Problemz y royruchem -odpaleniem

RominK
Miejscowość: tarnowskie góry
Motocykl: vulkan vn750 twin
VROC: 0

Problemz y royruchem -odpaleniem

Post autor: RominK » ndz paź 04, 2015

Witam!
Problem dotyczy VN750TWIN 1994. Wygląda to tak ,ze po naciśnięciu guzika startu rozrusznik albo się obraca i wtedy odpala , albo tak jakby napotykał opór nie do pokonania słychać tylko stuk , kontrolki N i ciśnienia gasną (spadek napięcia) i nic.
Rozrusznik w porządku , był wymontowany i u sprawdzenia , szczotki OK obraca się
Akumulator też w porządku ,sprawdzona zdolność rozruchowa
Przekaźnik rozrusznika też w porządku sprawdzony
To było wszystko co na wierzchu . Wiem z serwisówki ,że jest w środku sprzęgło rozrusznika ,tyle że nie wiem jakie objawy daje jego awaria. Mogę się do niego dobrać ale to już kopanie w silniku. Może ktoś miał podobny przypadek i ma pomysła albo sobie z tym poradził?
Będę wdzięczny za radę!
RominK

Miras1999
Miejscowość: Trzebnica
Motocykl: VN750 był, jest VN15

Post autor: Miras1999 » pn paź 05, 2015

Prawdopodobnie na którymś połączeniu nie ma dobrego kontaktu i tam tracisz prąd.
Najprostszym sposobem sprawdzenia połączeń jest test organoleptyczny, dotykaj miejsc połączeń elektrycznych, tam gdzie będzie gorące tam tracisz prąd.
Komar, komar, romet, simson, mz250, trzydzieści lat auto i od kilku dni VN750, od 1.09.2017 vn15
tel. 535110466

Awatar użytkownika
naziro
Miejscowość: wlkp
Motocykl: triumph 900
VROC: 37411

Post autor: naziro » wt paź 06, 2015

Miałem kiedyś identyczny objaw w Yamaszce XJ 550. Co prawda to zupełnie inny motocykl, ale winny był akumulator. Czasem robił psikusa i nie działał, a czasem działał jak gdyby nigdy nic-złośliwa bestia. Po wymianie aku problem zniknął.
SZYBKO,TANIO,DOBRZE (z tych trzech rzeczy razem występują tylko dwie do wyboru)

RominK

Post autor: RominK » śr paź 07, 2015

To już ,Koledzy przerabialem wszystkie styki poczyszczone na błysk, konektorki ,oczka posprawdzane , aku i rozrusznik sprawdzone. W sumie bardzo bym, chciał aby na tym się skończyło wymienić akumulator albo nawet i rozrusznik ,ale przynajmniej wiedziałbym o co loto . Gdyby aku zdychało to przynajmniej byłoby słychać ,że usiłuje zakręcić. Spróbuję z innym akumulatorem zobaczymy....
RominK

Awatar użytkownika
Ch6ijanin
Miejscowość: WrocLove
Motocykl: XV535, VN800, VN 1600, VN 900....VN 1700 Noma
VROC: 37544

Post autor: Ch6ijanin » śr paź 07, 2015

ja obstawiam sprzęgło rozrusznika identyczne objawy miałem w Yamaha Virago i właśnie tam była przyczyna. Niby całkiem inny motocykl ale ....
Na pych próbowałeś?
Jak ja chciałem na pych to był efekt jakby silnik był zblokowany, blokowało koło. Nie wiem jak w Twoim moto ale w Ymaszce samemu to robiłem bez większych problemów.
Życie jest piękne

RominK

Post autor: RominK » czw paź 08, 2015

Tego się właśnie obawiałem ,że to sprzęgło rozrusznika i faktem jest ,że przy próbie "na pych" efekt jak opisany w Virago -kompletna blokada. Zresztą profilaktycznie zacząłem już sobie tłumaczyć serwisówkę , rozdziały dotyczące tegoż. Cóż nadzieja na łatwiejsze rozwiązanie prysła , ale w końcu koniec sezonu można pogrzebać...
Ze względu na wcześniejsze doświadczenia staram się najpierw wykluczyć wszystkie proste rozwiązania . bo te na szczęście najczęściej występują,ale niestety nie zawsze....
RominK

Awatar użytkownika
Ch6ijanin
Miejscowość: WrocLove
Motocykl: XV535, VN800, VN 1600, VN 900....VN 1700 Noma
VROC: 37544

Post autor: Ch6ijanin » czw paź 08, 2015

Nie wiem jak w twoim ale w vice to nie był żaden problem, jedynie trochę kosztów.
zaopatrz sięw uuszczelkę dekla , olej i zestaw naprawczy sprzęgła. :wiggle:
Życie jest piękne

ODPOWIEDZ