Dziwne dłwienie VN750
Dziwne dłwienie VN750
Witajcie i podpowiedzcie coś.
Robiąc trasę Gorzów - Szczecin wbiłem się na S3 i zauważyłem że jadąc równym tempem, przy prędkościach pomiędzy 110 a 120 (okolice 5tyś. obrotów) zaczyna się moto trochę dławić. Czuć delikatne szarpnięcia. Jakby nie dostawał paliwa? Powyżej 120 nie ma takich objawów.
Może jakieś sugestie lub porady
Robiąc trasę Gorzów - Szczecin wbiłem się na S3 i zauważyłem że jadąc równym tempem, przy prędkościach pomiędzy 110 a 120 (okolice 5tyś. obrotów) zaczyna się moto trochę dławić. Czuć delikatne szarpnięcia. Jakby nie dostawał paliwa? Powyżej 120 nie ma takich objawów.
Może jakieś sugestie lub porady
- Pees
- Miejscowość: Ruda Wielka
- Motocykl: EN 500 '92 A2 (czyli naprawdę '91)
- VROC: 0
Mnie np. nie chce się kontrolować stanu paliwa. Jadę więc dotąd, aż się kończypawcio pisze:Super to znaczy że trzeba mieć ustawione na normalnie i się nie skończy
I wtedy przełączam na rezerwę i jadąc dalej, skręcam na jakąś stację benzynową. A potem znowu jadę nie przejmując się stanem baku
I po to to jest.
Można na kanapie, lepiej na koźle ale zawsze najlepiej jest wierzchem
Hej, po pierwsze witam Szczeciniaka a wracając do pytania, ja u siebie mam na stałe kranik na rezerwie i nic się nie dzieje wiec nie wierze żeby taka była przyczyna szarpania. Ja obstawiałbym układ paliwowy np zasyfiony gazior. A na wolnych pracuje równo? trzyma obroty?
VN 750 '85 ... dla mnie pięknota
Hej Szczecin Powiem tak. Zrobiłem trasę do Gorzowa i z powrotem na ON i mam odczucie że jadąc Maleństwo ma nieco wyższe obroty przy tej samej prędkości czy to może być prawdą czy to moje przeczulenie
niestety dławienie jest to samo a wracając dzisiaj przy dosyć mocnym wietrze jakby się jeszcze wzmogły. czy może mieć to związek coś z filtrem powietrza
na wolnych pracuje równiutko i bez zająknięcia
niestety dławienie jest to samo a wracając dzisiaj przy dosyć mocnym wietrze jakby się jeszcze wzmogły. czy może mieć to związek coś z filtrem powietrza
na wolnych pracuje równiutko i bez zająknięcia
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
pawcio....... posłuchaj teoretyka..............pawcio pisze:na ON i mam odczucie że jadąc Maleństwo ma nieco wyższe obroty przy tej samej prędkości
primo - "...jadąc na ON..." ? co ty wlałeś do kociołka
A tak na poważnie to ja zawsze jeżdżę na pozycji ON jak mi moto zaczyna "szarpać" przełączam na RES i szukam pierwszego wolnego "wodopoju" - sugeruję Ci to
przerywanie na średnich czy wysokich obrotach może być spowodowane wadliwą świecą zapłonową 1 lub 2 na którymś cylindrze. Jeżeli nie Jesteś pewien to kup komplet i sprawdź.
Mógłbym się skłaniać ku teorii regulatora napięcia ale w tym przypadku długo i daleko byś nie zajechał gdyż akumulator nie byłby dostatecznie naładowany i w skończyłby Ci się "prąd" wcześniej czy później. Może padać już alternator i jedna z faz "podaje" napięcie lub też zbyt małe - nie mam doświadczenia gdyż u mnie padły na raz wszystkie trzy i miałem ładną grzankę zamiast alternatora. Dodatkowo sprawdź "uziemienie" regulatora napięcia. To też pewien ślad gdyż, słabe łącze uziemienia+drgania=ładowanie jest lub też nie.
Jakość paliwa oczywiście może mieć wpływ ale....... jeżeli tankowałeś na "normalnych" stacjach to nie powinno wpływać.
Filtr powietrza (x2) jest dosyć duży i jego "zatkanie" właściwie nie może mieć miejsca, no chyba że ktoś nie wymieniał filtrów od 1993 roku drobną ilością oleju w filtrach się nie przejmuj, tak działa "odma".
To tyle co mógłbym Ci pomóc:
1. uziemienie regulatora
2. świece
3. zalej go ze trzy razy naprawdę dobrym paliwem gdyż dziadostwo z wodą niezbyt wpływa na silniki spalinowa z zapłonem iskrowym
4. być może na koniec potrzebne będzie czyszczenie gaźników ale.......
jeżeli silnik "wkręca" się w obroty i "schodzi" z obrotów bezproblemowo (nie zatrzymuje się) to regulacja/synchronizacja nie sądzę aby była wymagana.
Pozdrawiam
Piotr