Uważasz, że oddasz VN-a do mechanika, on pomierzy czujniki, o ile jeszcze zrobił to właściwie, powie, że są OK i, że to nie one są przyczyna usterki, rozłoży ręce – radź Pan sobie sam.
Tym bardziej, że jeszcze mu (im) tłumaczyłeś jak mają to zrobić.
Nie bez kozery w poście „Silnik przerywa przy wyższych obrotach” załączyłem zdjęcie strony z Instrukcji Serwisowej VN 900 podające przyczyny dławienia się silnika przy wysokich obrotach zanim Ty jeszcze się zarejestrowałeś na Forum.
Intencji mojego postu (załączonego zdjęcia też nie zrozumiałeś – opis filmiku), napisałem tam, że powodem jest elektryka. Elektryka to wzajemna zależność miedzy innymi czujników i zaworów.
Poczytaj to co napisze niżej a zobaczysz że praktycznie wszystko sprowadza się w tym przypadku do DFI.
Co steruje wtryskiwaczami i na jakiej zasadzie. Jak ECU steruje i kontroluje układem DFI.
Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz, Kolega Artix napisał Ci to bardziej zrozumiale, zwłaszcza w ostatnim komentarzu, jeden błędny sygnał z któregoś z czujników na ECU i kicha. To jest właśnie wzajemna zależność czujników i samego ECU.
NO TO TROCHĘ WIEDZY MERYTORYCZNEJ.
W naszych motocyklach jest elektroniczny system sterowania wtryskiwaczami i jest on pośredni tzn. paliwo jest rozpylane przez wtryskiwacz przed zaworem dolotowym w kolektorze dolotowym.
Co steruje wtryskiwaczami? - Wtryskiwaczami steruje ECU.
Na podstawie czego ECU steruje wtryskiwaczami? – ECU steruje wtryskiwaczami na podstawie zaprogramowanej mapy zapłonu oraz sygnałów z czujnika kąta położenia przepustnicy, z czujnika położenia i obrotów wału korbowego, z czujnika ciśnienia powietrza wlotowego i czujnika rozrządu. Nakładają się na to impulsy z ECU do układu zapłonu, więc w to wszystko zamieszane są jeszcze cewki i świece.
Świece są ważne ale to cewki wiodą tu prym, to one wysyłają sygnały do ECU.
A co w sytuacji jak uzwojenie pierwotne cewki będzie wysyłało błędne sygnały lub nie będzie ich wysyłało ich w sposób ciągły?
ECU będzie wyłączało dany wtryskiwacz w danym momencie, wtedy brak paliwa lub jego niewystarczająca ilość podawana przez wtryskiwacz – silnik gaśnie lub traci na mocy.
Jakimi metodami (w jaki sposób) ECU kontroluje i steruje DFI?
Dwoma metodami, metodą D-J i metodą α-N.
Gdy obciążenie silnika jest niewielkie, jak na biegu jałowym lub przy niskich obrotach, ECU określa ilość wtrysku na podstawie podciśnienia przepustnicy (napięcie wyjściowe czujnika podciśnienia) i prędkości obrotowej silnika (napięcie wyjściowe czujnika wału korbowego). Ta metoda nazywa się metodą D-J.
Gdy prędkość obrotowa silnika wzrasta, a obciążenie silnika zmienia się od średniego do dużego, ECU określa ilość wtrysku na podstawie otwarcia przepustnicy (napięcie wyjściowe czujnika przepustnicy) i prędkości obrotowej silnika. Ta metoda jest nazywana metodą α-N.
Jak z tego widać system zasilania silnika paliwem jest złożony i aby funkcjonował bezawaryjnie i w sposób ciągły musi być spełnionych wiele warunków i wymogów.
Jazda motocyklem to czasami i problemy z naszymi VN-ami, czasami błahe czasami bardziej złożone. Jak nie ma się merytorycznej wiedzy i jakiś tam umiejętności praktycznych to zostaje oddać motocykl do mechanika. A tu rozpiętość umiejętności i wiedzy przeogromna o czym się sam przekonałeś.
Ja już kończę swój wkład w ten post gdyż uważam, że wspólnie z Artixem wyczerpaliśmy temat w zakresie merytorycznych porad i sugestii a przynajmniej ja.
Powodzenia
Tex66