Witam, od miesiąca jestem posiadaczem Vulcana VN800 1998r.
Zastanawiam się czy można tankować go nowym paliwem E10, ponieważ nie znalazłem tego modelu na żadnej liście kompatybilnych z tą benzyną.
Lepiej tankować E5 98 czy mozna śmiało lać E10 95?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Paliwo E10
Re: Paliwo E10
Siemanko,
Ja za radą bardziej doświadczonych kolegów na zime wleje 98 e5. Nie jest to podyktowane wiedzą merytoryczną ale zwykłe "dmuchanie na zimne". W sezonie używam 95
Ja za radą bardziej doświadczonych kolegów na zime wleje 98 e5. Nie jest to podyktowane wiedzą merytoryczną ale zwykłe "dmuchanie na zimne". W sezonie używam 95
Ja kiedyś znalazłem jakąś stronę gdzie można było sobie sprawdzić przystosowanie naszych motocykli do paliwa e10 i okazało się, że się nie nadają, przynajmniej wg tej strony.
Co ciekawe dwulitrówka z 2006 roku nie jest przystosowana do e10 a 2008 już jest ...
Tak czy siak jak do obu, 800 i 2000 leje na wszelki wypadek 98
oo... znalazłem
https://speedo--angels-com.translate.go ... _tr_pto=rq
Co ciekawe dwulitrówka z 2006 roku nie jest przystosowana do e10 a 2008 już jest ...
Tak czy siak jak do obu, 800 i 2000 leje na wszelki wypadek 98
oo... znalazłem
https://speedo--angels-com.translate.go ... _tr_pto=rq
Moim VN800 1999r początkowo jeździłem na E10 i nic złego się nie działo, a później przeszedłem na E5 i zauważyłem, że wyraźnie poprawiła się kultura pracy silnika a przede wszystkim jest on zdecydowanie cichszy. Poza tym na E10 guma rurki paliwa w środku zrobiła się bardziej klejąca tak jak by się delikatnie rozpuszczała a na E5 tak sie nie dzieje. Według opinii fachowców 20 i więcej letnie elementy gumowe i tak rozpadają się ze starości a mające styczność z paliwem E10 uszkadzają się jeszcze szybciej. Tak więc w starszych rocznikach wskazane jest stosowanie paliwa E5 lub wymiana wszystkich istotnych elementów gumowych mających styczność z E10 na nowe.