Nowy kodeks

Przepisy, regulaminy, szkółka, techniki jazdy itp.
Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
VROC: 0

Nowy kodeks

Post autor: MUKA » śr mar 16, 2011

Sporo wczoraj w Tv gadali o motocyklach.
Był spory program o nowych przepisach dotyczących motocykli.

Legalnie już można przejeżdżać pomiędzy puszkami, ale tylko stojącymi pod światłami, lub w korku.
Legalne jest też wjeżdżanie na początek samochodów oczekujących na światłach.
Przejazd pomiędzy puszkami przy nawet małym ruchu puszek karane 300zł. i 6punktów karnych.

W wypadku zauważenia przez policję że któraś puszka celowo utrudnia przejazd motocyklowi, ma prawo ukarać kierowcę 100zł. i 2 punkty karne.
Policja ostrzegała, że do egzekwowania wyż.wym. zmian będzie wykorzystywać istniejące kamery zamontowane w miastach.

Policja i Urząd Miasta Warszawy zaakceptowali sprawę zgody aby motocykle mogły korzystać z bus-pasów, ale niestety ZTM nie wyraził zgody i kicha z tym tematem w Warszawie. Przypominam, że kiedyś ZTM też sprzeciwiał się wpuszczenia Taksówek na bus-pasy, ale jakoś się zgodzili. Może i z motocyklami też pękną w końcu.
Miłego śmigania. :yeee:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Luzak

Post autor: Luzak » śr mar 16, 2011

dzięki za czujność.

Awatar użytkownika
Badger
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » śr mar 16, 2011

dobrzy by było znaleźć formalne poparcie tych słów - bo jak rozmawiam z policjantami to oni różnie interpretują te przepisy
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Luzak

Przeciskanko w korku już jest od dawna w przepisach. "Miśki" o tym wiedzą. Tylko problemem jest to, że jak się wkurzą to szukają wtedy innego paragrafu i już.

Awatar użytkownika
MUKA

Post autor: MUKA » śr mar 16, 2011

Wiadomo, policjant, policjantowi nie równy. Zawsze mogą powiedzieć że samochody już ruszyły.

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » śr mar 16, 2011

Faktycznie, dobrze byłoby mieć podstawę i interpretację tych nowych przepisów w piórniku, w razie kontroli :mrgreen: .

Co do jazdy 2oo po buspasach, to jestem sceptykiem. Są to z reguły prawe pasy, a poza mostami na ich na poboczach są parkingi. Jeżdżę środkami rażenia masowego i widziałem wiele razy, jak kierowcy puszek cofając pakują się prosto pod autobus. Tych trudno nie zauważyć. taksówki tymi pasami jeżdżą powoli. Obawiam się, że motocykliści w takich miejscach mieliby cieżko. Już chyba lepiej środkiem ciąć.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Duch

Post autor: Duch » śr mar 16, 2011

dzięki za info :ok:

Awatar użytkownika
Thomas
Miejscowość: Chorzów, Bytom
Motocykl: VN 2000 Limited
VROC: 33040

Post autor: Thomas » śr mar 16, 2011

MUKA pisze:Wiadomo, policjant, policjantowi nie równy. Zawsze mogą powiedzieć że samochody już ruszyły.

Szczególnie ruszyły jak Ci zajedzie drogę i powie że jechał bo podciągnął troszkę do przodu, a takich ci u nas nie brakuje :mrgreen:
VROC#33040

Lepiej mieć brzuch z jedzenia niż garb z roboty.

Awatar użytkownika
Ja-jo
Motocykl: VN750,GSF1200s
VROC: 33339

Post autor: Ja-jo » śr mar 16, 2011

Między puszkami można było jeździć zgodnie z przepisem że jeżeli mieścisz się na pasie to możesz jechać, chodzi tu zdaje się o formalną zmianę pasa ruchu, bo teoretycznie używając kierunkowskazów i do tej pory można było jeździć, wyłączając oczywiście linie ciągłe tj np dojazdy do skrzyżowań. Chyba że się mylę ?
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
VROC #33339

Luzak

Ja-jo pisze:Między puszkami można było jeździć zgodnie z przepisem że jeżeli mieścisz się na pasie to możesz jechać, chodzi tu zdaje się o formalną zmianę pasa ruchu, bo teoretycznie używając kierunkowskazów i do tej pory można było jeździć, wyłączając oczywiście linie ciągłe tj np dojazdy do skrzyżowań. Chyba że się mylę ?
Nie można było ponieważ na jednym pasie nie mogły być dwa pojazdy jednocześnie obok siebie. W tej chwili jest już to dopuszczone.
Z tego co wiem to w tej chwili dopuszczona jest jazda nawet po linii czyli przemieszczanie się między stojącymi pojazdami.

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » śr mar 16, 2011

nie wolno było się przeciskać. Nie wolno było jeździć po liniach.

a co bus-pasów to chyba nie chciałbym być na jednym pasie z autobusami i taksiarzami (sorki Muka)
pie.....lę, nie myję

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » śr mar 16, 2011

Luzak pisze:
Ja-jo pisze:Między puszkami można było jeździć zgodnie z przepisem że jeżeli mieścisz się na pasie to możesz jechać, chodzi tu zdaje się o formalną zmianę pasa ruchu, bo teoretycznie używając kierunkowskazów i do tej pory można było jeździć, wyłączając oczywiście linie ciągłe tj np dojazdy do skrzyżowań. Chyba że się mylę ?
Nie można było ponieważ na jednym pasie nie mogły być dwa pojazdy jednocześnie obok siebie. W tej chwili jest już to dopuszczone.
Z tego co wiem to w tej chwili dopuszczona jest jazda nawet po linii czyli przemieszczanie się między stojącymi pojazdami.
ZAWSZE DO TEJ PORY MOŻNA BYŁO ZGODNIE Z KODEKSEM PRZECISKAĆ SIĘ DO ŚWIATEŁ
to było od dawna i tak zawsze można było
Każdy samochód powinien jechać blisko prawej krawędzi jezdni i umożliwić motocykliście jechać tym samym pasem przy jego lewej krawędzi bez przekraczania pasa ruchu!!!!

Na BUS-pasy trzeba chyba jakąś akcję protestacyjną zrobić podobną do tej na bramkach autostradowych.
Autostrady się wywalczyło to i bus pas się wywalczy...

A ZTM nie jest właścicielem bus-pasów i nie może sobie rościć do nich praw...

A ja wolę cisnąć się pasem dla autobusów niż pomiędzy puszkami, i wolę jechać na WZ po torowisku niż czekać lub cisnąć się przy krawędzi pasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » śr mar 16, 2011

Wzorem naszych południowych, dalszych sąsiadów (Itali) zacząłem zatrzymywać się (gdy jestem pierwszy) kole 10 metrów przed światłami coby motorki miał miejsce, i już mnie 2 razy jakieś buraki z tyłu obtrąbiły :mrgreen:

Awatar użytkownika
MUKA

Post autor: MUKA » czw mar 17, 2011

Abrams pisze:A ZTM nie jest właścicielem bus-pasów i nie może sobie rościć do nich praw...
Policjant w TV mówił, że bez zgody ZTM nie da rady, widać że jakiś głos decydujący mają chyba.
Luzak pisze:Z tego co wiem to w tej chwili dopuszczona jest jazda nawet po linii czyli przemieszczanie się między stojącymi pojazdami.
Dokładnie. O tym też mówili.

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » czw mar 17, 2011

Abrams pisze: ZAWSZE DO TEJ PORY MOŻNA BYŁO ZGODNIE Z KODEKSEM PRZECISKAĆ SIĘ DO ŚWIATEŁ
Każdy samochód powinien jechać blisko prawej krawędzi jezdni i umożliwić motocykliście jechać tym samym pasem przy jego lewej krawędzi bez przekraczania pasa ruchu!!!!
niestety, ale jesteś w błędzie. NIE WOLNO było się przeciskać, a to, ze niektórzy policjanci przymykali na to oko to już inna sprawa
pie.....lę, nie myję

Luzak

Post autor: Luzak » czw mar 17, 2011

Abrams pisze:[ZAWSZE DO TEJ PORY MOŻNA BYŁO ZGODNIE Z KODEKSEM PRZECISKAĆ SIĘ DO ŚWIATEŁ
I tu się z Tobą nie zgodzę - dwa pojazdy na jednym pasie nie mogły jechać obok siebie - to było zabronione.

Awatar użytkownika
Dzidzia
Motocykl: VN800A

Post autor: Dzidzia » czw mar 17, 2011

To bardzo dobre wiadomości Muka - dzięki, że napisałeś o tym.
Ja też wolałabym, żeby Bus-Pasy były dla nas dostępne.... na Modlińskiej można szału dostać, nawet jadąc pomiędzy autkami - a busss passsem byłoby super jechać
I'm Member Queens of Roads !!!!!! http://www.queensofroads.pl/

Awatar użytkownika
MaciekSz

Post autor: MaciekSz » czw mar 17, 2011

Luzak pisze: I tu się z Tobą nie zgodzę - dwa pojazdy na jednym pasie nie mogły jechać obok siebie - to było zabronione.
Poprawka: Dwa samochody na jednym pasie nie mogły jechac obok siebie. Pamiętaj, że rower i motocykl to też pojazd, a można je wyprzedzać i omijać jadąć tym samym pasem przy zachowaniu odstępu 1m.

W przypadku motocyklistów jest jednak wiele przewinień, za które można było dostać mandat - za niebezpieczną jazdę, za nie sygnalizowanie zmiany pasa ruchu (przejeżdżanie przez białe przerywane) czy przekroczenie ciągłej linii przed światłami ;-).
MaciekSz
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Luzak

Post autor: Luzak » czw mar 17, 2011

OK, nie będę w tej sprawie polaryzować bo raczej jestem lajkonikiem. Co prawda w szkole byłem prymasem ale to nie to samo :-)

Awatar użytkownika
MaciekSz

Post autor: MaciekSz » czw mar 17, 2011

Patrz. To zupełnie tak jak ja :antlers:
MaciekSz
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

ODPOWIEDZ