Opór aerodynamiczny rośnie, w pewnym uproszczeniu, proporcjonalne do kwadratu prędkości. Trudno się zatem dziwić, że spalanie rośnie gwałtownie, kiedy rośnie prędkość.Limet pisze:Z mojego doświadczenia powiem ci kolego do 100 pali mi poniżej 5 potem do 120 to już odrazu 7,5 a dalej to jak smok ale to normalne....
Nomad bez kufrówmarekm pisze:Dziwi natomiast fakt, że do tej pory, w dyskusji o spalaniu, nikt nie poruszył kwestii aerodynamiki motocykla (tzn. z szybą lub bez, z kuframi lub bez, itd.), mimo iż ma to tak istotne znaczenie.
Większość ludzi kupuje motocykle z myślą czerpania przyjemności z jazdy. Mnie natomiast dziwi fakt, jak można wpaść na taki pomysł, żeby odchudzać moto celem osiągnięcia mniejszego spalania. Zresztą poruszenie takiego tematu jest dziwne. Wsiadasz na motocykl i myślisz.. kurcze, muszę zwolnić bo za dużo zechla.marekm pisze:Opór aerodynamiczny rośnie, w pewnym uproszczeniu, proporcjonalne do kwadratu prędkości. Trudno się zatem dziwić, że spalanie rośnie gwałtownie, kiedy rośnie prędkość.Limet pisze:Z mojego doświadczenia powiem ci kolego do 100 pali mi poniżej 5 potem do 120 to już odrazu 7,5 a dalej to jak smok ale to normalne....
Dziwi natomiast fakt, że do tej pory, w dyskusji o spalaniu, nikt nie poruszył kwestii aerodynamiki motocykla (tzn. z szybą lub bez, z kuframi lub bez, itd.), mimo iż ma to tak istotne znaczenie.
marekm pisze:Fakt, zapomniałem, że w Nomadzie kufry i szyba to standard.![]()
Pisząc o wpływie aerodynamiki na spalanie, miałem na myśli motocykle jako takie, a nie ten konkretny model.![]()
Pytającemu krzywda się nie stała, ponieważ koledzy wykazali się czujnością rewolucyjną i szybko odnotowali, że Nomad bez kufrów to nie Nomad.
Dzięki za zwięzłą i konkretną odpowiedź (bez cwaniakowaniaLimet pisze:Z mojego doświadczenia powiem ci kolego do 100 pali mi poniżej 5 potem do 120 to już odrazu 7,5 a dalej to jak smok ale to normalne. Pojemność jak FSO więc i tak superoszczednie:)
Nie zastanawiają się tylko kupuj bo taka frajda nie ma ceny.Polecam.
Panie i Panowie. Sportem narodowym jest odgrywanie jakiejś pozy, czyli brak naturalności.LONEK22 pisze:Chłopcy i dziewczęta
Nie zgrywajmy wielkich bohaterów piszącm, że nie patrzę za ile tankuje, ze koszty nie są ważne, tylko przyjemność z jazdy. Zdecydowana wiekszość z nas jezdzi motocyklami używańcami, po różnych przygodach, za "wielkiej wody" (może i po dzwonie), dlatego że nas nie stać na salonowe.mirad pisze:W życiu jak na sinusoidzie, więc warto przed decyzja kupna moto przeliczyć wszystkie koszty, aby wiedzieć co czeka.
Już jest taki i nie widzę sensu zakładania kolejnych.LONEK22 pisze:Temat o spalaniu
Tak samo jak ciągłe narzekanie.LONEK22 pisze:chyba sportem narodowym naszym jest ZŁOŚĆ(złośliwość) i wykazanie komuś, że "ja to jestem WSZECHWIEDZĄCY a Ty.... .
Poczułem się wywołany do tablicy. Jak to nazwać. Odpowiedź podana na tacy, a Ty napisałeś, że nadal nic nie wiesz i dalej ciągniesz ten temat. Masz podane spalanie do każdego typu i silnika Vulcana.LONEK22 pisze:.... np. leniwy
Zatankować i tak musiszLONEK22 pisze:Nie zgrywajmy wielkich bohaterów piszącm, że nie patrzę za ile tankuje, ze koszty nie są ważne, tylko przyjemność z jazdy.