Witam, od miesiąca jestem posiadaczem Vulcana VN800 1998r.
Zastanawiam się czy można tankować go nowym paliwem E10, ponieważ nie znalazłem tego modelu na żadnej liście kompatybilnych z tą benzyną.
Lepiej tankować E5 98 czy mozna śmiało lać E10 95?
Siemanko,
Ja za radą bardziej doświadczonych kolegów na zime wleje 98 e5. Nie jest to podyktowane wiedzą merytoryczną ale zwykłe "dmuchanie na zimne". W sezonie używam 95
Ja kiedyś znalazłem jakąś stronę gdzie można było sobie sprawdzić przystosowanie naszych motocykli do paliwa e10 i okazało się, że się nie nadają, przynajmniej wg tej strony.
Co ciekawe dwulitrówka z 2006 roku nie jest przystosowana do e10 a 2008 już jest ...
Tak czy siak jak do obu, 800 i 2000 leje na wszelki wypadek 98
Moim VN800 1999r początkowo jeździłem na E10 i nic złego się nie działo, a później przeszedłem na E5 i zauważyłem, że wyraźnie poprawiła się kultura pracy silnika a przede wszystkim jest on zdecydowanie cichszy. Poza tym na E10 guma rurki paliwa w środku zrobiła się bardziej klejąca tak jak by się delikatnie rozpuszczała a na E5 tak sie nie dzieje. Według opinii fachowców 20 i więcej letnie elementy gumowe i tak rozpadają się ze starości a mające styczność z paliwem E10 uszkadzają się jeszcze szybciej. Tak więc w starszych rocznikach wskazane jest stosowanie paliwa E5 lub wymiana wszystkich istotnych elementów gumowych mających styczność z E10 na nowe.