Gniazdo USB - pobór prądu
- Hetman
- Miejscowość: Częstochowa
- Motocykl: VN 900 Classic
- VROC: 0
Gniazdo USB - pobór prądu
Witam,
3 tygodnie temu zainstalowałem gniazdo usb - dokładnie takie -
Gniazdo posiada bezpiecznik i przekaźnik i zostało podłączone bezpośrednio do klem akumulatora. Wszystko fajnie działało (zarówno podczas jazdy jak i na postoju). Na drugi dzień zrobiłem ok 200 km...a później przez niecałe 3 tygodnie motocykl stał w garażu. Wczoraj próbowałem odpalić...i tylko kilka razy "pocykała" lampka FI i...amen
Sprawdziłem akumulator na mierniku i było 8,5 V. Dzisiaj podładowałem i bez problemu odpalił . Akumulator wcześniej nie dawał żadnych niepokojących oznak więc sytuacja była dla mnie zaskakująca. Oczywiście rozumiem, że zapominając odpiąć np. nawigację można w prosty sposób rozładować akumulator...ale w moim przypadku przez trzy tygodnie nic nie było do gniazda usb podpięte...a gniazdo takie - samo w sobie nie powinno chyba pobierać żadnego prądu....?
3 tygodnie temu zainstalowałem gniazdo usb - dokładnie takie -
Gniazdo posiada bezpiecznik i przekaźnik i zostało podłączone bezpośrednio do klem akumulatora. Wszystko fajnie działało (zarówno podczas jazdy jak i na postoju). Na drugi dzień zrobiłem ok 200 km...a później przez niecałe 3 tygodnie motocykl stał w garażu. Wczoraj próbowałem odpalić...i tylko kilka razy "pocykała" lampka FI i...amen
Sprawdziłem akumulator na mierniku i było 8,5 V. Dzisiaj podładowałem i bez problemu odpalił . Akumulator wcześniej nie dawał żadnych niepokojących oznak więc sytuacja była dla mnie zaskakująca. Oczywiście rozumiem, że zapominając odpiąć np. nawigację można w prosty sposób rozładować akumulator...ale w moim przypadku przez trzy tygodnie nic nie było do gniazda usb podpięte...a gniazdo takie - samo w sobie nie powinno chyba pobierać żadnego prądu....?
Re: Gniazdo USB - pobór prądu
gniazdo też pobiera ale bardzo znikome ilości i nie powinno mieć wpływu na akumulator,
Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..
- Czosnek
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: 1700 Nomad, był VN900
Miałem podobny problem. Nawet kupiłem nowy akumulator, bo myślałem, że stary padł, ale też się rozładował. Problem rozwiązałem odłączając gniazdo.
- Hetman
- Miejscowość: Częstochowa
- Motocykl: VN 900 Classic
Dzięki za zainteresowanie. Wydawało mi się, że ten przekaźnik będzie odpowiedzialny za to, że pobór prądu będzie tylko wymuszony przez jakiś odbiornik...a tutaj cały system "żre" prąd strasznie. Wczoraj po podładowaniu i 30 km przejażdżki, na mierniku miałem 12,86 V. Dzisiaj po południu już tylko 12,30 V. Odłączę i zobaczę za kilka dni
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Wrzuć sobie dodatkowy wyłącznik "na plusie" i po sprawie.
Tak jak napisał Mayo wyłącznik powinien załatwić temat - to pudełko to może nie być sam przekaźnik tylko coś co zamienia 12V na 5V
Jacek_VN
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Podobny problem z rozładowywaniem aku, miałem po zainstalowaniu uchwytu do telefonu z wbudowaną ładowarką. Dwa tygodnie bezczynnego garażowania i bateria pusta. Rozwiązaniem okazał się mikrowłącznik zainstalowany fabrycznie na obudowie uchwytu, znalazłem go dopiero po dokładnych oględzinach ustrojstwa . Teraz pamiętam o wyłączaniu ładowarki po zakończeniu ładowania telefonu i po kłopocie. Pożeracze prądu muszą być niestety odłączane od instalacji podczas bezczynności moto, innego rozwiązania nie ma.
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Niestety elektronika robiona przez "małe chińskie rączki" pozostawia dużo do życzenia. Ja swoją ładowarkę odciąłem po 2 dniach bo przestała współpracować z telefonem na pierwszym wyjeździe.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Może tel był z Ju es ejWielebny Bolo pisze: ↑ndz cze 02, 2019Niestety elektronika robiona przez "małe chińskie rączki" pozostawia dużo do życzenia. Ja swoją ładowarkę odciąłem po 2 dniach bo przestała współpracować z telefonem na pierwszym wyjeździe.
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Tak z Hu Aw Ei :-)) nawet ten sam region. Chyba że ładowarka porozumiewała się mandaryńskim a tel. kańtońskim :-/
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- Ryffka
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
- VROC: 24863
Hetman, takie rzeczy powinne iść przez przekaźnik załączany dopiero po zapłonie czyli ciągnie prąd tylko po odpaleniu. Z ciekawostek, kiedyś uratowalismy bardzo miłą dziewczynę na romecie 125 dołączając właśnie gniazdo USB bo miało zwarcie A Przemo może poopowiadać o przygodach z grzanymi manetami