Technika jazdy przez koleiny

Przepisy, regulaminy, szkółka, techniki jazdy itp.
Marcin
Miejscowość: Marki
Motocykl: GTR 1400
VROC: 32255

Technika jazdy przez koleiny

Post autor: Marcin » pn maja 16, 2011

Ze względu na to że podróżowanie po polskich drogach może często odebrać nam przyjemności z jazdy,dlatego interesuje mnie jakie macie techniki pokonywania kolein,czy np.wyjazdu z koleiny? Ostatnio jak leciałem przez Radom na Warszawę wpadłem w koleinę jak tor do bobsleja i musiałem się nieźle nasiłowac żeby z niej wyjechać - stąd moje pytanie.
Motocykle jak niektóre kobiety, nie wybaczają błędów.

Awatar użytkownika
oktogon
Miejscowość: Rzeszów
Motocykl: BMW K1200RT
VROC: 31527

Post autor: oktogon » pn maja 16, 2011

Eszystko zalezy od koleiny, jedne sa szerokie, inne wąskie. Dochodzi jeszcze głębokość koleiny. Jesli jest możliwość to zawsze jadę miedzy koleinami starając się w nie nie wjeżdżać, jesli juz się zdaży to przede wszystkim zwalniam i patrzę gdzie jest możliwość wyjechania. Jako pierwsza zasada jednak walki z koleina - zwolnienie.
_____ VROC 31527 _____

Awatar użytkownika
Ryffka
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
VROC: 24863

Post autor: Ryffka » pn maja 16, 2011

Gdzieś czytałem i sprawdziłem empirycznie, że najważniejsze (oczywiście zaraz po zmniejszeniu prędkości) to nie wpadać w panikę i nie manewrować za bardzo kierownicą a po prostu starać się ją utrzymać w jednej pozycji. Wiem, że nie jest to łatwe i szarpie czasem jak cholera, ale generalnie pobuja, pobuja i tyle :mrgreen:

Awatar użytkownika
Azachiel77
Miejscowość: strzelce opolskie
Motocykl: kawasaki vulcan VN 1500 classic
VROC: 0

Post autor: Azachiel77 » pn maja 16, 2011

Ja jak już wpadnę to się wcale nie przejmuje wręcz przeciwnie- można się wtedy wygodnie ułozyć na kanapie, ręce założyć pod głowę, wyjąć książkę lub prowiant, a motór sam jedzie :mrgreen:
A tak na poważnie to usłyszałem zasadę, której się trzymam, że winno się jechać jak najdalej od koleina jak już wpadniesz to cóż... trza zwolnić i wypatrywać miejsca gdzie można z niej bezpiecznie wyskoczyć - proza życia naszych dróg
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » wt maja 17, 2011

Trzeba też uważać przy przeciskanku między samochodami, bo pomiędzy pasami przed skrzyżowaniami niema kolein tylko górki, wybrzuszenia. Można się przejechać po boku samochodu jak na to się wiedzie. U mnie mało brakowało, ale jakoś wybalansowałem ciałem :mrgreen: Oj teraz dobrze się rozglądam na jezdnię puki wjadę między samochody.
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » wt maja 17, 2011

Wszystko to prawda, gorsza sytuacja zaczyna sie gdy leje, wtedy koleina zamienia sie w rzeczke i mamy ostra jazde, ostatnio doswiadczylem tej "frajdy"wracajac ze spotkania z Papajem i Witkiem, wolniej, wolniej i jeszcze raz wolniej, to jedyna opcja...dupsko latalo na wszystkie strony, na szczescie jakos poszlo, gdybym byl z "plecaczkiem", to pewnie nie wsiadlaby wiecej na moto...
nareczka
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
Steve
Miejscowość: Siemianowice Śl
Motocykl: vn 1600 classic
VROC: 33192

Post autor: Steve » wt maja 17, 2011

Koleiny to zmora nas wszystkich!!! Ja przyjąłem sobie taką zasadę , że o ile nie jest to jazda w grupie i nie mam narzuconego toru jazdy staram się zawsze jechać środkiem.Tam chyba jest najbezpieczniej.Zastanawiam się tylko co gorsze , koleiny czy frezowany asfalt?
It's time to go,time for the freedom

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » wt maja 17, 2011

Steve pisze:koleiny czy frezowany asfalt?
Jedno i drugie dziadostwo i trzeba uważać
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Steve
Motocykl: vn 1600 classic
VROC: 33192

Post autor: Steve » wt maja 17, 2011

No tak. A jak do tego frezu dojdzie jeszcze woda to coś cudnego po prostu :wall:
It's time to go,time for the freedom

Marcin
Miejscowość: Marki
Motocykl: GTR 1400
VROC: 32255

Post autor: Marcin » wt maja 17, 2011

Podobno mniej się odczuwa frezowanie jak ma się dobre zawieszenie ,dopompowane opony i brak luzów..rzeczywiście najbezpieczniej jechać środkiem pasa jak są koleiny,gorzej jak środek jest jeszcze frezowany-taki niewielki odcinek był np.z Grójca przed Jankami,wtedy pozostaje lewy pas.
Motocykle jak niektóre kobiety, nie wybaczają błędów.

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » wt maja 17, 2011

Marcin pisze:Podobno mniej się odczuwa frezowanie jak ma się dobre zawieszenie ,dopompowane opony i brak luzów..
Chyba, że się ma koło od roweru z przodu ;-).

Powtórzę swoją technikę, zwolnić i spróbować wjechać na garb.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Awatar użytkownika
Dzidzia
Motocykl: VN800A

Post autor: Dzidzia » wt maja 17, 2011

tak - zdecydowanie zwolnić i próbowac wyjechać
Frezy też są niezłe, jechaliśmy w grupie ze 2 km po frezowanej jezdni (do Czerska) nie było łatwo...
Co do jazdy środkiem - to nie ma tam garbów, ale zauważyłam, że sąróżne "wylewy" z samochodów tj. oleje itp... plamy na ogół pojawiają się na środku jezdni - zauważyliście?
I'm Member Queens of Roads !!!!!! http://www.queensofroads.pl/

Morela
Motocykl: w planach

Post autor: Morela » wt maja 17, 2011

Marcin pisze:Podobno mniej się odczuwa frezowanie jak ma się dobre zawieszenie ,dopompowane opony i brak luzów..rzeczywiście najbezpieczniej jechać środkiem pasa jak są koleiny,gorzej jak środek jest jeszcze frezowany-taki niewielki odcinek był np.z Grójca przed Jankami,wtedy pozostaje lewy pas.
Lewy pas owszem, jeżeli nie trafi się na upierdliwych czterokołowców. Gdy wracaliśmy ze Steve'm z Saganka to większość pojazdów nie miała z tym problemu, żeby wyprzedzic nas prawą stroną, poza jednym sk....lem w ciężarówce, który miał niezły ubaw jak nie pozwolił nam siebie wyprzedzić i ciągle dociskał gazu a całe kałuże wody leciały na nas z pod jego kół. I ten jego szyderczy uśmiech, kawał palanta

Andrew
Miejscowość: Będzin
Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
VROC: 31802

Post autor: Andrew » wt maja 17, 2011

Mirka pisze:Lewy pas owszem, jeżeli nie trafi się na upierdliwych czterokołowców. Gdy wracaliśmy ze Steve'm z Saganka to większość pojazdów nie miała z tym problemu, żeby wyprzedzic nas prawą stroną, poza jednym sk....lem w ciężarówce, który miał niezły ubaw jak nie pozwolił nam siebie wyprzedzić i ciągle dociskał gazu a całe kałuże wody leciały na nas z pod jego kół. I ten jego szyderczy uśmiech, kawał palanta
Brawo Mirka. Ale mu dołożyła. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Thomas
Miejscowość: Chorzów, Bytom
Motocykl: VN 2000 Limited
VROC: 33040

Post autor: Thomas » wt maja 17, 2011

Bo ci kierowcy w tych ciężarówkach już tacy są :mrgrin: :mrgrin: :mrgrin:
VROC#33040

Lepiej mieć brzuch z jedzenia niż garb z roboty.

Morela

Post autor: Morela » wt maja 17, 2011

Ty Thomas i Albert jesteście wyjątkami :D

Awatar użytkownika
broda
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Szara Eminencja VN 2000
VROC: 33010

Post autor: broda » śr maja 18, 2011

Thomas pisze:Bo ci kierowcy w tych ciężarówkach już tacy są :mrgrin: :mrgrin: :mrgrin:
Łobuzy jedne. :mrgreen:
"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." - Voltaire

Były Preludomaniak

Morela

Post autor: Morela » śr maja 18, 2011

broda pisze:
Thomas pisze:Bo ci kierowcy w tych ciężarówkach już tacy są :mrgrin: :mrgrin: :mrgrin:
Łobuzy jedne. :mrgreen:
No... ulżyło mi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dzidzia
Motocykl: VN800A

Post autor: Dzidzia » śr maja 18, 2011

Mirka pisze:Ty Thomas i Albert jesteście wyjątkami :D
To Panowie propagujcie w "środowisku" zachowania etyczne wobec motocyklistów czyli zero złośliwości

ale bezczelność niektórych kierowców na prawdę powala...
dlatego też motocyklista musi być twardzielem, co by nie dać się sprowokować... oj to czasem trudne...

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » śr maja 18, 2011

Dzidzia pisze:
Mirka pisze:Ty Thomas i Albert jesteście wyjątkami :D
To Panowie propagujcie w "środowisku" zachowania etyczne wobec motocyklistów czyli zero złośliwości

ale bezczelność niektórych kierowców na prawdę powala...
dlatego też motocyklista musi być twardzielem, co by nie dać się sprowokować... oj to czasem trudne...
Jak by nie było wszystkich nie zmienimy musimy być TWARDZI my motocykliści :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ