Mycie sprzętu ;)
masz rację ! to czysta przyjemność. Moją maszynę trzymam w pracowni pare kilometrów od domu ale jak tylko mam chwilę to ją dopieszczam.Jeździć to jedno ale dbać o maszyne to drugie równie miłe zajęcieMUKA pisze:Siemano
Sama przyjemność tak dłubać przy kawce.
jak gówno nie umie pływać to mówi ,że woda jest rzadka
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- VROC: 0
Witam kolego śliczne moto .Jak widać każdy sprzęcik może się podobać jak jest zadbany .A nie wszyscy o tym pamiętają .
[ Dodano: Czw Sty 06, 2011 ]
Coś dodam jeszcze od siebie w temacie czyszczenia .Żona twierdzi że jestem na tym punkcie walnięty .Na zlotach rzecz jasna ganiam za osiemsetkami i ....najczęściej są brudne zaniedbane tuningowane z niesmakiem ,ale i są cacka takie jak ta abramsa której o dziwo jeszcze nikt nie wyrwał.
[ Dodano: Czw Sty 06, 2011 ]
Coś dodam jeszcze od siebie w temacie czyszczenia .Żona twierdzi że jestem na tym punkcie walnięty .Na zlotach rzecz jasna ganiam za osiemsetkami i ....najczęściej są brudne zaniedbane tuningowane z niesmakiem ,ale i są cacka takie jak ta abramsa której o dziwo jeszcze nikt nie wyrwał.
-
- Miejscowość: Radom/Radomsko
- Motocykl: VN 2000 Classic LT
Dzięki wszystkim za miłe słowa...
A można wiedzieć jakimi? Zastanawiałem nad jakąś linią do moto ale szczerze mówiąc nic ciekawego co różniło by się od linii samochodowych nie znalazłem, poza środkami do usuwania smaru łańcuchowego który w tym przypadku jest zbędny. Reszta to specyfiki do doczyszczania chromu ale i w tym przypadku nie było tragediiAbrams pisze:Ostatnio zrobiłem podobną kurację lecz nieco innymi środkami...
nie jest tak źle, dobrze zabezpieczone moto po wycieczce już bardzo łatwo i szybko można doczyścićtomas pisze:też tak siedzę i picuje a potem troche kilometrów i mamy to samo co było i tak w koło macieju
fakt, zawsze tak jest, ale przynajmniej do sezonu będzie spokój bo motorynka grzecznie będzie czekała w cieple pod kołderkaBadger pisze:no i będzie padało - jak moto wypolerowane to zawsze pada
Hmm, szczerze to być może okolice, Hajnówke planuję Ale poza tym zapraszam do Radomia, Radomska albo Kleszczowa, tam bywam dość często i to z całym majdanemHmm, nie wybierasz się przypadkiem do Białegostoku???
Około 10h dobrej pracy, tyle, że standardowo w międzyczasie coś wypadało i rozłożyło się to na dwa dni... a i tak jeszcze kilka h będę musiał poświęcić na rzeczy których jeszcze nie zdołałem ogarnąć.Papaj pisze:Świetna robota - ile czasu Ci to zajęło ?
Powiem Ci że u mnie to już zboczenie, mi nawet matiz by się podobał pod warunkiem że wszędzie gdzie bym nie zajrzał byłoby czyściutko i świecącojurekawasaki pisze:Witam kolego śliczne moto .Jak widać każdy sprzęcik może się podobać jak jest zadbany .A nie wszyscy o tym pamiętają .
-=Lukas G=-
Kawał dobrej roboty Gratulacje Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno Kleszczowa k/Żarnowca??
sory że trzy grosze wkładam ...raz myjką przejechałem po chłodnicy i...!!!!! delikatnie mówiac sie pogieły blaszki..... nie polecam chyba że z daleka....Roy pisze:Kawał dobrej roboty Gratulacje Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno Kleszczowa k/Żarnowca??
jak gówno nie umie pływać to mówi ,że woda jest rzadka
-
- Miejscowość: Radom/Radomsko
- Motocykl: VN 2000 Classic LT
Co do kosztów to wole nie pisać, bo jak żona przypadkiem zobaczy to bede tydzień o suchym pysku chodził albo obiady w knajpie jadał Ogólnie tania zabawa to to nie jest, szczególnie kupując to w PL. Jeśli sprowadzić to wszystko z USA to można zaoszczędzić połowę a w najgorszym wypadku 1/3. Oczywiście wszystko to można ograniczyć tylko do najpotrzebniejszych rzeczy i niekoniecznie producenta którego wymieniłem.Roy pisze:Kawał dobrej roboty Gratulacje Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno Kleszczowa k/Żarnowca??
Ogólnie zestaw który Ci w zupełności wystarczy to:
mocna chemia zastępująca Super Degreaser, może to być cokolwiek do mycia bezdotykowaego, czy aktywna piana, pamiętać należy tylko aby przestrzegać stężenia podawanego przez producenta i fajnie by było gdyby miało naturalne pH a nie kwaśne które przy kolejnym myciu będzie żle wpływało na wosk. Możesz również zaopatrzyć się w TOTAL REINIGER marki S100, chwalony wszędzie za swoje działanie.
Dobry szampon (pamiętając o pH)
i na koniec zestaw do lakieru
clener np tak jak u mnie megs Deep Crystal step1
jeśli na lakierze są delikatne ryski (a przeważnie są od niewłaściwego mycia) to polecam ULTIMATE COMPOUND, później politura np DC step2 która wyciąga głębie lakieru i nadaje tzw wet look i na koniec wosk. Przy doborze wosku najważniejsze są preferencje, używany przeze mnie coolinite jest bardzo trwały i zostawia szklisty połysk. Są woski które dają ciekawe efekty na czerwonych odcieniach, jeszcze inne bardzo ładnie wyciągają głębie itd.
To jest zestawik który z powodzeniem wystarczy na począte oczywiście w miarę jedzenia... ale to już z upływem czasu będziesz mógł sobie dokupować.
Poleciłbym również jakaś glinkę np bilt hamber, używa się jej już po myciu, na poślizgu chociażby wody z szamponem, naprawdę będziesz zaskoczony ile jeszcze syfu zostało na teoretycznie czystym już motocyklu.
Do szprych polecam jak najbardziej paski nasączone odpowiednia pastą firmy LUSTER LACE
Szybko sprawnie i przyjemnie
Natomiast do chromu coś co nazywa sie Polishing Soap firmy S100, właśnie zamówiłem, jak przyjdzie to pochwale się jak działa.
Pamiętaj że większości tych środków można używać również do samochodu wiec nie jest tak że wydajesz $ na doczyszczanie tylko motorynki
Aaaa jeszcze odnośnie myjki cisnieniowej, można jak najbardziej jej używać, należy tylko pamiętać żeby nie traktować silnym strumieniem wiązek elektrycznych, okolic łożysk i innych wrażliwych elementów jak chłodnica
Na koniec, Kleszczów koło Bełchatowa. Żarnowiec też chyba tam jakiś jest
-=Lukas G=-
- Duszek
- Miejscowość: Niemcy
- Motocykl: GL 1500 I
- VROC: 32261
kurde czytam i nie widzę
Panowie pomocy.
Wczoraj polatałem na moto przy okazji WOŚP - Goleniow - Szczecin Sezon 2011 Rozpoczęty
Ale :evil: po całej akcji zbierania kasy kilkoro dzieciaczków zostawiło mi "trochę" gumy z butów na osłonach wydechów, siedzę czyszczę środkami myjącymi i tymi do stali i d..a.
Jeśli macie jakiś patent na wyczyszczenie chromów z przypalonych butów - proszę podzielcie się
Panowie pomocy.
Wczoraj polatałem na moto przy okazji WOŚP - Goleniow - Szczecin Sezon 2011 Rozpoczęty
Ale :evil: po całej akcji zbierania kasy kilkoro dzieciaczków zostawiło mi "trochę" gumy z butów na osłonach wydechów, siedzę czyszczę środkami myjącymi i tymi do stali i d..a.
Jeśli macie jakiś patent na wyczyszczenie chromów z przypalonych butów - proszę podzielcie się
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ... Andrzej Ch +
GG : 51000581
GG : 51000581
- Krasnal
- Miejscowość: UK & Piotrków T.
- Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
- VROC: 32105
Jest taki srodek Duszku dostepny w Lidlu, nazywa sie to chyba "metal cleaner" firmy W-5, pamietam, ze swietnie czyscil slady po podeszwach z wydechow, tez troche tego mialem i jakos zeszlo, choc troche sie naszarpalem...chcialo sie poganiac, to trzeba czyscic, a co...do roboty :P
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...
+44 7540233074
+44 7540233074