paliwo pod filtrwm powietrza w vn800

ROKKO71
Miejscowość: śląsk
Motocykl: vulcan vn 800 clasic
VROC: 35470

Re: paliwo pod filtrwm powietrza w vn800

Post autor: ROKKO71 » pn kwie 13, 2020

Z czego wnioskujesz, ze nie trzyma mi paliwa w gaźniku. Na pewno jest coś nie tak i myślę, ze to będzie kranik. Spekuluje, ze gdyby się cofało paliwo z gaźnika, to po tygodniu stania motoru lub dłuższym gaźnik byłby pusty i byłyby problem z odpaleniem, a mój moto pali na dotyk nawet po dłuższej przerwie.
Chyba ze źle kombinuje.

Awatar użytkownika
Przemo
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: VN 2000 Classic '06
VROC: 37109

Post autor: Przemo » pn kwie 13, 2020

ROKKO71 pisze:
pn kwie 13, 2020
Z czego wnioskujesz, ze nie trzyma mi paliwa w gaźniku.
Wnioskuje to z tego jak działa gaźnik, pływak i komora w której się znajduje i opisu twojego problemu.
ROKKO71 pisze:
śr kwie 08, 2020
No właśnie, a u mnie kranik jest w pozycji ON, a mimo to paliwo ciśnie dalej i przy gaźniku gdzieś wycieka. Sam kranik jest suchy, a od strony gaźnika przepuszcza paliwo.
Paliwo się nie cofa i nie opróżnia komory pływaka tylko leci dalej - grawitacyjnie w następującej kolejności:

Bak > kranik (który przepuszcza na ON, a nie powinien) > wąż paliwowy z filtrem lub bez > gaźnik z komorą pływaka (do której bezpośrednio wpływa paliwo) > nieszczelność na zaworku iglicowym (spowodowana zaciętym lub niewyregulowanym pływakiem/uszkodzonym zaworkiem iglicowym) > paliwo wylatuje przez iglicę dyszy głównej i leje się do filtra.

Jeżeli naprawisz tylko kranik, a nie sprawdzisz gaźnika, to naprawisz tylko problem w połowie. Jeżeli naprawisz kranik i na pozycji PRI dalej ci przelewać będzie gaźnik to będzie wiadomo, że coś ci jednak w tym gaźniku przepuszcza - wymieniłem wyżej co to może być.

Pozdrawiam
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454

Awatar użytkownika
Wielebny Bolo
Miejscowość: Brzeg Dolny
Motocykl: VN 2000 Parowóz
VROC: 0

Post autor: Wielebny Bolo » wt kwie 14, 2020

……...> paliwo wylatuje przez iglicę dyszy głównej i leje się do filtra.

i nie tylko. Bardzo często wlewa się do komory spalania. Z stamtąd przez luzy pierścieniowe do skrzyni korbowej.
Sprawdź stan oleju i czy nie czuć w nim benzyny !!!!!
Jeżeli jest go więcej i czuć benzynę obowiązkow wynien olej.

Miałem taki przypadek że w silniku było 5,5 l zamiat 3,5. Było to po zimie.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » wt kwie 14, 2020

Wielebny właśnie dotarł do skutków nieszczelności w układzie paliwowym, o których nikt nie wspomniał. W poprzednim sezonie walczyliśmy z moto mojego brata. Po zimie odpalał tylko na 3 gary, po rozgrzaniu dopiero dołączał się 4. Stan oleju podejrzanie wysoki, powyżej okienka. Sprawdzony kranik, teoretycznie nie leci, po kilku dniach bezczynności, poziom oleju jeszcze wyższy. Z silnika wylane prawie 6l mieszanki, zmiana membrany na nową, cztery gaźniki na stół, przegląd, czyszczenie i znaleziona przyczyna zalewania silnika paliwem. Zaworek iglicowy w pierwszym cylindrze, na iglicy jest gumka uszczelniająca, do tej gumki był przyklejony czarny skrawek czegoś, być może gumka membrany gaźnika, chociaż stara nie wyglądała źle. Iglica cały czas była podniesiona. Po czyszczeniu i synchronizacji gaźników, moto chodzi jak zegarek, poziom oleju książkowy. Pacjentem był silnik 1200. Dla spokoju, powinno się montować dodatkowy filterek paliwa za kranikiem, wtedy nie będzie problemów z ewentualnymi brudami, lecącymi ze zbiornika czy z samego kranika.

ROKKO71
Miejscowość: śląsk
Motocykl: vulcan vn 800 clasic
VROC: 35470

Post autor: ROKKO71 » wt kwie 14, 2020

Dzięki za pomoc jak się uporam z problemem to dam znać co to było.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ