Hej,
dzisiaj wymieniłem olej wraz z filtrem i silnik mojego Vulcana zaczął wydawać dziwny dźwięk - czego wcześniej nie zaobserwowałem. Dokładnie chodzi o cykanie/cmokanie po prawej stronie silnika.
To normalne? Jest się czym przejmować? Czy może przejadę 100km i się uspokoi?
Swoją drogą dla pewności jeszcze zapytam - po tym jak zalazłem silnik olejem (niechcący dałem lekko ponad górną krawędź) dałem silnikowi chwilę pochodzić (wtedy już zaczęło się cykanie), zgasiłęm, odczekałem 1h, sprawdziłęm znów poziom i uzupełniłem pod górną krawędź (H). Zrobiłem 2 rundki wokół komina (nie wchodząc na wysokie obroty) i silnik choć jeszcze nie był w zasadzie ciepły (może minimalnie), to wskazywał na poziom oleju lekko ponad dolną krawędź (L). Rozumiem, że wszystko ok i ewentualnie uzupełniać olej (po wymianie) dopiero jak silnik odstanie swoje i nie sugerować się tym poziomiem, tak? Po ilu kilometrach można spodziewać się odpowietrzenia układu (tak żeby ewentualny zauważalny ubytek oleju sugerował jakąś inną usterkę)?