biały nalot na oczku kontrolnym poziomu oleju
- Winters
- Miejscowość: Mikołów
- Motocykl: Yamaha Virago XV 750, Vulcan VN 1600 classic
- VROC: 0
biały nalot na oczku kontrolnym poziomu oleju
Hej.
Troszkę się wystraszyłem bo na wewnętrznej stronie oczka kontroli poziomu oleju zobaczyłem dzisiaj po pierwszej dłuższej jeździe jakiś biały nalot. Wcześniej motocykl odpalany , nawet na dość długą pracę.... na postoju i nic takiego się nie działo. Ma ktoś tak czasami?
Troszkę się wystraszyłem bo na wewnętrznej stronie oczka kontroli poziomu oleju zobaczyłem dzisiaj po pierwszej dłuższej jeździe jakiś biały nalot. Wcześniej motocykl odpalany , nawet na dość długą pracę.... na postoju i nic takiego się nie działo. Ma ktoś tak czasami?
-
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: Kawasaki VN 1600 Clasic
- VROC: 0
sprawdż wzrokowo jakość oleju w silniku . jeżeli nie był wymieniany powinien być ciemny . jakoś ta woda w oleju mnie nie przekonuje . przyjmując że jeżdzisz na płynie chłodzącym a nie na wodzie w układzie chłodzenia olej nie powinien zmienić koloru . sprawdż czy masz biały nalot na korku wlewu oleju .
-
- Miejscowość: Mosina
- Motocykl: Vulcan VN2000C ,,Bandzior,,
- VROC: 35561
Jest jeszcze trzecia szkoła. Po zimie wypierdyczyć olej w kosmos i po problemie Tak robię od wielu lat.
Woda to nie jest efekt odpalania tylko skraplania i obniżenia temp poniżej punktu rosy. Wylej olej i masz pewność że będzie gitarra. Szczególnie vn 1600 jest wrażliwy na dobry olej . Nie warto ryzykować Wiem że wielu się z tym nie zgodzi ale tak mnie kiedyś w szkole uczyli Po zimie wymienić olej i szlus
Woda to nie jest efekt odpalania tylko skraplania i obniżenia temp poniżej punktu rosy. Wylej olej i masz pewność że będzie gitarra. Szczególnie vn 1600 jest wrażliwy na dobry olej . Nie warto ryzykować Wiem że wielu się z tym nie zgodzi ale tak mnie kiedyś w szkole uczyli Po zimie wymienić olej i szlus
--
A u mnie gość mówił nie wymieniaj bo ja wymieniłem 2 lata temu a w ubiegłym roku 400 km zrobiłem ,śmiać mi się chciało i krótko po zakupie w lutym wymieniłem ,ale faktycznie stary olej wyglądał jak nówka.Przed wymianą w okienku widać było parę ,ale z tym białym nalotem to nie rozumiem,jak biały jak mleko ?
Wieczny optymista
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .