Zawory w Nomadzie 1600
Zawory w Nomadzie 1600
Czy ktoś z Forumowiczów przerabiał - regulację zaworow - w tym motocyklu? . Od pewnego czasu słyszę je cały czas tzn. zimny i ciepły - szczególnie na pierwszym cylindrze .
Sezon ma się ku końcowi , więc przymiarkę robię , żeby zimą coś z tym zrobić . Nie wiem nawet jaka tam jest regulacja : płytki czy śrubki , a może jeszcze coś innego ? . Czekam na jakąś podpowiedz ...
Sezon ma się ku końcowi , więc przymiarkę robię , żeby zimą coś z tym zrobić . Nie wiem nawet jaka tam jest regulacja : płytki czy śrubki , a może jeszcze coś innego ? . Czekam na jakąś podpowiedz ...
- oktogon
- Miejscowość: Rzeszów
- Motocykl: BMW K1200RT
- VROC: 31527
W nomadzie luzy zaworowe są regulowane hydraulicznie, jeśli coś nie tak to słychać "cykanie", nie ma tam płytek. Regulacja polega na dokręcaniu bądź odkręcaniu poszczególnych srubek. Ale ostrożnie z tym, jak spokojnie sobie cyka to po cholerę regulować? Co innego jesli cały silnik Ci chodzi od takiego cykania
_____ VROC 31527 _____
Ale jeśli jest hydraulika to chyba nie powinien w ogóle cykać nie? Może kasator luzu się gdzieś podwiesił. Są takie płyny bo mycia silników, wlewasz to do oleju przed wymiana odpalasz chodzi na tym parę min. i spuszczasz lejesz nowy olej. Ostatnio tak zrobiłem w VL 1500 bo też cykały zaworki wypłukało wszystko zalałem nowym olejem i jest lux
Yamaha XV 1600, Honda XL1000V, SAM ZAP x 2, K-750
Oktogon - nie wiem co masz na myśli - "cały silnik Ci chodzi" - silnik jeszcze chodzi , ale cykanie na pierwszym cylindrze słychać - jeżeli coś wiem o eksploatacji silników , to napewno "cykanie " nie jest prawidłowym odgłosem i chcę po prostu to zlikwidować .
Piszesz o śrubkach - gdzie one są? na dzwigienkach? - nie chcę robić tego metodą prób i błędów - dlatego chcę zaczerpnąć informacji zanim rozkręcę pół silnika i zacznę szukać tego świerszcza :mrgrin:
Piszesz o śrubkach - gdzie one są? na dzwigienkach? - nie chcę robić tego metodą prób i błędów - dlatego chcę zaczerpnąć informacji zanim rozkręcę pół silnika i zacznę szukać tego świerszcza :mrgrin:
- oktogon
- Miejscowość: Rzeszów
- Motocykl: BMW K1200RT
- VROC: 31527
cały silnik chodzi w sensie mało co nie wyskoczy z ramy od drgań, o to chodziło. Cykanie przy nomadach przynajmniej to norma, oczywiscie na jakimś tam poziomie, jesli słyszysz cykanie podczas jazdy to juz raczej posprawdzaj. Nie potrafię Cie pokierować jak wyregulować zawory i które to sa śrubki, nie rozbierałem tego bo nie było potrzeby, a gdyby nawet to nie brałbym się sam za to, więc jesli nie jesteś fachurą to skorzystaj lepiej z porady mechanika znającego się na rzeczy. Generalnie zasada zaworów hydraulicznych jest taka sama wszędzie.
_____ VROC 31527 _____
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
hej,
Jest taka strona dla nowych właścicieli Nomadów i tam w punkcie 5 What to excpect stoi:
Knock, knock, knock especially when the bike is cold or the idle is below the recommended 950 ( + or - 50) idle speed. You'll notice the knocking noise goes away if you pull in the clutch.
Valve Clatter even though your Vulcan 1500/1600 engine has hydraulic valve lifters (never need a valve adjustment) there is some valve noise, mostly because you're sitting right on top of the cams and lifters. Go out and sit on your cars engine and you'll hear the same kind of noise. It's normal
W dużym skrócie. Stukanie na niskich obrotach na zimnym silniku lub jałowym ustawionym poniżej 950 obrotów/min (+/-50) jest normalne. Jak lubisz, to możesz podkręcić niskie... ale po co.
Nieznaczne klekotanie zaworów jest w tym silniku normalne, jako że siedzisz nad cylindrami. Sugerują, żebyś usiadł na silniku samochodu i sprawdził, czy to samo usłyszysz... Ale jak uważasz
Jest taka strona dla nowych właścicieli Nomadów i tam w punkcie 5 What to excpect stoi:
Knock, knock, knock especially when the bike is cold or the idle is below the recommended 950 ( + or - 50) idle speed. You'll notice the knocking noise goes away if you pull in the clutch.
Valve Clatter even though your Vulcan 1500/1600 engine has hydraulic valve lifters (never need a valve adjustment) there is some valve noise, mostly because you're sitting right on top of the cams and lifters. Go out and sit on your cars engine and you'll hear the same kind of noise. It's normal
W dużym skrócie. Stukanie na niskich obrotach na zimnym silniku lub jałowym ustawionym poniżej 950 obrotów/min (+/-50) jest normalne. Jak lubisz, to możesz podkręcić niskie... ale po co.
Nieznaczne klekotanie zaworów jest w tym silniku normalne, jako że siedzisz nad cylindrami. Sugerują, żebyś usiadł na silniku samochodu i sprawdził, czy to samo usłyszysz... Ale jak uważasz
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Dzięki maciekSZ za rady , ale jest to mój szesnasty motocykl , a Kawa piąta i informacje "książkowe" na temat pracy zimnego-ciepłego itp. mam opanowane - potrzebóję informacji fachowej...odnośnie tego modelu silnika , bo tego jeszcze nie rozbierałem . Inaczej podchodzisz do problemu jak dysponujesz już jakąś wiedzą jak go usunąć , bo najgorzej metodą prób i... ale dojdę do tego , zimowe wieczory sprzyjają takim "medytacjom" w garażu
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Na tej stronie można też znaleźć linki do serwisówki. Ale skoro wolisz medytować...januszek pisze:Dzięki maciekSZ za rady , ale jest to mój szesnasty motocykl , a Kawa piąta i informacje "książkowe" na temat pracy zimnego-ciepłego itp. mam opanowane - potrzebóję informacji fachowej...
MaciekSz
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197