Vn900

longin100
Miejscowość: Koło
Motocykl: Kawasaki VN900 Vulcan 2006
VROC: 0

Vn900

Post autor: longin100 » wt cze 08, 2010

Witam jestem świeżym posiadaczem vn900 2006r przebieg 6tyś mil
mam problem ze swoim vulkankiem mianowicie:
jak go odpalę to silniczek chodzi bez zarzutu.Jak pojeżdżę trochę i silnik dobrze się nagrzeje po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika (po okolo 5min) słychać grechotanie w przednim cylindrze tak jakby zawory albo napinacz łańcuszka rozrządu.Po chwili jak dostanie "chyba"ciśnienia oleju jakby coś się regulowało grechotanie ucisza się.To znaczy ja cały czas słyszę podczas jazdy klepanie zaworów,ale nie wiem czy jestem już przewrażliwiony czy tak musi być. Ja wiem ze on ma regulację zaworów olejową ale wydaje mi się że tak nie powinno być.Proszę o pomoc kolegów co jeżdżą vulkanami.
Kawasaki VN900 Vulcan

BigPol
Miejscowość: Sulejówek
Motocykl: Kawasaki Vulkan vn900
VROC: 0

Post autor: BigPol » pn lut 10, 2014

Witam wszystkich
Wczoraj wybrałem się na zakupy do Buska Zdrój .Tematem było vn900 w atrakcyjnej cenie ...nie jestem specem ale motorek ma kilka wad ,a mianowicie na początku odpalił z lekkim trudem ale odpalił pochodził z 2 minutki niby wszystko ok nie kopci nic nie stuka tylko mułowato sie wkecał
za jakieś 2 godzinki (temp.2stopnie )już nie chciał odpalić wcale zauważyłem jeszcze jedno z odmy wyciekał delkatnie olej ...przebieg 2000mil na oko z 12000..ale nie więcej ..co to mogło być ??
kupie vn900

Awatar użytkownika
Krzycho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: V-strom 650, wcześniej Vulcany...
VROC: 35666

Post autor: Krzycho » pn lut 10, 2014

Vn 900 nie ma samoregulacji zaworów. I dobrze... Regulacja jest płytkami.
Pod zbiornikiem paliwa nad przednim cylindrem jest za to elektrozawór, który (chyba) steruje cyrkulacją gazów ze skrzyni korbowej - otwiera się, żeby gazy zostały zassane przez filtr do dopalenia, czy coś takiego. To on tak cyka i najczęściej słychać to cykanie właśnie po uruchomieniu rozgrzanego silnika. Jak uda się Ci dotknąć go palcem podczas pracy (mi się udało), to poczujesz to cykanie. Faktycznie dźwięk przypomina klekotanie zaworów i mnie też niepokoił dopóki nie ustaliłem źródła...

Lepiej nie wsadzaj tam palców w czasie jazdy, bo to się może źle skończyć :D

Na wszelkie motocyklowe dźwięki najlepsze są zatyczki do uszu albo interkom i głośna muzyka... Czasem latający pasek od kasku albo smycz przy kluczyku potrafi wywołać niezłego stresa... Kiedyś poluzowała mi się śruba od mocowania szyby i efektem było walenie przypominające rozpadającą się skrzynię biegów. Walenie ustało jak śruba całkiem się odkręciła i ją zgubiłem.

ODPOWIEDZ