Wybór kasku

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.

W jakim kasku jeżdzisz ?

Czas głosowania minął pt sty 31, 2014

Orzech
8
27%
szczękowiec
17
57%
integral
5
17%

Liczba głosów: 30

Krecik
Miejscowość: Radziwiłłów za Żyrardowem
Motocykl: VN 1600 MS. VN 1700 Nomad
VROC: 36291

Wybór kasku

Post autor: Krecik » pt sty 10, 2014

Witam
Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze kasku do jazdy stalowym rumakiem :antlers:
lecz jak połączyć styl kasku pasujący do motocykla , z bezpieczeństwem. Może macie jakieś propozycje ponieważ w takim ogromie wyboru kasku nie moge się zdecydowac :wall: .
Motocykl czerwono - czarny ( mat )
Cena jest sprawą drugorzędną .
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony pt sty 10, 2014 przez Krecik, łącznie zmieniany 1 raz.
www.mrinstalprojekt.pl - kompleksowe rozwiązania elekktroinstalacyjne
I PAMIĘTAJCIE: "Lecz ci, którzy ufają Panu, nabierają siły, wzbijają się w górę na skrzydłach jak orły, biegną, a nie mdleją, idą, a nie ustają" Iz 40:31

Krecik

Dodam tylko że jestem okularnikiem :oki:
I PAMIĘTAJCIE: "Lecz ci, którzy ufają Panu, nabierają siły, wzbijają się w górę na skrzydłach jak orły, biegną, a nie mdleją, idą, a nie ustają" Iz 40:31

Awatar użytkownika
Stevie69
Miejscowość: Bochnia
Motocykl: VN 750 86'
VROC: 36259

Post autor: Stevie69 » pt sty 10, 2014

Nie wziąłeś pod uwagę chyba najbardziej popularnego wyboru pomiędzy bezpieczeństwem, a "dopasowaniem" do choppa/cruisa ;)
Chyba, że kaski otwarte (bez szczęki) zaliczasz do orzechów.
Co do wyboru kasku to jest sporo tematów na tym forum...

Ja zawsze polecam Nolana, np seria N43

Obrazek

Kolor oczywiście czarny :motos:
Benzyna we krwi - Olej w głowie
VROC 36259

Awatar użytkownika
Shepherd
Miejscowość: LOP
Motocykl: VN2000 "syn"
VROC: 0

Post autor: Shepherd » pt sty 10, 2014

Krecik pisze:Cena jest sprawą drugorzędną .
No to masz zajebisty komfort wyboru, idź do sklepu, powiedz że kasa nie gara roli, dobiorą ci rozmiar, wybierzesz kolor, wyłożysz kasę na ladę, wydasz 1500 zł za SHOEI czy SCHUBERTH`A i po kłopocie.

Według mnie całym wyznacznikiem jest zasobność portfela, im masz więcej do dyspozycji tym masz większą możliwość wyboru, zarówno komfortu i bezpieczeństwa.

P.S Ja w kasku za 40 zł zrobiłem 15 tyś km i złego słowa o nim nie powiem. Nie mam kasy więc się ratuję czym mogę. :D
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW

Awatar użytkownika
ciecio
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
VROC: 36107

Post autor: ciecio » pt sty 10, 2014

:wall: Wybur pisze się przez ó :hammer:
Wymienia się na o
Wybór bo wybory.

Proszę admina o modyfikację tytułu
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Krecik

O sory :D poproszę o poprawę na ó
Jestem dyslektykiem :D

Ramms
Miejscowość: Lubin
Motocykl: VTX 1300

Post autor: Ramms » pt sty 10, 2014

Krecik pisze:Jestem dyslektykiem :D
...kiedyś się mówiło "leń śmierdzący" :D :D sorry Krecik nie mogołem się powstrzymać, każdy czasem strzeli byka :D

...a w temacie; wyszukaj może coś z LS2 niezły stosunek ceny do jakości, dam używam otwartego coś koło 450 zeta kosztował, a plecak ma integralny też LS2...ale na gorętsze dni chcę kupić jakiś orzech.
Pozdrawiam Robert

Krecik

Takie mam założenie tzn na upały orzech :-) Właśnie szukam kasku w dobrym stosunku jakości do ceny i wygodnego dla okularnika :D

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Post autor: Tokar » pt sty 10, 2014

A mi J1 nie pasował, za to idealnie leży Nolan N43. Teraz też zmienię na N43AIR :-) Chociaż tak cicho jak w J1 nigdzie nie będzie :-)

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » pt sty 10, 2014

według mnie dobieranie kasku do typu motocykla to jakiś chory pomysł.
Garnek trzeba dobrać do bańki ;) ma być bezpieczny i komfortowy.
Dobrze dobrany do rozmiaru głowy, z dobrym materiałem skorupy, wentylacją, ma być cichy.
Warto rozważyć blendę przeciwsłoneczną, ale jeśli jeździsz w okularach do musisz zwrócić uwage na to, żeby ta blenda nie zdejmowała Ci szkiełek z nosa.
Fajnie jak ma wyjmowaną wyściółkę i łatwe (ale bezpieczne) zapięcie.

Jeśli, jak mówisz, kasa nie gra roli, przejrzyj ofertę firm jak Schubert, Arai, Shoei. Na pewno coś wybierzesz.

najbezpieczniejsze są kaski integralne. Pewnym kompromisem są kaski szczękowe (na pewno ułatwiają ich założenie, zwłaszcza okularnikom).
Wszelkiego rodzaju orzeszki nie mają nawet homologacji na europę.

Ja jeżdżę w szczękowcu - na szczęście nie musiałem jeszcze sprawdzać jego bezpieczeństwa.

Ostatnio przyglądałem się modelowi nolana n104 i co Cię może zaciekawić ma szczękę zamontowaną na łożysku eliptycznym - przy podnoszeniu wysuwa się troszkę do przodu. Reszta rozwiązań wydawała się też ciekawa.
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Wyder
Miejscowość: Orzesze
Motocykl: VN2000
VROC: 35596

Post autor: Wyder » pt sty 10, 2014

ja śmigam w nolanie N43 mam wypiętą szczękę bo jakoś z nia się żle czuje.Na kaska nic złego nie moge powiedzieć wydaje mi się że w tej cenie jak na to co daje jest super :)

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » pt sty 10, 2014

Ja przymierzałem N43, ale blenda wydawała mi się zbyt płytka, tzn. nie zakrywa całego pola widzenia. Nie masz takiego wrażenia?
W Scorpionie mam taką prawie do samej szczęki, a i tak zdarza się, że mi słońce świeci w oczy... od konsoli :D
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Wyder
Miejscowość: Orzesze
Motocykl: VN2000
VROC: 35596

Post autor: Wyder » pt sty 10, 2014

jak go kupowałem to też mi śie tak wydawało ale koleś w sklepie powiedział mi że to jest tak specjalnie tak jak w aucie tej zasłonki przed słoncem też nie masz na całej twarzy tylko nad oczami. Ja ogólnie nie lubie blendy mało kiedy z nią smigam

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » sob sty 11, 2014

Ja jeżdzę w N43A. Homologacja na szczękowy (trasa, niskie temperatury) i Jet. Wentylacja doskonała. Ale głośny jak cholera. Jak się przesiadam na nakeda, to nie idzie jechać... Tesotowałem też Naxę szczękową - dopasowany, ale za ciężki. Teraz w domu dla żony pojawił się SHoei GT-Air, wg niej kask doskonały.

Moja rada- idź o sklepu, gdzie jest duży wybó kasków dostępnych od ręki I zacznij przymierzać. Jak trafisz na ten odpowiedni, będziesz wiedział.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Gasman
Miejscowość: Brodnica
Motocykl: HD FLHTCUI
VROC: 34836

Post autor: Gasman » sob sty 11, 2014

Nolan N90, dobry w miarę bezpieczny szczękowiec a i cenowo nie wyczyści kieszeni.
Rolling, rolling, rolling.........
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....

Ramms
Miejscowość: Lubin
Motocykl: VTX 1300

Post autor: Ramms » sob sty 11, 2014

Krecik pisze:Takie mam założenie tzn na upały orzech :-) Właśnie szukam kasku w dobrym stosunku jakości do ceny i wygodnego dla okularnika :D
Ja już mam model wybrany (orzech), nie wiem jak się nazywa :D , ale wybrany...czekam na info od Duszka kiedy otrzyma na sklep, może z nim pogadaj.
Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » sob sty 11, 2014

MaciekSz pisze:Moja rada- idź o sklepu, gdzie jest duży wybó kasków dostępnych od ręki I zacznij przymierzać. Jak trafisz na ten odpowiedni, będziesz wiedział.
To jest najlepsza rada, kask musi być bezpieczny i wygodny, ja miałem kilka kasków zanim trafiłem na najbardziej odpowiedni dla mnie.
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
Kubrick
Miejscowość: Krk
Motocykl: Kawasaki VN 800 CL

Post autor: Kubrick » ndz sty 12, 2014

Krecik pisze:Jestem dyslektykiem :D
Dyslektyka obowiązuje znajomość zasad. ;)
Sama stalam przed podobnym wyborem, odłożyłam to na wiosnę, ale myślę, że padnie na Nolana któregoś z podnoszonym przdem. Ale tak jak koledzy polecali, lepiej podejdx do dobrego sklepu, tam doradza.

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » ndz sty 12, 2014

Nawet jeśli nie doradzą, to na pewno pozwolą poprzymierzać. Ja chyba 3x byłem w moto-akcesoriach zanim się zdecydowałem. A i tak dziś wybrałbym pewnie co innego...
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Piker

Post autor: Piker » pn sty 13, 2014

Badger pisze:Ostatnio przyglądałem się modelowi nolana n104 i co Cię może zaciekawić ma szczękę zamontowaną na łożysku eliptycznym - przy podnoszeniu wysuwa się troszkę do przodu. Reszta rozwiązań wydawała się też ciekawa.[/q

Kupiłem takie coś i napiszę wrażenia.
Dopasowany, lekki, wygodny, super blenda,wygodna szczęka z blokadą itd. Ale ma też wady. Przewiewa, przecieka, głośny. Zareklamowałem go. Przecież za tę cenę to niedopuszczalne, jednym słowem przejechałem się na nim :hammer:

ODPOWIEDZ