Spalanie - wzrosło? VN800
- Pantani
- Miejscowość: Ożarów Maz
- Motocykl: f650gs twin
- VROC: 0
U mnie smarowanie łańcucha usuwa wszystkie dziwne odgłosyMayones pisze:U mnie było swojego czasu takie jakby szuranie, ocieranie ale nie stukanie słyszalne z lewej, przy wciśniętym sprzęgle lub na minimalnie odkręconej manetce tego nie było słychać, no i tak jeżdżę nadal, albo to ustało albo się przyzwyczaiłem.
- Jurek
- Miejscowość: Sulejówek
- Motocykl: VN 800 classic "Samuraj"
- VROC: 35044
A ja w swoim nic nie słyszę. Ale to może wina już przytępionego słuchu
A tak już poważniej to prawda, że odpowiedni naciąg i smarowanie łańcucha likwiduje niektóre dziwne szumy.
A tak już poważniej to prawda, że odpowiedni naciąg i smarowanie łańcucha likwiduje niektóre dziwne szumy.
Jurek
VROC#35044
VROC#35044
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
No żeby nie było to że mam z reguły czysty od syfu i smaru motocykl nie znaczy, że łańcuch też umyłem żeby się nie kleił , druga sprawa to zębatka przednia po zmianie napędu z reguły już nie ma tej gumowej "obudowy" więc chyba cały napęd staje się co nieco głośniejszy.
Jeżeli już chodzi o ten szum łańcuchowy to miałem taki objaw przed wymianą, ale był tak nierównomiernie naciągnięty że ni hu hu go odpowiednio wyregulować
PS Receptą na wszelkie dziwne dźwięki z naszych motocykli są szczelne kaski
Jeżeli już chodzi o ten szum łańcuchowy to miałem taki objaw przed wymianą, ale był tak nierównomiernie naciągnięty że ni hu hu go odpowiednio wyregulować
PS Receptą na wszelkie dziwne dźwięki z naszych motocykli są szczelne kaski
-
- Miejscowość: Świdnik
- Motocykl: VN 1700 VOYAGER
- VROC: 32896
Kiedy mnie dochodzą dziwne dźwięki to zazwyczaj robię mały przystanek, smaruję łańcuch i śmigam dalej, dodatkowo przed każdym wyjazdem dalszym z garażu lub co jakiś czas podnoszę tylne koło, grzejąc moto na ssaniu zapinam 1 bieg i szmatką namoczona w oleju czyszczę łańcuch przy okazji go smarując.
Teraz kupiłem od swojego mechanika smar w sprayu Caramba i sprawił na mnie solidne wrażenie, sprawdził się w dalekiej trasie bez dodatkowego smarowania, żadnych niepokojących odgłosów.
Teraz kupiłem od swojego mechanika smar w sprayu Caramba i sprawił na mnie solidne wrażenie, sprawdził się w dalekiej trasie bez dodatkowego smarowania, żadnych niepokojących odgłosów.
- Jurek
Interesuje mnie jak to robisz. Masz jakąś podstawkę czy coś jak podnośnik?crazytomi pisze:podnoszę tylne koło
Jurek
VROC#35044
VROC#35044
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Ja do tego mam dwa koziołki i podnośnik typu żaba, żeby lekko unieść tylne koło wystarczy na stopce podłozyć podnośnik pod rurę tylnego wachacza i w górę do smarowania czy czyszczenia moich białych pasków jak znalazł, moja rada - jak zapinamy bieg w pracującym moto żeby sobie ładnie smarnąć łańcuch na podnośniku to zostawiamy na wciśniętym sprzęgle i na wciśniętym przednim heblu to tak w razie czego
- Jurek
A jak sprzęgło jest wciśnięte, to kółko się będzie kręcić na biegu przy pracującym silniku?
Jurek
VROC#35044
VROC#35044