Ankieta - Jaki minivan??

Luźne temaciki. Bez cenzury ;)

Jaki minivan?

Toyota Corolla Verso
5
21%
Seat Altea
5
21%
Citroen C4 Picasso
2
8%
Ford Focus C-max
1
4%
Renault Scenic
7
29%
PT Criuser
2
8%
Kia Carens
0
Brak głosów
Mazda 5
1
4%
Opel Zafira
1
4%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » pt sty 06, 2012

MUKA pisze:
Badger pisze:stworzyłem ten wątek
No Jacek, jak ankieta to ankieta musisz wybrać i kupić ten który wygra :D ;)

eee, to nie jest takie proste :) pamiętacie mają ankietę dotyczącą samochodu służbowego - było kilka opcji a ja w rezultacie wybrałem model, na którego nikt nie głosował :)

i jestem zadowolony
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Robson
Miejscowość: Tychy
Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
VROC: 34475

Post autor: Robson » pt sty 06, 2012

Badger pisze:
MUKA pisze:
Badger pisze:stworzyłem ten wątek
No Jacek, jak ankieta to ankieta musisz wybrać i kupić ten który wygra :D ;)

eee, to nie jest takie proste :) pamiętacie mają ankietę dotyczącą samochodu służbowego - było kilka opcji a ja w rezultacie wybrałem model, na którego nikt nie głosował :)

i jestem zadowolony
A co na tę służbówkę wybrałeś?
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.

Awatar użytkownika
Badger

308 SW
pie.....lę, nie myję

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Badger

dodałem Opla Zafirę, o którym wczesniej zapomniałem.

A co myślicie o tym??
pie.....lę, nie myję

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » pt sty 06, 2012

Zafirę miał mój brat 2005 rok z silnikiem 1,9 CDTI 150 KM auto ogólnie fajne siedmio miejscowe jedyny problem to filtr cząstek stałych który wymagał co jakiś czas przegonienia auta po trasie żeby się wypalił żadnych innych problemów nie sprawiał.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Domel
Miejscowość: Katowice
Motocykl: XX ;)
VROC: 0

Post autor: Domel » pt sty 06, 2012

Ostatnio ze szwagrem moim szukaliśmy samochodu, pierwotna wersja była taka sama jak u ciebie czyli minivan, mało awaryjny, w miarę oszczędny i też do 35-40tyś. I z tej listy:

1). Poleciłbym w szczególności Scenic'a, ale szukałbym wersji z silnikiem 1,9dCi te 1,5 mimo wszystko nawet po zmianach owiane są nie najlepszą opinią. Jeździłem Kangoo z tym silnikiem nawet zrywny ale ekonomia w granicach 7-8l/100km nie powala. Do tego trochę irytujących części, które jak się zepsują to trzeba płacić i to grubo, nie wiem jak jest w Scenicu ale w Kangoo padło mi wspomaganie a jest elektryczne co liczyło się z wymianą chyba całej kolumny o ile pamiętam a koszt tego w granicach 2tys. Znajomy ostatnio kupił żonie Scenic'a też z tym 1,5dCi i robił remont silnika w tym aucie właśnie chodziło z tego co pamiętam o panewkę, i jak na złość stało mu się to parę dni przed wyjazdem na wakacje, a te 1,9 to są sprawdzone jednostki mimo wszystko, a turbiny jak źle używasz to pewnie, że padają jak w każdym aucie, ogrom schowków. Jako duży fan francuskich aut to i tak z tej listy najbardziej bym go polecił :D,

2) na drugim miejscu C4 Picasso tak samo mistrzostwo świata 5os. bo więcej się nie zmieści, bagażnik fajny, dużo gadżetów i wizualnie wygląda naprawdę obłędnie. Silniki super co prawda teraz wszędzie pakują FAP, który przez jazdę po mieście nie sprawdza się za bardzo, często wyskakuje kominukat, kontrolka silnika i auto przechodzi w tryb awaryjny, ograniczona moc i prędkość, jest na to sposób ale na dłuższą trasę czy też przy wyprzedzaniu to przecież rozerwać człowieka może z nerwów. Usunięcie tego FAP'u nie jest problemem 1,5 tys. i go nie ma fizycznie i w komputerze, warto zainwestować bo płyn do FAP'a tzn. jego uzupełnienie to o ile dobrze pamiętam koło 900zł, a tu 1,5tys. i spokój, raz że spalanie niższe, silnik lepiej pracuje a i w komputerem nie ma problemów :).

3) Seat Altea sprawdzona niemiecka technologia, wad raczej brak silniki tylko 1,9TDI o tych 2.0TDi można poczytać dość dużo w internecie, nawet było głośno o passatach z tymi 2.0 bo pękały głowice, pompowtryski itd.

4) Opel fajne auto z blachą już nie ma takich problemów jakie miał kiedyś czyli nadkola rdzewiały i wokół wlewu, rafał pisał o wesji OPC ale 2.0 turbo 200km i ekonomia to są dwa słowa, które do siebie za cholerę nie pasują. Plusem dodatkowo są niewątpliwie niskie ceny części i ogrom zamienników i stosunkowo proste w budowie auto. Komfort hmm co kto lubi dla mnie za twardo, i na dłuższe trasy raczej męczarnia.

Nie wiem czy brałeś pod uwagę ale jak chcesz minivana to warto też rzucić okiem na VW Touran'a. Mój kuzyn kupił go swojej żonie ze względu też na dwójkę małych dzieci, i raz, że auto za wielkie nie jest na miasto wręcz idealne, on co prawda kupił wersję Highline 2.0 TDi 170KM spalanie dosyć wysokie i tak jak w przypadku Seat'a pisałem silniki trochę liche, ale wyposażenie bardzo dobre jakość materiałów też ok. Lecieliśmy tym na mazury i byłem mile zaskoczony, siedzenia w skórze przez co nawet komfortowo się leciało do tego wersja 7-os. Idzie dorwać za fajne pieniążki wersje już po liftingu z 1,9Tdi 105KM co w zupełności wystarcza.

Awatar użytkownika
Badger

Domel dzieki, VW Touran odpadł, bo go miałem, i żona powiedziała kategoryczne "NIE".
pie.....lę, nie myję

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » sob sty 07, 2012

Badger pisze:T4 fajnie,
a jesli chodzi o opinie w necie - to już od dawna im nie wierzę.
Opinie nie od użytkowników, bo zwykle łżą lub fantazjują, ale jest kilka miejsc, które opisują wszystkie modele i silniki od strony konstrukcyjnej oraz eksploatacyjnej i o to mi chodziło.

Moje zdanie już znasz, a jeśli chodzi o te z ankiety to nic Ci nie powiem, bo ich nie znam.

Natomiast pod względem urody PT Cruisera nic tam nie przebije, kiedyś przymierzałem się. A np. u kobiet nie jest to bez znaczenia, wiem coś o tym. Kiedyś diesla miał wprost od merola, ale teraz to nie wiem.
Mam w domu innego niezłego diesla /sedan/, ale pierwszego i ostatniego w życiu, z różnych powodów techniczno-kosztowych, no i przy tych relacjach cenowych olej/benzyna. :yeee:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » wt sty 10, 2012

Jacek kup Jeepa nie ma problemów z parkowaniem bo wszędzie się zmieści a dziecię w środku czuje się bezpieczniej...
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » wt sty 10, 2012

:) A może Dacia Duster to terenówka ale tania i za te kase masz 2 albo 3 letnią ??

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » wt sty 10, 2012

Abrams pisze:Jacek kup Jeepa nie ma problemów z parkowaniem bo wszędzie się zmieści a dziecię w środku czuje się bezpieczniej...

nie no jeszcze ekonomia się liczy :)

a Dustera nawet brałem pod uwagę, ale jest taki plastikowy
pie.....lę, nie myję

Andrew
Miejscowość: Będzin
Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
VROC: 31802

Post autor: Andrew » wt sty 10, 2012

mirad pisze:diesla /sedan/, ale pierwszego i ostatniego w życiu,
Romuald jakże bliska jest mi Twoja filozofia. Ja też po analizie kosztów utrzymania i komfortu podróżowania jestem za autem z silnikiem Otto. A już przy obecnych cenach paliwa ...... :thumbdown:

Awatar użytkownika
Pawelek450
Miejscowość: Suwałki
Motocykl: VN 15 SE

Post autor: Pawelek450 » śr sty 11, 2012

W tej cenie poleciłbym Espace4-najważniejsze podłoga i rama z grubego ocynku, blacha zanużana w kadziach na grubo, (nie galwanicznie mikronowe ilości), A blachy - nie ma blach wszystko z plastiku.
Mam 6-cio osobową rodzinę i jest to supter autko, na 5+więcej osób - jeżeli chcesz przewieźć kogoś sporadycznie tj. raz w miesiącu na dodatkowych dwóch siedzeniach to bierz scenica. Ja miałem espace 2 teraz mam espace3 i w przyszłości kupię 4. To nic że niektórzy narzekają na to czy tamto, Rzeczy o które trzeba dbać nie dbają i później, to wysiadło, czy tamto.
Zależy do czego to autko ma być i co wozić , bo w Espace jest dużo miejsca, jest wygodniejsze niż scenic - no i demontujesz siedzenia każde osobno. Masz małego busika jak zostawisz dwa fotele i płaska podłoga na pace, w razie co można przewieźć, łóżko, szafę itp.
Co do spalania - tu musisz sobie odpowiedzieć, co za silnik czy benzynka, dizel czy benzynka z gazem.
Ja jeżdżę od 16 lat praktycznie na gazie i tylko z takim zasilaniem będę jeździł.
Na trasie Espace 2 (2,2 z gazem)palił mi ok 10,5 gazu trasa - miasto 14(samo miasto)
espace 3 (2.0benzyna z gazem)pali ok 9 litra trasa -miasto 13-14(samo miasto), ale auto mam od niedawna więc dokładnie nie napiszę- bo tankowałem na różnych stacjach i dystrybutor po 100 kilometrach odbił przy 7,5 litra gazu
Espace jest bardzo wygodny, miękki, lekko się prowadzi i co jest ważne - wszystko z góry widać lepiej. Moja żona po zdanym prawku 1,5 roku temu nie chciała jeździć. Ale po pierwszym razie jak się przejechała nabrała chęci i nawet sama robiła wypady nad jezioro z dzieciakami, bo wszystko się mieści w niego, można wziąć znajomych(znajomą z dzieckiem) i wygodnie podróżować. A co do parkowania, samochód niewiele dłuższy i szerszy od innych.
Zależy w jakim stanie się kupi autko - za 35 tyś można pomarudzić i powybierać
co do samochodów 7-mio osobowych z siedzeniami z tyłu w podłodze - jeżeli wyjeżdżasz gdzieś dalej - nie polecam - znajomy ma w zafirze - nic już do bagażnika nie włożysz, nie życzę jechać 200 kilometrów i dalej - twardo i bardzo ciasno. W espace są obracane fotele - sporadycznie z nich się korzysta, jak z dzieciakami wyjeżdźałem na pikniki za miasto , jak padał deszcz to siedzieliśmy w środku skłądaliśmy środkowy fotel jako stolik - można grać, bawić się itd. , fotele pasażerów też można tyłem do przodu ustwić i robić aranżację wewnątrz jak się podoba
W Espace 2 przebieg miałem 294000 i silnik był jak żyleta w Espace 3 mam 262000 niecałe i też silnik w super stanie, co do reszty - no to z takie pieniądze młode roczniki w miarę można kupić - zależy co się trafi
Ja poleciłbym silnik 2.0 z gazem( a nie tam żadne Dci itp.
Zresztą jak się szuka mało takich jest - a sprowadzone to wszystko prawie dci - przyleczone z francji, podszykowane - a później martw się co z tym zrobić jak padnie

Trufel

Post autor: Trufel » pn sty 23, 2012

to jak Badger co wybrałeś ?? ??

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » pn sty 23, 2012

ja to ja, ale żona się zbuntowała.
picasso za duży, Scenic się nie podoba w środku (uderzyła się przy wsiadaniu o jakąś wajchę przy fotelu i pozamiatane).
największe szanse ma altea :)

ale jest jeszcza jedna opchja, której ja nie akceptuję - jej pasuje zwykłe C4 albo Auris :thumbdown:

no nic na razie szukamy
Ostatnio zmieniony pn sty 23, 2012 przez Badger, łącznie zmieniany 1 raz.
pie.....lę, nie myję

Awatar użytkownika
Robson
Miejscowość: Tychy
Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
VROC: 34475

Post autor: Robson » pn sty 23, 2012

Badger pisze:ja to ja, ale żona się zbuntowała.
picasso za duży, Scenic się nie podoba w środku (uderzyła się przy wsiadaniu o jakąś wajchę przy fotelu i pozamiatane).
największe szanse ma altea :)

ale jest jeszcza jedna opchja, której ja nie akceptuję - jej pasuje zwykłe ZC4 albo Auris :thumbdown:

no nic na razie szukamy
Jeździłem też Aurisem, taki plastik, a i jeszcze taka dziwna konsola w środku :( Silnik był 1.4 - masakra, toż to jechać nie chciało...
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » wt lip 17, 2012

miał być mini van .....

uprzejmie oznajmiam, ze dziś skończyła się moja mordęga związana z zakupem samochodu dla żony i na parkingu stoi czarna bestia w postaci Seata Leona 1,4 TSI :)

Hubas, jestem winny dobrą flaszkę za pomoc i cierpliwość, dzięki

ale, ale.... nie ma ktoś przypadkiem taniego dostępu do jakiegoś VAG'a lub podobne??
musze błedy pokasować i tryb skandynawski sobie uaktywnić ;)
pie.....lę, nie myję

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » wt lip 17, 2012

No to wyszedł niezły Van ;)
MOgę Ci dać namiar na człowieka co błędy skasuje i silnik podkręci ;)
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Zeus
Miejscowość: ZIELONA GÓRA
Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
VROC: 33589

Post autor: Zeus » śr lip 18, 2012

Badger pisze:
ale, ale.... nie ma ktoś przypadkiem taniego dostępu do jakiegoś VAG'a lub podobne??
musze błedy pokasować i tryb skandynawski sobie uaktywnić ;)
Jacek, zerknij tu link
Sam kiedyś taki skaner (podobny) kupowałem i byłem zadowolony. Najlepiej do nich zadzwonić to ci doradzą co masz kupić
albo zadzwoń tu , mają sprzęt po polsku link
takim, to się akurat wczoraj bawiłem u kumpla
www.v-moto.pl Oryginalne części, akcesoria, oleje, filtry do Kawasaki

VROC #33589

Awatar użytkownika
Banan
Miejscowość: Tłuszcz
Motocykl: VN 2000 DIABLO BLACK

Post autor: Banan » śr lip 18, 2012

Ja mam KTS bosch możemy się jakoś styknąć to podłącze i zobaczymy co da się zrobić :)

Dzisiaj wieczorkiem będę w Stolicy, jakby cię interesowało daj znać na tel. to wezmę sprzęt z sobą :ok:
VN 900 Custom Black Mat - był

ODPOWIEDZ