Witam serdecznie
Miałem wczoraj bliskie spotkanie z TIR-em. Staliśmy na czerwonym świetle na skrzyżowaniu, Ja pierwszy TIR za mną, na zielonym zdążyłem tylko wrzucić 1 bieg, a ciężarówka ruszyła i z impetem rozjechała mojego Vulcanika, na szczęście Ja zdążyłem zeskoczyć! Mimo to wszystko mnie boli!
Moje pytanie brzmi: Na co zwrócić uwagę przy oględzinach i naprawie motocykla???
Pomijam sprawy blacharskie itp. Chodzi mi o napęd: silnik, wał, dyfer, przekładnia itp. Wiem że są to dosyć wrażliwe elementy!
Motocykl po wypadku odpalił normalnie i wróciłem nim spory kawał drogi do domu! Bez żadnych problemów.
Jedynie co mnie martwi to dziwny odgłos którego nie potrafię namierzyć ani określić, występuje jedynie podczas jazdy, tak jakby coś gdzieś ocierało? Ale nie wiem gdzie konkretnie bo w trakcie jazdy ciężko nasłuchiwać i sprawdzać. Nie jest to metaliczny odgłos!
Muszę zdemontować uszkodzone elementy: błotnik, lampa, tablica, podnóżki pasażera, Gmole. Są ślady otarcia na dyferencjale i kole, dlatego chciałbym te elementy w jakiś sposób zweryfikować!
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie!
Sezon dla mnie ledwo co się zaczął a chyba już się skończył!
Na marginesie Pan kierowca TIR-a nawet się nie zatrzymał, potrącił mnie, skręcił na skrzyżowaniu i pojechał!!!!
Znam niestety jedynie początek rejestracji jego naczepy! Nie widział mnie? Przecież dojeżdżając do skrzyżowania musiał mnie widzieć? hehehe No cóż!
Pozdrawiam wszystkich
Uważajcie na postoju!
Stłuczka-Na co zwrócić uwagę przy naprawie
- kerdmann
- Miejscowość: Reda-pomorskie
- Motocykl: vulcan vn750
- VROC: 0
Stłuczka-Na co zwrócić uwagę przy naprawie
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.
No to masz pecha kolego, co do tarcia to spróbuj postawić na stopkę centralną, wtedy będziesz miał tylne koło w górze, zakręć kołem, być może zobaczysz co obciera, a co kierowcy tira to możesz mieć kłopot z uzyskaniem odszkodowania jeśli nie masz danych sprawcy kolizji. Miałem dzwona w marcu, była policja, odszkodowanie za moto dostałem w ciągu 2 tygodni
Kiedyś- Komar, Jawka, WFM, WSK, Jawa 350 ts, MZ ts 150, obecnie VN 750, a w przyszłości
Tomek
Tomek
- Kristof_if
- Miejscowość: Lubomia
- Motocykl: HD FLHTK103,Honda Transalp,Cx500,był VN 1500
- VROC: 37033
- kacmar
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
- VROC: 36367
Szkoda, że od razu nie dzwoniłeś na policje, sam byleś, jakiś przypadkowych świadków /przechodniów, kierowców innych pojazdów/ spisałeś dane ?. Jakieś zdjęcie z miejsca zdarzenia zrobiłeś ?, i zrób tak jak Robrob radzi.
Pozdrawiam Cię
VROC#36367
VROC#36367