NA MOTO PO USA

Trasy, drogi, wycieczki. Gdzie byliśmy, co polecamy, a co stanowczo odradzamy.
Luzak

Post autor: Luzak » sob sty 22, 2011

Aż tak źle to nie jest ale wiadomo ogólnie (nie tylko z Wikileaks), że NATO to MIT !

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » ndz sty 23, 2011

Co zrobić taką już mamy politykę
Jak szukaliśmy myśliwców to było miło i przyjemnie Francuzi, Szwedzi , Amerykanie włazili nam do dupy i obiecywali złote góry,
Gripena mogliśmy budować u siebie w kraju ale nie... lepiej kupić i nic nie mieć w zamian,
Francuzi jak dowiedzieli się że F-16 to zaraz ich polityka wobec nas zmieniła...
A USA obiecywała złote góry z offsetem i co i nic...
Dlatego lepiej pojechać pozwiedzać i wracać niż tam myśleć o życiu
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Andrzej
Miejscowość: Nadarzyn
Motocykl: VN 900 Classic - "Pimpuś"
VROC: 31877

Post autor: Andrzej » ndz sty 23, 2011

Abrams pisze:Co zrobić taką już mamy politykę
Jak szukaliśmy myśliwców to było miło i przyjemnie Francuzi, Szwedzi , Amerykanie włazili nam do dupy i obiecywali złote góry,
Gripena mogliśmy budować u siebie w kraju ale nie... lepiej kupić i nic nie mieć w zamian,
Francuzi jak dowiedzieli się że F-16 to zaraz ich polityka wobec nas zmieniła...
A USA obiecywała złote góry z offsetem i co i nic...
Dlatego lepiej pojechać pozwiedzać i wracać niż tam myśleć o życiu
Dokładnie!! Zobaczyć jako ciekawostkę przyrodniczą bo na zmianę nastawienia raczej niema co liczyć.... zawsze jakiś kmiot będzie Cię mógł cofnąć z lotniska dlatego że mu żona nie dała i ma kiepski humorek....
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ...

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » pn sty 24, 2011

Abrams pisze:A USA obiecywała........
Moi drodzy, temat jest piekielnie ciekawy, ale najlepiej do dyskusji na żywo.
Niemniej mam kilka uwag:
- wybór samolotu to sprawa dyskusyjna, ale jesteśmy krajem biednym i źle zarządzanym, więc mamy raczej przymus niż wybór. Kupno samolotów dość egzotycznych marek nie jest opłacalne, więc wybiera się to co jest standardem, a F16 jest bardziej powszechnym ałeroplanem na świecie niż inne. Jego wartość jest proporcjonalna do zakupionej do niego wersji awioniki. Na samoloty V generacji nas nie stać, moglibyśmy kupić za tę kasę może 0,75 sztuki. Grippena budować? A ile sprzedaje się rocznie? W Saabie może to się bilansuje, to duży koncern. Co do offsetu to nie miejcie pretensji do rządu USA. Rząd daje zgodę, a negocjuje producent. Amerykanie to starzy wyjadacze biznesowi i nasi pożal się boże negocjatorzy mogą im ewentualnie kawę zaparzyć, bo piją paskudną zazwyczaj. Jakbyście znali naszych "mistrzów" od tych spraw to nie byłoby zdziwienia. Zresztą historycznie rzecz biorąc politycy ugotowali naszą produkcję lotniczą i rakietową - Meteor, Grot, Iryda - czy te nazwy komuś coś dzisiaj mówią?
- pomyłką jest ocenianie Francuzów, Szwedów, czy innych jako lepszych / co to znaczy? / partnerów gospodarczych, wszystko zależy od konkretnego przypadku biznesowego, narodowość nie ma nic do tego.
- generalnie nie mamy fachowców od gospodarki i przedsiębiorczości na dużą skalę. Przykładem jest Irak. Rząd USA dał zgodę na udział Polski w odbudowie gospodarki, ale zagraniczne tygrysy gospodarcze /firmy/ wykosiły naszych jak kociaki, mimo że mieliśmy mocne atuty.
- NATO? A jest inny wybór? Znaczenie PL jest mierzone nie naszą przeszłością historyczną tylko aktualną wartością naszej armii i gospodarki. Prosta zależność, a wniosek jest oczywisty.
- wizy dla PL? Dla nich to nic nie znaczący drobiazg, trzymają się arytmetycznego zapisu. To nie jest kraj gdzie daje się w ciągu tygodnia obywatelstwo za kopanie piłki. Z kartą stałego pobytu podobnie. Rządzą światową gospodarką, 60% światowej konsumpcji to oni, więc rządzą jak chcą, zwłaszcza polityką.
- warto popatrzeć na świat i nasz kraj oczami innych, wiele można się nauczyć
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Abrams

Post autor: Abrams » pn sty 24, 2011

Z samą sprzedażą Gripenów dalej to już inna bajka ale mielibyśmy zaplecze serwisowe i części na miejscu a tak w razie W trzeba ściągać wszystko z USA.
Iryda udupiona piękny i dobry samolot szkolny...Podobnie z Orlikiem

VROC #29561

Luzak

Post autor: Luzak » pn sty 24, 2011

mirad pisze:warto popatrzeć na świat i nasz kraj oczami innych, wiele można się nauczyć
MIRAD rozmawiam z ludźmi ze świata i właśnie od nich mam opinie.

W jednym się z Tobą zgodzę - mamy do dupy negocjatorów - niektórych właśnie znam lub trochę znam więc wiem, że przez najbliższych 10-15 lat wiele się nie zmieni.

Awatar użytkownika
mirad

Post autor: mirad » pn sty 24, 2011

Abrams pisze:.....trzeba ściągać wszystko z USA
Z pozoru byłoby ok. Ale myśląc strategicznie: jeśli zagrożenie przyszłoby ze wschodu to rakietami śr. zasięgu mamy rozwalone Świdnik, Mielec i co tam im jeszcze trzeba, bo obrony p.rakietowej to my nie mamy. Szwedzi natychmiast ogłaszają neutralność i mamy rękę w kuwecie. A tak zawsze są magazyny w EU, USA, Izraelu i innych. Jest różnica.

[ Dodano: Pon Sty 24, 2011 ]
Luzak pisze:..... rozmawiam z ludźmi ze świata i właśnie od nich mam opinie

No, właśnie i tym się różnimy od naszych decydentów i największych przedsiębiorców. Na swoją skalę mamy stałe kontakty z ludźmi ze świata, ale nie tylko z Polonią. Nasi wielcy nie są obecni na salonach politycznych i gospodarczych świata poza propagandowymi zbiegowiskami w ramach np. ONZ. Są zbyt prowincjonalni: kompleksy, języki, intelekt dają popalić. Lepiej siedzieć nad Wisłą i bić pianę polityki historycznej lub aborcyjnej.
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Ja-jo
Motocykl: VN750,GSF1200s
VROC: 33339

Post autor: Ja-jo » śr sty 26, 2011

....Zaczynamy biadolić jak szczelnie obsadzona ławka zrzędliwych emerytek...a polityczne dyskusje wyłączając upadlość junaka, sokoła itd niczego nie wnoszą w temacie że kompletnie nie rozumiem tego zachwytu amerykańską legendarną dróżką, może taka droga jak H-D na niej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
VROC #33339

disciple

Post autor: disciple » śr sty 26, 2011

rozgadaliście się i odbiegliście od tematu gorzej niz baby ;P
mirad pisze:
- pomyłką jest ocenianie Francuzów, Szwedów, czy innych jako lepszych / co to znaczy? / partnerów gospodarczych, wszystko zależy od konkretnego przypadku biznesowego, narodowość nie ma nic do tego.
- generalnie nie mamy fachowców od gospodarki i przedsiębiorczości na dużą skalę. Przykładem jest Irak. Rząd USA dał zgodę na udział Polski w odbudowie gospodarki, ale zagraniczne tygrysy gospodarcze /firmy/ wykosiły naszych jak kociaki, mimo że mieliśmy mocne atuty.
- NATO? A jest inny wybór? Znaczenie PL jest mierzone nie naszą przeszłością historyczną tylko aktualną wartością naszej armii i gospodarki. Prosta zależność, a wniosek jest oczywisty.
- wizy dla PL? Dla nich to nic nie znaczący drobiazg, trzymają się arytmetycznego zapisu. To nie jest kraj gdzie daje się w ciągu tygodnia obywatelstwo za kopanie piłki. Z kartą stałego pobytu podobnie. Rządzą światową gospodarką, 60% światowej konsumpcji to oni, więc rządzą jak chcą, zwłaszcza polityką.
- warto popatrzeć na świat i nasz kraj oczami innych, wiele można się nauczyć
jak pieknie ujete
nic tylko przyklasnąć :yeee:

co do wycieczek po USA - byłam kilka razy - nie na wczasach (odbębnione zawody sportowe a potem: auto, mapa i jazda wzdłuż i wszerz stanów z $$ w kieszeni gł. na paliwo). Według mnie- cudowna natura, niesamowite miejsca, trasy, doliny, kaniony, parki narodowe. Ja się zakochałam. Z całym szacunkiem ale tereny Ameryki - bez porównania do naszej polskiej matki natury, choć też ciekawej.

Do czasu kiedy nie pojechałam do USA, poprostu nie wiedziałam co to są upały - a bywałam we Włoszech i Hiszpanii. W USA Zawsze trafiały mi się miesiące V-VII i to było istne piekło. Chłodnica w aucie kipiała, bagażnik był zapchany litrami napojów,żeby w przypadku awarii na jakimś pustkowiu nie paść z wycieńczenia. W niektórych miejscach na zewnątrz poprostu nie dało się wytrzymać. To utrudniało piesze zwiedzanie szlaków jak cholera. Ale inaczej sie nie da, żeby zobaczyć dużo i tego, co najpiekniejsze. Ale po takim marszu wiedziałam,że mogę potem wskoczyc do samochodu i włączyć klimę. Marzy mi się kiedyś podobna wyprawa motocyklem ale... szczerze - nie wyobrażam sobie tego. Nie mam z tej strony doswiadczeń. Jednak o upalnym powietrzu, przy którym nie da sie oddychać i niesamowitych miejscach do odwiedzenia mogę Was zapewnic :)

disciple
Miejscowość: opole
Motocykl: ..będzie vulcan
VROC: 0

yyyy....wcięło mój niebieski podpis :roll:

Awatar użytkownika
oktogon
Miejscowość: Rzeszów
Motocykl: BMW K1200RT
VROC: 31527

Post autor: oktogon » śr sty 26, 2011

disciple pisze:yyyy....wcięło mój niebieski podpis :roll:
Bo się nie zalogowałaś pisząc posta ;)
_____ VROC 31527 _____

disciple
Miejscowość: opole
Motocykl: ..będzie vulcan
VROC: 0

to jest coś takiego jak logowanie? :mrgreen:

ale spoko oko, niech będzie,że napisałes to w dobrej wierze a nie żeby zrobić ze mnie idiotkę

Awatar użytkownika
oktogon
Miejscowość: Rzeszów
Motocykl: BMW K1200RT
VROC: 31527

Post autor: oktogon » śr sty 26, 2011

disciple pisze:to jest coś takiego jak logowanie? :mrgreen:

ale spoko oko, niech będzie,że napisałes to w dobrej wierze a nie żeby zrobić ze mnie idiotkę
No coś Ty, nie przypominam sobie zeby ktokolwiek tu robił z kogoś idioty/idiotki :mrgreen:
_____ VROC 31527 _____

Awatar użytkownika
mirad

Post autor: mirad » śr sty 26, 2011

disciple pisze:Według mnie- cudowna natura, niesamowite miejsca, trasy, doliny, kaniony, parki narodowe.
Potwierdzam, mam niedosyt zwiedzania, a jest co.
Z podróżą moto można sobie poradzić zaczynając od studiowania mapy klimatycznej na dany czas. To przecież prawie cały kontynent. :motonita:

Z logowaniem nie przejmuj się, gdy piszesz dłuższy post system nie widzi Twojej aktywności i automatycznie wywala. Trzeba ponownie się logować. Na początku każdy zapomina o tym. Oktogon ma rację i miał b. dobre intencje. :ok:
FUCK FUEL ECONOMY !

Luzak

Post autor: Luzak » śr sty 26, 2011

Trzeba napisać do Badgera żeby wydłużył trochę czas bezczynności po którym wylogowuje.

Awatar użytkownika
mirad

disciple pisze:...gorzej niz baby ;P
Zgadza się jesteśmy gorsi od bab, ale za to jacy kochani...... :twisted:
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Abrams

Post autor: Abrams » śr sty 26, 2011

A wystarczy przy logowaniu zaznaczyć opcje zapamiętaj i trzyma cały czas do momentu zmiany adresu IP

VROC #29561

Awatar użytkownika
mirad

Abrams pisze:A wystarczy......
A ja myślałem, że to polecenie pamiętania hasła dla przeglądarki /FF/ i dziwiłem się dlaczego nie trzyma przy następnym logowaniu !!! :wall:
Ostatnio zmieniony śr sty 26, 2011 przez mirad, łącznie zmieniany 1 raz.
FUCK FUEL ECONOMY !

Luzak

Post autor: Luzak » śr sty 26, 2011

Na ogół dotyczy to "ciasteczek" i zapamiętania przez przeglądarkę.
Nie jestem tego pewien, sprawdzę.

Dzieki za info.

Awatar użytkownika
Abrams

Post autor: Abrams » śr sty 26, 2011

Jak działasz z innego IP przenośne, praca, dom to muszę zawsze logować się ponownie, ale cały dzień na 1 IP trzyma zalogowane

VROC #29561

ODPOWIEDZ