Jak to jest z gaźnikiem w moim moto
Jak to jest z gaźnikiem w moim moto
Witajcie, mam problem, a raczej pytanie. Mam u siebie dwojga mechaników o motocykli. Nazwijmy ich A i B. Mechanik A mówi, ze ten B się na niczym nie zna i na odwrót.
Taki spór powstał, że kiażdy z nich widział mój motor, grzebał coś przy nim. Mechanik A mówi, że u mnie jest jeden gażnik i go się reguluje, a mechanik B że są dwa gaźniki i trzeba synchronizować.
Jak to u mnie jest? Który ma rację i zakiem tego zna się lepiej, a który kit wciska i zna się tyle co ja. Dodam, że raz zapłaciłem u jednego mechanika za regulację (nie synchronizację) która pomogła tyle co nic. Słusznie zapłaciłem czy kasa w błoto poszła?
Zauważyłem ostatnio, że jeden cylinder na wolnych obrotach nie pracuje, zaczyna żyć jak dodam troszkę gazu. Może faktycznie synchronizacja się kłania bo są dwa?
VN-15SE rok 1989
Taki spór powstał, że kiażdy z nich widział mój motor, grzebał coś przy nim. Mechanik A mówi, że u mnie jest jeden gażnik i go się reguluje, a mechanik B że są dwa gaźniki i trzeba synchronizować.
Jak to u mnie jest? Który ma rację i zakiem tego zna się lepiej, a który kit wciska i zna się tyle co ja. Dodam, że raz zapłaciłem u jednego mechanika za regulację (nie synchronizację) która pomogła tyle co nic. Słusznie zapłaciłem czy kasa w błoto poszła?
Zauważyłem ostatnio, że jeden cylinder na wolnych obrotach nie pracuje, zaczyna żyć jak dodam troszkę gazu. Może faktycznie synchronizacja się kłania bo są dwa?
VN-15SE rok 1989
Motorek jaki mam VN-15SE
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Wydaje mi się, że wujek google mówi tak w specyfikacji :
Carburetor system Carburetors, Keihin CVK36 x 2
Carburetor system Carburetors, Keihin CVK36 x 2
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Ale to Ci mówię ja, który nad 15stkami to najwyżej cmokałem, jakie ładne są. Najlepiej to chyba zajrzeć pod bak i samemu sprawdzić ;-)Gabriel pisze:Czyli są dwa to wiem gdzie nie oddawać. Nie oddawać tam gdzie już raz zapłaciłem. Dzięki czyli we środę robię synchronizację.
MaciekSz
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
chłopaki, to jest jeden gaźnik, ale dwuczęściowy, że się tak wyrażę. U mnie było podobnie.
Mechanik A regulował po swojemu, motor jeździł, ale jakoś dziwnie. Pojechałem do mechanika B i wszystko mi wytłumaczył i zrobił tak jak trzeba.
Vulcan śmiga jak szalony, a i spalanie trochę spadło.
Jeszcze raz : Synchronizację musisz zrobić
Mechanik A regulował po swojemu, motor jeździł, ale jakoś dziwnie. Pojechałem do mechanika B i wszystko mi wytłumaczył i zrobił tak jak trzeba.
Vulcan śmiga jak szalony, a i spalanie trochę spadło.
Jeszcze raz : Synchronizację musisz zrobić
to jakbyś powiedział że masz jeden cylinder...bo są dwa ale są połączone
http://www.mrcycles.com/fiche_section_d ... &fveh=8954
http://www.mrcycles.com/fiche_section_d ... &fveh=8954
NIC
Więc moto odebrałem. Po regulacji jest jakby lepiej, ładniej cyka na wolnych obrotach, na trasie zbiera się bez różnicy, tak mi się wydaje. Troszkę jakby inny dźwięk w tłumików wychodzi taki bardziej rasowy.
Niestety ciągle zostało strzelanie w tłumik przy schodzeniu z obrotów. Ponoć membrany air-cut są jakieś dziwne z jednej strony trochę gumy a reszta to sam jakby materiał. Napewno do wymiany już zamówiłem tu http://www.select-shop.pl/komplet-napra ... 4c66446d6f nie majątek a wymienić nie zaszkodzi. Ogólnie różnicy nie ma więc albo kolejny mechanik z pod ciemnej gwiazdy, albo po wymianie membran się okaże, że się zna co nieco. Mało czasu na testy miałem tylko 15km dałem rade przejechać. Jutro wyskocze w trasę to się zobaczy zmiany.
Co dają te membrany air po co one są? Oprócz tego, że strzela jak już ktoś tu opisywał czy mają jakiś wpływ na pracę silnika?
Niestety ciągle zostało strzelanie w tłumik przy schodzeniu z obrotów. Ponoć membrany air-cut są jakieś dziwne z jednej strony trochę gumy a reszta to sam jakby materiał. Napewno do wymiany już zamówiłem tu http://www.select-shop.pl/komplet-napra ... 4c66446d6f nie majątek a wymienić nie zaszkodzi. Ogólnie różnicy nie ma więc albo kolejny mechanik z pod ciemnej gwiazdy, albo po wymianie membran się okaże, że się zna co nieco. Mało czasu na testy miałem tylko 15km dałem rade przejechać. Jutro wyskocze w trasę to się zobaczy zmiany.
Co dają te membrany air po co one są? Oprócz tego, że strzela jak już ktoś tu opisywał czy mają jakiś wpływ na pracę silnika?
Motorek jaki mam VN-15SE
- centek
- Miejscowość: Bełchatów
- Motocykl: Honda Varadero
- VROC: 31455
tak tylko 3 grosze wtrącę... mamy dwa gaźniki, oba do zsynchronizacji. Membranki chyba do dozowania powietrze/paliwo służą - ale tu gdybam, nic innego nie przychodzi do głowy. Strzelanie w tłumiki wg. słów mojego mechanika efekt pustawych wydechów, przy wylocie z cylindrów powstaje podciśnienie, które zasysa wypchnięte powietrze z powrotem do cylindra (często z niespalonym paliwkiem), powstaje efekt przebogatej mieszanki i następuje jebnięcie.
Tak to sobie wydedukowałem, z tego co usłyszałem. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę w procesie dedukcji.
Tak to sobie wydedukowałem, z tego co usłyszałem. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę w procesie dedukcji.