Wymiana oleju VN 2000
Wymiana oleju VN 2000
Przy wymianie oleju w motorku natknąłem się na różne info co do ilości oleju który powinienem wlać. "Serwisówka" podaje 5,5 litra jako ilość którą producent zalewa silnik, natomiast przy wymianie powinno wlać się 4,6 litra. Niestety kiedy wleję 4,6 litra to "bagnet" którym mierzy się pokazuje ilość poniżej minimum. Skąd ta różnica? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Wiem, że jest to sucha miska olejowa i pomiaru należy dokonać inaczej niż tradycyjnie- uruchomić moto na 2-3 minuty na wolnych obrotach i wtedy dokonać pomiaru.
Wiem, że jest to sucha miska olejowa i pomiaru należy dokonać inaczej niż tradycyjnie- uruchomić moto na 2-3 minuty na wolnych obrotach i wtedy dokonać pomiaru.
- Thomas
- Miejscowość: Chorzów, Bytom
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 33040
Tylko trzeba pamiętać i wiedzieć o wszystkich trzech śrubach spustowych
u mnie weszło 4.9 po uprzednim zagrzaniu i spuszczeniu, jest jeszcze sprawa filtra są dwa rodzaje krótszy do 2006r i dłuższy po 2006r tak podaje serwisówka ale mocowanie filtra jest w każdym modelu takie same , długość gwintu itd. sam sprawdzałem i tak przy tym dłuższym może około 0,100 wejść więcej
u mnie weszło 4.9 po uprzednim zagrzaniu i spuszczeniu, jest jeszcze sprawa filtra są dwa rodzaje krótszy do 2006r i dłuższy po 2006r tak podaje serwisówka ale mocowanie filtra jest w każdym modelu takie same , długość gwintu itd. sam sprawdzałem i tak przy tym dłuższym może około 0,100 wejść więcej
A kolega Roman144 nie spuścił całego oleju i tyle, zwykle tej śruby przy sprzęgle nikt nie odkręca i wchodzi mniej sam to przerabiałem więc wiem bo przelałem, ale człek jest nieomylną istotą więc można każdemuRoman144 pisze:Witam ,w mojm przy bagnecie jest napis 4,3 l .ja wlewam pojemnik 4L i jest okej na miarce jest po środku
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
Hubas, Ty wymieniasz olej????? Nooooo zaskoczony jestem co nieco
a tak nota bene Thomas i Hubas mają rację
a tak nota bene Thomas i Hubas mają rację
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl
www.steelrosesmcsouthside.pl
-
- Miejscowość: pruszcz gdański
- Motocykl: vn 2000
- VROC: 0
Miesiąc temu wymieniałem olej wraz z filtrem oleju.Po wykręceniu trzech śrub i spuszczeniu oleju,weszło 5 litrów.Na wkręconym bagnecie /jak podaje serwisówka/ było 1/2 poziomu oleju.Przed wymianą jeździłem na pełnym syntetyku Castrola.Na tym oleju biegi wchodziły bez stuku,ale miałem problemy z wyczuciem luzu.Po wymianie na półsyntetyk/Castrol/ biegi wchodzą z wyraźnie słyszalnym stukotem/wiem,że dany bieg się włączył/,ale za to luz wybieram teraz pewnie.Nie mając klucza do filtra,wbiłem wkrętak w filter i tym sposobem go wykręciłem.
Dla wiadomości Trufla i Thomasa,słowa filter i filtr, są równoznaczne w polskim słowniku,tak jak swetr i sweter.A jeżeli dla Was w miarę poprawna polszczyzna to za wiele,to przyjmuje Wasze reguły i się dostosuje.To chyba nie jest forum wzajemnej adoracji?Jak mam coś konkretnego do napisania,to napewno to napiszę,a nie będę się lansował żeby tylko zaistnieć na forum.Wszystkim forumowiczom polecam posty w/w panów żeby się ewentualnie odnieść do tematu.
Dla wiadomości Trufla i Thomasa,słowa filter i filtr, są równoznaczne w polskim słowniku,tak jak swetr i sweter.A jeżeli dla Was w miarę poprawna polszczyzna to za wiele,to przyjmuje Wasze reguły i się dostosuje.To chyba nie jest forum wzajemnej adoracji?Jak mam coś konkretnego do napisania,to napewno to napiszę,a nie będę się lansował żeby tylko zaistnieć na forum.Wszystkim forumowiczom polecam posty w/w panów żeby się ewentualnie odnieść do tematu.
morawiec
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
sweter/ swetr a wiatr/ wiater
Językoznawstwo
Użycie
Poprawna jest tylko forma sweter, ponieważ wyraz ten pochodzi z języka angielskiego, gdzie ma postać sweater. Forma swetr, mylnie utworzona przez użytkowników języka polskiego na zasadzie analogii ze słowem wiatr, jest niewłaściwa, nie ma bowiem uzasadnienia w etymologii tego wyrazu. Język, niesłusznie posądzany w tym przypadku przez niektórych jego użytkowników o nielogiczność, w gramatycznych formach mianownika liczby pojedynczej wyrazów sweter i wiatr odzwierciedla tylko ich różne pochodzenie.
Uwaga! Bywa, że niektórzy chcą upodobnić słowa sweter oraz wiatr; za wzór formy mianownika liczby pojedynczej biorą sobie wyraz sweter (więc, według nich, powinno być wiater). Ten zabieg także świadczy o nieświadomości językowej, w języku polskim forma wiater jest bowiem gwarowa.
Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"
Opracowano przy współpracy z Wydawnictwem Szkolnym PWN
P.S. Namnożyło się dyżurnych naukowców, którzy skwapliwie namaszczają jako właściwe formy od lat uznane w języku polskim za wadliwe. Tym sposobem ci, którzy szczycą się swoim przeciętniactwem w szkołach podnoszą swoje nieuctwo do rangi cnoty.
Językoznawstwo
Użycie
Poprawna jest tylko forma sweter, ponieważ wyraz ten pochodzi z języka angielskiego, gdzie ma postać sweater. Forma swetr, mylnie utworzona przez użytkowników języka polskiego na zasadzie analogii ze słowem wiatr, jest niewłaściwa, nie ma bowiem uzasadnienia w etymologii tego wyrazu. Język, niesłusznie posądzany w tym przypadku przez niektórych jego użytkowników o nielogiczność, w gramatycznych formach mianownika liczby pojedynczej wyrazów sweter i wiatr odzwierciedla tylko ich różne pochodzenie.
Uwaga! Bywa, że niektórzy chcą upodobnić słowa sweter oraz wiatr; za wzór formy mianownika liczby pojedynczej biorą sobie wyraz sweter (więc, według nich, powinno być wiater). Ten zabieg także świadczy o nieświadomości językowej, w języku polskim forma wiater jest bowiem gwarowa.
Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"
Opracowano przy współpracy z Wydawnictwem Szkolnym PWN
P.S. Namnożyło się dyżurnych naukowców, którzy skwapliwie namaszczają jako właściwe formy od lat uznane w języku polskim za wadliwe. Tym sposobem ci, którzy szczycą się swoim przeciętniactwem w szkołach podnoszą swoje nieuctwo do rangi cnoty.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- eFKa
- Miejscowość: Kasina Wielka
- Motocykl: vn 2000
- VROC: 34926
Wczoraj sprawdzałem stan oleju na rozgrzanym silniku wskazywał minimum(zaznaczam że wlałem 5,6l przy wymianie),dolałem cztery setki i jest ok
Mam obok wlewu podaną informację ,jeśli nie wymieniam filtra filtru filtera 4 4
jeśli wymieniam to 4 6
takie coś napisali
Mam obok wlewu podaną informację ,jeśli nie wymieniam filtra filtru filtera 4 4
jeśli wymieniam to 4 6
takie coś napisali
...bo kto sieje wiatr ten zbiera gumofilce...