Wentylator chłodnicy i przekażnik w VN 700
Wentylator chłodnicy i przekażnik w VN 700
Witam!
Mam problem z wentylatorem chłodnicy ( nie załącza się) ,masa na chłodnicy jest, wentylator na krótko działa, przewód od czujnika dotykałem do masy i nic, na czujniku przy termostacie mruga prubówka, jest jakies napięcie, po styknięciu z masą nic! nawet zwarcia. Czy przy wentylatorze na wtyczce powinno być napięcie? czy może załącza je jakis przekażnik?
Do czego służy ten przekażnik zaskrzynką bezpieczników i ile powinien mieć wyjśc? Mój ma dwa a wtyka trzy i nie widać żeby wsówka była ulamana. Jak to powinno działać może ktoś sie doczytał w serwisówce?
pozdrawiam
Milan
Mam problem z wentylatorem chłodnicy ( nie załącza się) ,masa na chłodnicy jest, wentylator na krótko działa, przewód od czujnika dotykałem do masy i nic, na czujniku przy termostacie mruga prubówka, jest jakies napięcie, po styknięciu z masą nic! nawet zwarcia. Czy przy wentylatorze na wtyczce powinno być napięcie? czy może załącza je jakis przekażnik?
Do czego służy ten przekażnik zaskrzynką bezpieczników i ile powinien mieć wyjśc? Mój ma dwa a wtyka trzy i nie widać żeby wsówka była ulamana. Jak to powinno działać może ktoś sie doczytał w serwisówce?
pozdrawiam
Milan
"KTO JEST BEZ WINY NIECH PIERWSZY RZUCI KAMIENIEM"
JEZUS
JEZUS
wszystko się zgadza tylko po zdjęciu przewodu z tego czujnika i zwarciu go z masą wentylator powinien się załączyć a tak się nie dzieje. Z tego co się dopatrzyłem na schemacie to ten czujnik załącza jakiś przekaznik który daje napięcie na niebieski przewód przy wentylatorze i ten powinien działac. niewiem gdzie jest ten przekażnik? Mozliwe że jest w skrzynce z bezpiecznikami?
zaraz tam zajrzę.
pozdrawiam Milan
zaraz tam zajrzę.
pozdrawiam Milan
JEZUS
JEZUS
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
- VROC: 0
Czujnik przy termostacie, tak jak napisał Konrad, odpowiada tylko za wskazania temperatury na zegarach, czujnik włączający wentylator znajduje się, tak jak napisał Stevie 69, znajduje się w lewym dolnym rogu chłodnicy. Czujnik w chłodnicy, gdy jest sprawny, daje masę, więc gdy dotkniesz ten przewód do ramy powinien włączyć się wiatrak, jeśli nie, to przyczyna może leżeć w samym wentylatorze. A ten przekaźnik za skrzynką bezpieczników to u mnie jest przekaźnikiem kierunkowskazów.
Panowie więc was uświadamiam a mianowicie po zdemontowaniu skrzynki bezpieczników odkryłem wypaloną dziurę od tyłu pod gumową opaską i rozebrałem skrzynkę, W środku znajdują się trzy malutkie przekażniki i jeden z nich jest od załączania wentylatora. Myślę że ta informacja przyda się i wam.
Nawet firmy które handlują używanymi częściami nie wiedzą o tym (może nie wszystkie) i niech tak zostanie bo podniosą ceny za niby tylko plastik na bezpieczniki
pozdrawiam
Milan
Nawet firmy które handlują używanymi częściami nie wiedzą o tym (może nie wszystkie) i niech tak zostanie bo podniosą ceny za niby tylko plastik na bezpieczniki
pozdrawiam
Milan
JEZUS
JEZUS
wentylator działa!!! po wymianie skrzynki na bezpieczniki, jak pisałem śa tam trzy przekazniki, jeden do wentylatora, drugi do rozrusznika a trzeci do kierunkowskazów tylko w modelu (Us and Canadian) serw.15-50 schemat
powinno to się wam przydać
pozdrawiam
Milan
powinno to się wam przydać
pozdrawiam
Milan
JEZUS
JEZUS