Mycie sprzętu ;)

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » czw sty 06, 2011

Witamy... Troszkę się na robiłeś... Ostatnio zrobiłem podobną kurację lecz nieco innymi środkami...
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

tomas
Miejscowość: zamość
Motocykl: vn 750
VROC: 33193

Post autor: tomas » czw sty 06, 2011

też tak siedzę i picuje a potem troche kilometrów i mamy to samo co było :wall: i tak w koło macieju :yeee: :motonita:
jak gówno nie umie pływać to mówi ,że woda jest rzadka

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » czw sty 06, 2011

tomas pisze:też tak siedzę i picuje a potem troche kilometrów i mamy to samo co było :wall: i tak w koło macieju :yeee: :motonita:
Cały urok crusingu....
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Starszy
Miejscowość: WR
Motocykl: VN-750
VROC: 31444

Post autor: Starszy » czw sty 06, 2011

...tylko podziwiać sąsiada ! :ok:

Awatar użytkownika
MUKA
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
VROC: 0

Post autor: MUKA » czw sty 06, 2011

Siemano !!
Sama przyjemność tak dłubać przy kawce. :yeee:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

tomas

MUKA pisze:Siemano !!
Sama przyjemność tak dłubać przy kawce. :yeee:
masz rację ! to czysta przyjemność. Moją maszynę trzymam w pracowni pare kilometrów od domu ale jak tylko mam chwilę to ją dopieszczam.Jeździć to jedno ale dbać o maszyne to drugie równie miłe zajęcie :yeee:

Awatar użytkownika
Badger
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » czw sty 06, 2011

no i będzie padało - jak moto wypolerowane to zawsze pada
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

tomas

Badger pisze:no i będzie padało - jak moto wypolerowane to zawsze pada
Swięte słowa :yeee:

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Post autor: Piotr_Classic » czw sty 06, 2011

No ładne cacko :)

szacuneczek dla kolegi :)

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » czw sty 06, 2011

Witaj Lukas :ok:
Hmm, nie wybierasz się przypadkiem do Białegostoku???
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

VKC
Motocykl:

Post autor: VKC » czw sty 06, 2011

Świetna robota - ile czasu Ci to zajęło ?

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » czw sty 06, 2011

Witam kolego śliczne moto .Jak widać każdy sprzęcik może się podobać jak jest zadbany .A nie wszyscy o tym pamiętają .

[ Dodano: Czw Sty 06, 2011 ]
Coś dodam jeszcze od siebie w temacie czyszczenia .Żona twierdzi że jestem na tym punkcie walnięty .Na zlotach rzecz jasna ganiam za osiemsetkami i ....najczęściej są brudne zaniedbane tuningowane z niesmakiem ,ale i są cacka takie jak ta abramsa której o dziwo jeszcze nikt nie wyrwał.

Lukas G
Miejscowość: Radom/Radomsko
Motocykl: VN 2000 Classic LT

Post autor: Lukas G » czw sty 06, 2011

Dzięki wszystkim za miłe słowa...
Abrams pisze:Ostatnio zrobiłem podobną kurację lecz nieco innymi środkami...
A można wiedzieć jakimi? Zastanawiałem nad jakąś linią do moto ale szczerze mówiąc nic ciekawego co różniło by się od linii samochodowych nie znalazłem, poza środkami do usuwania smaru łańcuchowego który w tym przypadku jest zbędny. Reszta to specyfiki do doczyszczania chromu ale i w tym przypadku nie było tragedii ;)
tomas pisze:też tak siedzę i picuje a potem troche kilometrów i mamy to samo co było :wall: i tak w koło macieju :yeee: :motonita:
nie jest tak źle, dobrze zabezpieczone moto po wycieczce już bardzo łatwo i szybko można doczyścić ;)
Badger pisze:no i będzie padało - jak moto wypolerowane to zawsze pada
fakt, zawsze tak jest, ale przynajmniej do sezonu będzie spokój bo motorynka grzecznie będzie czekała w cieple pod kołderka :yeee:
Hmm, nie wybierasz się przypadkiem do Białegostoku???
Hmm, szczerze to być może okolice, Hajnówke planuję :mrgreen: Ale poza tym zapraszam do Radomia, Radomska albo Kleszczowa, tam bywam dość często i to z całym majdanem ;)
Papaj pisze:Świetna robota - ile czasu Ci to zajęło ?
Około 10h dobrej pracy, tyle, że standardowo w międzyczasie coś wypadało i rozłożyło się to na dwa dni... a i tak jeszcze kilka h będę musiał poświęcić na rzeczy których jeszcze nie zdołałem ogarnąć.
jurekawasaki pisze:Witam kolego śliczne moto .Jak widać każdy sprzęcik może się podobać jak jest zadbany .A nie wszyscy o tym pamiętają .
Powiem Ci że u mnie to już zboczenie, mi nawet matiz by się podobał pod warunkiem że wszędzie gdzie bym nie zajrzał byłoby czyściutko i świecąco :antlers:
-=Lukas G=-

Roy
Miejscowość: Ogrodzieniec
Motocykl: VL 1500

Post autor: Roy » czw sty 06, 2011

Kawał dobrej roboty :) Gratulacje :) Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie :) O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno :D Kleszczowa k/Żarnowca??

tomas

Roy pisze:Kawał dobrej roboty :) Gratulacje :) Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie :) O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno :D Kleszczowa k/Żarnowca??
sory że trzy grosze wkładam ...raz myjką przejechałem po chłodnicy i...!!!!!!! delikatnie mówiac sie pogieły blaszki..... nie polecam chyba że z daleka....

Lukas G
Miejscowość: Radom/Radomsko
Motocykl: VN 2000 Classic LT

Post autor: Lukas G » czw sty 06, 2011

Roy pisze:Kawał dobrej roboty :) Gratulacje :) Wiosną też mam zamiar zrobić konkretną renowację mojej 800 i mam kilka pytań. Czy do wypłukiwania płynów, brudów używasz myjki ciśnieniowej?? No i jeśli mógłbyś podać przybliżony koszt całej linii produktów których użyłeś?? Zerkałem na str. producenta i do najtańszych nie należą, ale jak widać cena przekłada się na jakość. Poza tym piękny sprzęt, i wygląda rewelacyjnie :) O a może Ty też masz jakiś patent na czyszczenie szprych?? ;D aaaa i jeszcze jedno :D Kleszczowa k/Żarnowca??
Co do kosztów to wole nie pisać, bo jak żona przypadkiem zobaczy to bede tydzień o suchym pysku chodził albo obiady w knajpie jadał :mrgreen: Ogólnie tania zabawa to to nie jest, szczególnie kupując to w PL. Jeśli sprowadzić to wszystko z USA to można zaoszczędzić połowę a w najgorszym wypadku 1/3. Oczywiście wszystko to można ograniczyć tylko do najpotrzebniejszych rzeczy i niekoniecznie producenta którego wymieniłem.
Ogólnie zestaw który Ci w zupełności wystarczy to:
mocna chemia zastępująca Super Degreaser, może to być cokolwiek do mycia bezdotykowaego, czy aktywna piana, pamiętać należy tylko aby przestrzegać stężenia podawanego przez producenta i fajnie by było gdyby miało naturalne pH a nie kwaśne które przy kolejnym myciu będzie żle wpływało na wosk. Możesz również zaopatrzyć się w TOTAL REINIGER marki S100, chwalony wszędzie za swoje działanie.
Dobry szampon (pamiętając o pH)
i na koniec zestaw do lakieru
clener np tak jak u mnie megs Deep Crystal step1
jeśli na lakierze są delikatne ryski (a przeważnie są od niewłaściwego mycia) to polecam ULTIMATE COMPOUND, później politura np DC step2 która wyciąga głębie lakieru i nadaje tzw wet look i na koniec wosk. Przy doborze wosku najważniejsze są preferencje, używany przeze mnie coolinite jest bardzo trwały i zostawia szklisty połysk. Są woski które dają ciekawe efekty na czerwonych odcieniach, jeszcze inne bardzo ładnie wyciągają głębie itd.
To jest zestawik który z powodzeniem wystarczy na począte oczywiście w miarę jedzenia... ale to już z upływem czasu będziesz mógł sobie dokupować.
Poleciłbym również jakaś glinkę np bilt hamber, używa się jej już po myciu, na poślizgu chociażby wody z szamponem, naprawdę będziesz zaskoczony ile jeszcze syfu zostało na teoretycznie czystym już motocyklu.

Do szprych polecam jak najbardziej paski nasączone odpowiednia pastą firmy LUSTER LACE Obrazek
Szybko sprawnie i przyjemnie ;)
Natomiast do chromu coś co nazywa sie Polishing Soap firmy S100, właśnie zamówiłem, jak przyjdzie to pochwale się jak działa.

Pamiętaj że większości tych środków można używać również do samochodu wiec nie jest tak że wydajesz $ na doczyszczanie tylko motorynki ;)

Aaaa jeszcze odnośnie myjki cisnieniowej, można jak najbardziej jej używać, należy tylko pamiętać żeby nie traktować silnym strumieniem wiązek elektrycznych, okolic łożysk i innych wrażliwych elementów jak chłodnica ;)

Na koniec, Kleszczów koło Bełchatowa. Żarnowiec też chyba tam jakiś jest ;)
-=Lukas G=-

Roy
Miejscowość: Ogrodzieniec
Motocykl: VL 1500

Post autor: Roy » pt sty 07, 2011

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :) Trzeba będzie się zaopatrzyć w zestawik :ok: Z tą glinką to trzeba uważać bo można sobie narobić smrodu a motorkowi krzywdę wyrządzić :D

Awatar użytkownika
Duszek
Miejscowość: Niemcy
Motocykl: GL 1500 I
VROC: 32261

Post autor: Duszek » pn sty 10, 2011

kurde czytam i nie widzę :twisted:

Panowie pomocy.

Wczoraj polatałem na moto przy okazji WOŚP - Goleniow - Szczecin :mrgreen: :ok: Sezon 2011 Rozpoczęty :yeee:

Ale :evil: po całej akcji zbierania kasy kilkoro dzieciaczków zostawiło mi "trochę" gumy z butów na osłonach wydechów, siedzę czyszczę środkami myjącymi i tymi do stali i d..a.
Jeśli macie jakiś patent na wyczyszczenie chromów z przypalonych butów - proszę podzielcie się :mrgreen:

:mrgreen:
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ... Andrzej Ch +

GG : 51000581

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » pn sty 10, 2011

Jest taki srodek Duszku dostepny w Lidlu, nazywa sie to chyba "metal cleaner" firmy W-5, pamietam, ze swietnie czyscil slady po podeszwach z wydechow, tez troche tego mialem i jakos zeszlo, choc troche sie naszarpalem...chcialo sie poganiac, to trzeba czyscic, a co...do roboty :P
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Andrew
Miejscowość: Będzin
Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
VROC: 31802

Post autor: Andrew » pn sty 10, 2011

Duszku spróbuj benzyną ekstrakcyjną. Ja czyściłem i zeszło. :motonita:

ODPOWIEDZ