zgasiłem-nie chce zapalić, potzrebna szybka diagnoza
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
- VROC: 0
zgasiłem-nie chce zapalić, potzrebna szybka diagnoza
Witam
Przyjechałem do domu z Moto Serca w Pszczynie, ok 240 km pod dom, było ok, pojechałem do sklepu, wróciłem zgasiłem z celu rozpakowania i już nie zapalił. lekko tylko cyknął... mówię, padł aku. Zdarza się, że się rozkleją cele i aku nagle pada. Po chwili po przekręceniu kluczyka, na chwilę pojawia się napięcie, próbuję odpalić, coś w okolicy aku jakby nie stykało, cyka... mówię, padł aku, podłączam inny, jest napięcie, próbuje odpalić, a tam tylko cykanie w okolicy akumulatora i odgłos jakby się coś kręciło, ale nie odpala silnika. Taki odgłos jakby rozrusznik sam kręcił bez kręcenia silnika...
Na auku pą 12,8V
Biorę aku do ładowania, jest zasilanie, jest napięcie, a prostownik nie reaguje....
Przyjechałem do domu z Moto Serca w Pszczynie, ok 240 km pod dom, było ok, pojechałem do sklepu, wróciłem zgasiłem z celu rozpakowania i już nie zapalił. lekko tylko cyknął... mówię, padł aku. Zdarza się, że się rozkleją cele i aku nagle pada. Po chwili po przekręceniu kluczyka, na chwilę pojawia się napięcie, próbuję odpalić, coś w okolicy aku jakby nie stykało, cyka... mówię, padł aku, podłączam inny, jest napięcie, próbuje odpalić, a tam tylko cykanie w okolicy akumulatora i odgłos jakby się coś kręciło, ale nie odpala silnika. Taki odgłos jakby rozrusznik sam kręcił bez kręcenia silnika...
Na auku pą 12,8V
Biorę aku do ładowania, jest zasilanie, jest napięcie, a prostownik nie reaguje....
Ostatnio zmieniony sob kwie 28, 2018 przez Mymlon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie jest za późno.
Re: zgasiłem-nie chce zapalić, potzrebna szybka diagnoza
pożycz od kogoś aku bo coś mi się zdaje że masz padlinę, ewentualnie sprawdz masą z aku na silnik.mymlon pisze:Witam
Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
- VROC: 0
Re: zgasiłem-nie chce zapalić, potzrebna szybka diagnoza
pożycz od kogoś aku bo coś mi się zdaje że masz padlinę, ewentualnie sprawdz masą z aku na silnik.[/quote]Robrob pisze:
co to znaczy, plus z drugiego aku do plusa na aku motocykla, minus z drugiego aku na silnik lub ramę?
Nigdy nie jest za późno.
Ja bym sprawdził przewody plusowe do rozrusznika , jeżeli napięcie dochodzi do rozrusznika to można spróbować na krótko zwierając automat rozrusznika z przewodem plusowym i sprawdzić czy zakręci silnikiem przy przekręconej stacyjce - a potem sprawdzenie przewodów,przekaźników itp.
pozdro
pozdro
lewa w górę i do przodu