Jak sie przygotować do podróży

Trasy, drogi, wycieczki. Gdzie byliśmy, co polecamy, a co stanowczo odradzamy.
VN 2000 Diablo
Miejscowość: Katowice
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Diablo Black
VROC: 0

Post autor: VN 2000 Diablo » pn mar 12, 2012

Ja wybieram kobietę i kasę, to mi wystarczy na krótki wypad na moto

Awatar użytkownika
Dzidzia
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN800A

Post autor: Dzidzia » pn mar 12, 2012

ja jeżdżę zazwyczaj bez kobiety :D :D :D

bardzo praktyczne są miniaturki kosmetyków, można je zakupić w Rossmanie, np. malusia pasta do zębów, czy dezodorant - dzięki temu zmniejszymy sobie troszkę bagaż... no chyba że nie używacie :razz:
I'm Member Queens of Roads !!!!!! http://www.queensofroads.pl/

Awatar użytkownika
Ronin
Miejscowość: Wysokie Mazowieckie
Motocykl: vulcan 1600 nomad

Post autor: Ronin » pn mar 12, 2012

Dzidzia pisze:ja jeżdżę zazwyczaj bez kobiety :D :D :D
:D :clap:
Nikt nie steruje własnym życiem. Najlepsze, co można zrobić, to pozwolić sobą kierować tym, którzy są dobrzy, którzy cię kochają
– Orson Scott Card

Ramms
Miejscowość: Lubin
Motocykl: VTX 1300

Post autor: Ramms » śr sty 23, 2013

Ja zwrócę Wam uwagę na ubezpieczenie: wiadomo, że na terenie UE wystarczy karta NFZ, natomiast poza UE należy wykupić ubezpieczenie u np. PZU; ja wykupiłem Wojażera za 200 zeta na 4 osobo/twarze właśnie w PZU i pojechałem do Chorwacji. Błędem było nie zabranie karty NFZ...i właśnie: w drodze powrotnej około 22.00 na autostradzie za Regensbergiem (Niemcy) moja córcia zasłabła. Wezwałem pogotowie, szybko przyjechali, sanitariusze wezwali dodatkowo doktora (przyjechał osobową Audi oznakowaną), decyzja-szpital. W szpitalu pełna profeska, zainteresowanie, obsługa...inny świat. Córka na salę jednoosobową, kroplówki, badania itp., druga córka została z nią na sali na rozkładanym łóżku. Ja z żoną do hoteliku szpitalnego za 10 euro/noc....i teraz się zaczęło: rano po całej diagnostyce (odwodnienie nic poważnego) wzywają mnie do "ichniejszej" księgowości i proszą o ubezpieczenie NFZ, mówię, że nie mam, ale mam Wojażera...oni na to że będę płacił, bo honorują tylko NFZ...dzwonię do PZU, tam mi mówią proszę podać nr faxu do szpitala i "niczym się nie martwić", po 10 minutach (sic!) przyszedł fax po niemiecku z gwarancją pokrycia kosztów, jak to Niemcy przeczytali to pożyczyli szczęśliwej podróży do domu...ale gdybym miał kartę NFZu to nic nie musiałbym im przedstawiać, więc pamiętajcie o tym. No i oczywiście zaskoczenie co do szybkości obsługi tego zdarzenie przez PZU mnie zaskoczyła, z czystym sercem polecam PZU.
Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » czw sty 24, 2013

Gdzie te czasy ( lata ..80) kiedy za wyjecie kilku skrawkow metalu z oka musialem zaplacic 870 mark zachodnich!!! ktos pamieta przelicznik? nie sadze, plakalem i placilem, doslownie, ale mam oko, cale i zdrowe :D a dzialo sie to w Monachium, miescie z ktorego mam wiele wspomnien...roznych... ;)
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Ramms

Post autor: Ramms » czw sty 24, 2013

Krasnal mówisz o kosmicznych kwotach...a gdybym nie miał Wojażera? Nawet nie chcę o tym myśleć...Linia Alarmowa PZU jakoś w grudniu telefonicznie potwierdzała ze mną czy był na autostradzie lekarz i jak to wyglądało...potwierdziłem i zapytałem o co chodzi, a oni na to, że mają nową fakturę na prawie 200 euro za konsultację lekarza na autostradzie...to teraz nawet nie chcę wiedzieć ile PZU zapłaciło za karetkę, szpital i całą diagnostykę...
Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » pt sty 25, 2013

Wszystko sie zgadza, sa to koszmarne pieniadze i jestem jak najbardziej za kupowaniem ubezpieczen, pamietam tylko, ze kiedys nie byly tak powszechne...i co tu gadac, nie bylo nas stac na takowe... :D
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » pt sty 25, 2013

Najlepiej mieć znajomego związanego z ubezpieczeniami :ok: na Bielskim forum jest takowy gość, i sporo motocyklistów z tegoż forum chwali gościa za standardowe i jak te "wyjazdowe" ubezpieczenia :clap:
Może jest wśród Nas ktoś kto mógłby być Nadwornym Ubezpieczycielem VKC ;) oczywiście na warunkach "po znajomości".

Ramms

Post autor: Ramms » pt sty 25, 2013

Nie wiem czy "po znajomości", ale spytam kumpla, bo jest emerytem, a że emeryci się nudzą :D to ubezpiecza wszystko i wszystkich...sam u niego ubezpieczam wszystko od auta towarzyszki małżonki, poprzez nieruchomości do mojej Kawki. U niego brałem też wyjazdowego Wojażera właśnie...
Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
Gumis
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Kawasaki Vulcan

Post autor: Gumis » wt lut 26, 2013

Krasnal: jakie zarobki, chętnie przypomnę - rok 1985 ,wyszedłem z wojska i po miesiącu
pracy w hucie Lenina w Krakowie zainkasowałem 21000 zł.Dla porównania moja mama pedagog w szkole podstawowej zarabiała mniej jak ja mając kilkadziesiąt lat stażu.
Co za to można było kupić.
Poszedłem pod PEWEX,u cinkciarza 20000 tyś.zł. zamieniłem na 20 zielonych. Nabyłem
spodnie marki LEVIS a pani przy kasie wydała mi parę centów.

Takie to były czasy.

ODPOWIEDZ