Instrukcji Serwisowych, Kawasaki swoje IS udostępniało jedynie w formie gotowych wydawnictw i tylko dla autoryzowanych Serwisów Kawasaki, ale jakimś sposobem znalazły się w Internecie w wersji elektronicznej PDF edytowalnego.
To co załączyłeś to najprawdopodobniej czyjeś „home made” w wersji PDF, i teraz najważniejsze, czy w edytowalnym czy w nieedytowalnym. Jeżeli jest to PDF nieedytowalny, to dwa razy więcej pracy.
Jak dobrze poszukasz, to w sieci znajdziesz IS Kawasaki VN 2000 w wersji PDF edytowalnego (622 strony), później to tylko kilka pełnych wersji programów o których pisałem wyżej, trochę zabawy i można mieć tak, wszystkie Instrukcje Serwisowe w polskiej wersji językowej.
Powodzenia

Obrazek
Tex66

Awatar użytkownika
Wydminianin

Post autor: Wydminianin » wt mar 18, 2025

https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/kaw ... instrukcja
Nie chciałeś linku do pobrania, masz wersję online, do pobrania również. To naprawdę nic trudnego wpisać w wyszukiwarkę tekst: VN2000 service manual. Wyników jest wiele, z różnych stron. Powodzenia
Jarek

Casian

Post autor: Casian » wt mar 18, 2025

dzięki za link, pytanie jak z tej strony sciagnać tą instrukcję. bo jakiegokolwiek odnośnika tam nie widać.

Casian

Post autor: Casian » śr mar 19, 2025

Ok, mam instrukcję w języku angielskim, manuala i katalog z nr części. Dostałem to od ludzi z VULACAN Forum. Gdyby ktoś szukał potrzebował czegoś służę pomocą, mogę wysłać. Teraz walka zacznie się jak to przetłumaczyć.

Awatar użytkownika
Tex66

Post autor: Tex66 » śr mar 19, 2025

Przy tłumaczeniu (prawie 5 lat temu) używałem „Babylon NG wer.11 Pro”, roczna subskrypcja tego programu to było wtedy coś około 170$ na rok, ja jednak używałem „wieczystej” wersji tego programu, a wtedy można go używać do „końca świata i jeden dzień dłużej”. Niestety tej wersji kupić nie można.
Właśnie ukazał się „Babylon NG wer.12 Pro Premium”, prawdziwy „kombajn” – tłumaczy dokumenty (tekst) zawierające do 5 milionów znaków, więc taką Instrukcję Serwisowa tłumaczy w całości i za jednym razem, oczywiście najlepiej mieć wersję „wieczystą” którą polecam ale identycznie jak wersji 11 też kupić się nie da. Roczna subskrycja tego programu to 199$.
Żadnych wersji darmowych i „demo”, nic nimi nie zrobisz, tylko pełne wersje/"wieczyste" wszystkich programów.
Tex66

Casian

Post autor: Casian » ndz kwie 20, 2025

Panowie męczy mnie te instrukcja, i chciałbym ja mieć w języku polskim mam wersje angielską w PDF ale nie można jej edytować. Dlatego moje pytanie czy może znajdzie się ktoś chętny, na zakup licencji ww. programów aby wykonać tą konwersję od a do z wg instrukcji Tex66 ? Koszta byłyby niższe gdyby znaleźli się chętni. Pytam wstępnie :)

Awatar użytkownika
Tex66

Post autor: Tex66 » pn kwie 21, 2025

Skoro dokument jest w PDF nieedytowalnym (brak możliwości kopiowania tekstu, kopiowania zdjęć, wyodrębniania poszczególnych stron, konwertowania do innego dowolnego formatu – np. docx., dzielenia dokumentu, czy nawet drukowania), to edycja takiego dokumentu jest zablokowana/zaszyfrowana założonym hasłem – („chroń dokument”).
- W takim przypadku, hasło należy zdjąć, z drugiej jednak strony brak znajomości hasała uniemożliwia jego zdjęcie i jest teoretycznie niemożliwe, ale tylko teoretycznie.
- Tu polecam program Readiris PDF Business wer.23 pro (cena około 800 zł). Od razu cały dokument przekonwertujemy do PDF edytowalnego usuwając jednocześnie hasło, lub od razu MS Word (docx.), tu również pozbywamy się hasła blokującego edycję. Możemy zastępczo zamiast programu Readiris PDF użyć najnowszego ale dużo droższego programu „Adobe Acrobat Pro DC 2025”, (cena około 1400 zł).
Oczywiście, że można mieć te programy za darmo w wersji wieczystej, ale to temat nie na to Forum.

Łatwiejszą opcją jest znalezienie w „sieci” edytowalnej wersji Instrukcji Serwisowej VN 2000, są jeszcze dostępne. Zostanie wtedy tylko tłumaczenie jej, bez konieczności konwertowania z wersji nieedytowalnej do edytowalnej. Wystarczy już tylko „Babylon NG ver.12 Pro Premium” w wersji wieczystej bez żadnej subskrypcji i za darmo.

P.S.
Pamiętaj tylko jedno, szukasz chętnych do „przestępczej” działalności w myśl tego co Kawasaki sobie zastrzegło na str. 5 Instrukcji Serwisowej VN 2000 którą załączam w oryginale i z przetłumaczonej już instrukcji.

Powodzenia

Obrazek
Tex66

Casian

Post autor: Casian » wt kwie 22, 2025

Tak, zgadzam się, jeżeli jest to naruszenie regulaminu to proszę admina o skasowanie nie przemyślanego postu. Szukam tego manuala edytowalnego ale trafiłem tylko na instrukcje nie edytowalne, chyba że ja nie potrafię odróżnić który jest który. :wall:

ODPOWIEDZ