rozrusznik VN750
- Porter
- Miejscowość: Pieńsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan VN750
- VROC: 34775
rozrusznik VN750
Witam,
Wymieniałem alternator więc musiałem zdemontować rozrusznik. Zakręciłem nim ręcznie i ma przeskoki tak jakby na magnesach. Nie wie czy ma się gładko kręcić jak w rzędówkach czy jednak [rzez to że to "V" ma tak właśnie przeskakiwać - wie ktoś może jak powinien się obracać?
Aha jeszcze jedno, jak podłączyłem do zasilania bezpośrednio to delikatnie słychać było warkot...
Dzięki z góry za sugestie.
Wymieniałem alternator więc musiałem zdemontować rozrusznik. Zakręciłem nim ręcznie i ma przeskoki tak jakby na magnesach. Nie wie czy ma się gładko kręcić jak w rzędówkach czy jednak [rzez to że to "V" ma tak właśnie przeskakiwać - wie ktoś może jak powinien się obracać?
Aha jeszcze jedno, jak podłączyłem do zasilania bezpośrednio to delikatnie słychać było warkot...
Dzięki z góry za sugestie.
VROC#34775
- Wojtek34
- Miejscowość: Bledzew - Lubuskie
- Motocykl: VN750 92'
- VROC: 0
Dość słabo kręcił i były kłopoty z odpaleniem. Gdy silnik był zimny to musialem go kręcić bardzo długo zanim zaskoczył. Na gorącym jeszcze gorzej kręcił, a jak się uparł to można się było skichać, a nie odpalił. Jak rozkręciłem rozrusznik to się okazało, że z jednej szczotki został tylko przewód, a pozostałe były na wykończeniu. W środku było kupe syfu. Wyczyściłem i wymieniłem szczotki (jedna kosztuje coś koło 7 zł, a są 4) i teraz kręci jak szalony Na zimnym silniku odpala natychmiast, a na gorącym kłopot jest dalej chociaż mniejszy no ale rozrusznik kręci jak trzeba. Po niedzieli będę miał czyszczone i regulowane gaźniki to mam nadzieję, że problem całkiem ustapi. Możliwe że akumulator jest też do wymiany. W każdym razie jeśli chodzi o rozrusznik to działa jak złoto
- Brein
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: Dniepr MT12
- VROC: 32244
U mnie też przeskakuje więc najwyraźniej tak powinno być.
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
- Wojtek34
- Miejscowość: Bledzew - Lubuskie
- Motocykl: VN750 92'
To zalezy co jest dla kogo skomplikowane:) Moim zdaniem to łatwa rzecz. Odkręcasz dwie nakrętki i wyjmujesz rozrusznik, potem odkręcasz dwie srubki i masz rozrusznik rozebrany Szczotki kupilem uniwersalne na allegro - np. takie http://allegro.pl/szczotka-rozrusznika- ... 39906.html Pamietaj tylko, że musisz spuścić olej bo inaczej Ci wyleci, ewentualnie czytałem gdzieś na forum, że można położyć motocykl na boku, jednak łatwiej chyba odkręcić jedną śrube i spuścić:)SAJMON84 pisze:Panowie odp. czy wyjęcie rozrusznika to skomplikowana zabawa? Jak to zrobić? Szczotki są jakieś uniwersalne czy w ASO. Pytam bo chciałbym profilaktycznie zajrzeć.
Dzięki
-
- Miejscowość: Szczyty
- Motocykl: drag star 1100
Spoko panowie co do przeskakiwania rozrusznika to tak właśnie ma być, a co do odpalania to ja miałem taki problem że na zimnym palił od strzału a jak lekko się zagrzał to nie mógł obrócić, okazało się że przyczyną była słaba masa silnika, nowy przewód akumulator-masa przy silniku załatwił sprawę, pozdrawiam
Bo liczy się droga, nie cel.