VN900, problem ze skrzynią biegów.

ostryt4
Miejscowość: Grimsby
Motocykl: Kawasaki VN900
VROC: 0

VN900, problem ze skrzynią biegów.

Post autor: ostryt4 » pn cze 30, 2014

Witam.
Mam na warsztacie takowy motocykl, rok 2006, przebieg 4000 mill jakby nie patrzeć maszyna jeszcze świeża, nie dobita, wszystko niemal malina ale niestety skrzynia biegów odmówiła współpracy mianowicie brak możliwości wrzucenia 2 i do góry, luz i 1 wchodzą bez problemu.
Po wstępnej diagnozie i wyeliminowaniu usterki zmieniacza biegów decyzja padła na rozpołowienie silnika i obejrzeniu przekładni, wodzików i cokolwiek miało by wpływ na prawidłową ich funkcjonalność.
Ręce mi opadły po zajrzeniu do środka gdyż wszystko wygląda super, niemalże idealnie co potwierdza przebieg motocykla.
Ok, przechodzę do meritum zagadnienia.
Właściciel zdobył kilka stron bardzo ubogiego manuala do tego silnika i dzięki temu dowiedziałem się że pod trybem 4-ego biegu na wałku zdawczym znajdują się trzy małe kulki które ciężko normalnie zobaczyć, po mojej dłuższej analizie wychodzi że to one są problemem zaistniałej sytuacji, kiedy je wyjmę, złożę skrzynię z powrotem wszystkiego zaczyna działać jak należy, biegusie wchodzą jak marzenie, w górę i w dół bez żadnych oporów, niestety po ponownym osadzeniu tych kulek na swoje miejsce sytuacja wraca do punktu wyjścia, brak możliwości wrzucenia wszystkich biegów oprócz 1 i luz.
Przyznam się że zgłupiałem, skoro japońce je tam włożyli to strach składać to bez tego, a z nimi problem z biegami pozostaje nie wspominając o czasie poświęconym na tą robotę i komplecie uszczelek który ze wstępnych ustaleń tani nie będzie.
Jeżeli ktoś miał styczność z wyżej wymienionym problemem proszę o wypowiedzi.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kristofer
Miejscowość: Myszków
Motocykl: Honda Goldwing

Post autor: Kristofer » ndz lip 20, 2014

ziemia się nie zapadnie jak poskladasz bez tych kulek ich jedynym zadaniem jest zapobieganie mniej ogarniętym cyklistom ruszania z II-go czy kolejnego biegu
sprawdzałeś gniazda tych kulek czy nie są spłaszczone ??
ostryt4 pisze:kiedy je wyjmę, złożę skrzynię z powrotem wszystkiego zaczyna działać jak należy, biegusie wchodzą jak marzenie, w górę i w dół bez żadnych oporów, niestety po ponownym osadzeniu tych kulek na swoje miejsce sytuacja wraca do punktu wyjścia, brak możliwości wrzucenia wszystkich biegów oprócz 1 i luz.
jeżeli robisz to na postoju a moto sie nie toczy to jest jak najbardziej prawidłowo
podstawowe pytanie czy podczs jazdy też był problem ze zmianom biegów ????

ostryt4
Miejscowość: Grimsby
Motocykl: Kawasaki VN900

Post autor: ostryt4 » ndz lip 20, 2014

Kristofer pisze:ziemia się nie zapadnie jak poskladasz bez tych kulek ich jedynym zadaniem jest zapobieganie mniej ogarniętym cyklistom ruszania z II-go czy kolejnego biegu
sprawdzałeś gniazda tych kulek czy nie są spłaszczone ??
ostryt4 pisze:kiedy je wyjmę, złożę skrzynię z powrotem wszystkiego zaczyna działać jak należy, biegusie wchodzą jak marzenie, w górę i w dół bez żadnych oporów, niestety po ponownym osadzeniu tych kulek na swoje miejsce sytuacja wraca do punktu wyjścia, brak możliwości wrzucenia wszystkich biegów oprócz 1 i luz.
jeżeli robisz to na postoju a moto sie nie toczy to jest jak najbardziej prawidłowo
podstawowe pytanie czy podczs jazdy też był problem ze zmianom biegów ????
Witam.
Sprawa wygląda tak, motocykl został złożony bez tych kulek i wszystko jest git, właściciel po jeździe próbnej miał banana na twarzy i powiedział że te biegi jeszcze nigdy tak nie chodziły jak działają teraz.
Tak jak już zdążyłem się domyślić to jest system jak to kolega wspomniał dla mniej ogarniętych motodriverów.
I odpowiedz na podstawowe pytanie, tak był problem ze zmianą biegów podczas jazdy ale już go nie ma.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ