Amorki, obroty, hamulec, drgania, sprzęgło w vn750 (pytanie)
Amorki, obroty, hamulec, drgania, sprzęgło w vn750 (pytanie)
Witam
Przeleciałem kilkanaście stron forum i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi
Mam kilka pytań i liczę na Was.
Z uwagi na to iż jestem świeżakiem proszę o wyrozumiałość przy banalnych pytaniach
1. VN-ka strasznie nurkuje przy hamowaniu co powoduje niekontrolowane zachowanie motocykla. Przeczytałem że należy dopompować amorki i po sprawie.
Próbowałem lecz nie da rady.
Jak sprawić aby utwardzić amorki sposobem dość łatwym ?
2. Motocykl bardzo często przez około 5 minut wysoko trzyma obroty ok 1600 obr kiedy przykręcę czarną śrubkę pod bakiem dosłownie o minimetr obroty spadają bardzo nisko pod 500. Kiedy znowu dodam gazu obroty wskakują na 1600 na kolejne 5 minut i spadają do 500 obr.
Co to może byc i jak sobie z tym poradzić ?
3. Podczas hamowania (oczywiście przednim) coś chlupocze jak by w zbiorniczku płynu hamulcowego i dość szybko blokuje koło a to bardzo może podnieść ciśnienie krwi.
Jak sobie z tym poradzić ?
4. Przy wysokich obrotach strasznie drży na kierownicy i podnóżkach aż mrowi ciało a nogi same zsuwają się z podnóżków.
Jak sobie z tym poradzic ?
5. Próbuję poluzować linkę sprzęgła bo za szybko łapie przy wciskaniu i za późno przy odpuszczaniu-ruszaniu i w ogóle ciężko chodzi. Kręciłem śrubkami przy klamce ale tylko klamka zaczęła latać a sprzęgło jak było naciągniete tak jest.
Jak ją poluzować ?
To tyle póki co..
Sorrry jeśli to banalne pytania i są odpowiedzi gdzieś na forum.
Chciałbym rozpocząć samodzielną naprawę mego sprzętu ponieważ w mojej okolicy nie ma godnych zaufania mechaników jeśli w ogóle są jacyś stricte od motocykli. Klubowiczów ni użytkowników forum również nie ma w moim pobliżu co by się poradzić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i nie wieszajcie na mnie kotów.
Pozdrawiam
Przeleciałem kilkanaście stron forum i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi
Mam kilka pytań i liczę na Was.
Z uwagi na to iż jestem świeżakiem proszę o wyrozumiałość przy banalnych pytaniach
1. VN-ka strasznie nurkuje przy hamowaniu co powoduje niekontrolowane zachowanie motocykla. Przeczytałem że należy dopompować amorki i po sprawie.
Próbowałem lecz nie da rady.
Jak sprawić aby utwardzić amorki sposobem dość łatwym ?
2. Motocykl bardzo często przez około 5 minut wysoko trzyma obroty ok 1600 obr kiedy przykręcę czarną śrubkę pod bakiem dosłownie o minimetr obroty spadają bardzo nisko pod 500. Kiedy znowu dodam gazu obroty wskakują na 1600 na kolejne 5 minut i spadają do 500 obr.
Co to może byc i jak sobie z tym poradzić ?
3. Podczas hamowania (oczywiście przednim) coś chlupocze jak by w zbiorniczku płynu hamulcowego i dość szybko blokuje koło a to bardzo może podnieść ciśnienie krwi.
Jak sobie z tym poradzić ?
4. Przy wysokich obrotach strasznie drży na kierownicy i podnóżkach aż mrowi ciało a nogi same zsuwają się z podnóżków.
Jak sobie z tym poradzic ?
5. Próbuję poluzować linkę sprzęgła bo za szybko łapie przy wciskaniu i za późno przy odpuszczaniu-ruszaniu i w ogóle ciężko chodzi. Kręciłem śrubkami przy klamce ale tylko klamka zaczęła latać a sprzęgło jak było naciągniete tak jest.
Jak ją poluzować ?
To tyle póki co..
Sorrry jeśli to banalne pytania i są odpowiedzi gdzieś na forum.
Chciałbym rozpocząć samodzielną naprawę mego sprzętu ponieważ w mojej okolicy nie ma godnych zaufania mechaników jeśli w ogóle są jacyś stricte od motocykli. Klubowiczów ni użytkowników forum również nie ma w moim pobliżu co by się poradzić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i nie wieszajcie na mnie kotów.
Pozdrawiam
Pogromcy szos jakie posiadałem:
Motorynka, Kadet, Simson, ETZ MZ 150
Aktualnie : Kawasaki Vulcan vn 750 1994 r.
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
Ad.1 Przednich nie dopompujesz, jeśli już to tylne, o ile masz zaworki.
A jak za mocno nurkuje, to może pomyśleć o wymianie oleju w przednich lagach
Ad.2 Stawiam na zabrudzony gaźnik, przynajmniej tak było w moim przypadku i
zachowanie podobne
Ad.3 Zajrzyj do zacisku czy nie przyciera się na prowadnicach lub czy cylinderek nie jest
brudny
Ad.4 Sprawdź mocowanie silnika , może jakaś poduszka jest oberwana lub luźne śruby
Ad.5 Może sprzęgło się kończy ?
Ad.2 Stawiam na zabrudzony gaźnik, przynajmniej tak było w moim przypadku i
zachowanie podobne
Ad.3 Zajrzyj do zacisku czy nie przyciera się na prowadnicach lub czy cylinderek nie jest
brudny
Ad.4 Sprawdź mocowanie silnika , może jakaś poduszka jest oberwana lub luźne śruby
Ad.5 Może sprzęgło się kończy ?
Ad.5
Linka sprzęgła biegnie wzdłuż ramy po lewej stronie. troche nad lewym podnóżkiem masz na niej taką "dziwną" długą jakby nakrętkę z wkręconą w nia dłuuga śrubą przez które przechodzi linka sprzęgła. Tym sie przede wszystkim reguluje naciąg sprzęgła a śruba przy klamce tylko lekko koryguje.
Tutaj masz link do forum vn750 - w drugim czy trzecim poście masz zdjęcie tego o co mi chodzi: http://www.vn750.com/forum/showthread.php?t=12547
Ad.4
Też mi sie wydaje że warto sprawdzić mocowanie silnika.
Ad.3
Proponuję wymianę płynu i przy okazji czyszczenie zbiorniczka i przepłukanie przewodów. Można tez od razu sprawdzic czy zaciśki chodzą prawidłowo. (przyczyna moze być prozaiczna ale hamulce to nasze byc albo nie być więc lepeij sprawdzić całość)
Ad.2
Też mi sie wydaje że gaźniki ale tu specem nie jestem.
Ad.1
To co na zdjęciu to jak rozumiem zdjęty kapsel z lagi? I pod nim nie masz wentyla tylko zwykły gwint? Wiem że tak jest w niektórych egzemplarzach ale nie wiem dlaczego. Wg. serwisówki powinny być wentyle.
Linka sprzęgła biegnie wzdłuż ramy po lewej stronie. troche nad lewym podnóżkiem masz na niej taką "dziwną" długą jakby nakrętkę z wkręconą w nia dłuuga śrubą przez które przechodzi linka sprzęgła. Tym sie przede wszystkim reguluje naciąg sprzęgła a śruba przy klamce tylko lekko koryguje.
Tutaj masz link do forum vn750 - w drugim czy trzecim poście masz zdjęcie tego o co mi chodzi: http://www.vn750.com/forum/showthread.php?t=12547
Ad.4
Też mi sie wydaje że warto sprawdzić mocowanie silnika.
Ad.3
Proponuję wymianę płynu i przy okazji czyszczenie zbiorniczka i przepłukanie przewodów. Można tez od razu sprawdzic czy zaciśki chodzą prawidłowo. (przyczyna moze być prozaiczna ale hamulce to nasze byc albo nie być więc lepeij sprawdzić całość)
Ad.2
Też mi sie wydaje że gaźniki ale tu specem nie jestem.
Ad.1
To co na zdjęciu to jak rozumiem zdjęty kapsel z lagi? I pod nim nie masz wentyla tylko zwykły gwint? Wiem że tak jest w niektórych egzemplarzach ale nie wiem dlaczego. Wg. serwisówki powinny być wentyle.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi na pytania.Rudy pisze:Ad.5
Tutaj masz link do forum vn750 - w drugim czy trzecim poście masz zdjęcie tego o co mi chodzi: http://www.vn750.com/forum/showthread.php?t=12547.
Rudy ... Na linku który zapodałeś widać że ta śruba ma dużo zapasu, u mnie jest skręcona na maxa. Więc mam za krótką linkę ? czy może da się poluzować na dole przy dzwigni od sprzegła?
Na dole przy dźwigni sprzęgła wszystko musi być ustawione pod odpowiednim kątem więc tam nic nie kombinuj.
Śruba dystansowa którą Ci wskazywałem normalnie powinna mieć dużo zapasu (tak ze 3-4 cm). Przy wkręceniu jej do oporu w nakrętke sprzęgło powinno być zupełnie luźne. Nie chcę wyrokowac ale chyba faktycznie ta linka u Ciebie jest troche krótka.
Śruba dystansowa którą Ci wskazywałem normalnie powinna mieć dużo zapasu (tak ze 3-4 cm). Przy wkręceniu jej do oporu w nakrętke sprzęgło powinno być zupełnie luźne. Nie chcę wyrokowac ale chyba faktycznie ta linka u Ciebie jest troche krótka.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Panowie
Apropos Ad 2 to rozebrałem obudowy filtrów powierza i gąbka była nasączona olejem i w rękach podarła się jak namoczony papier. Nie wiem kiedy filtry były wymieniane i czy w ogóle. Olej w filtrach mnie zaniepokoił ale sprawdziłem stan oleju w oczku i nie widziałem powietrza/bąbelka. upuściłem 300 ml i pojawiło się w oczku ciut nad Max.
Czy zawalone filtry mogą miec wpływ na obroty itp ?
Aha urodziła się inna sprawa.
Było mało płynu hamulcowego. W zbiorniczku płynu hamulcowego a raczej na jego deklu jest jakaś gumka taki cycek i on był wciśnięty. Wyprostowałem go i stan płynu jest teraz ok.
Jak to ma być ?
Pozdrawiam
Apropos Ad 2 to rozebrałem obudowy filtrów powierza i gąbka była nasączona olejem i w rękach podarła się jak namoczony papier. Nie wiem kiedy filtry były wymieniane i czy w ogóle. Olej w filtrach mnie zaniepokoił ale sprawdziłem stan oleju w oczku i nie widziałem powietrza/bąbelka. upuściłem 300 ml i pojawiło się w oczku ciut nad Max.
Czy zawalone filtry mogą miec wpływ na obroty itp ?
Aha urodziła się inna sprawa.
Było mało płynu hamulcowego. W zbiorniczku płynu hamulcowego a raczej na jego deklu jest jakaś gumka taki cycek i on był wciśnięty. Wyprostowałem go i stan płynu jest teraz ok.
Jak to ma być ?
Pozdrawiam
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Pewnie byly nasaczone innym i juz dawno a ten strawil gabke...choc roznie o tym nasaczniu gadaja. Tez wymienialem ostatnio na nowe. Oryginalnie sa ciut tluste (nie kapie z nich) i takie zostawilem. Ten olej prawdopodobnie pomaga wylapac jakies mikrodrobiny. Mysle ze bedzie tak jak z kazdym starym motocyklem. Bedziesz go musial poznac organoleptycznie az stanie sie TWOIM motocyklem. Popatrz w dane eksploatacyjne i powymieniaj plyny wg nich. Trzymam kciuki i pozdrawiam Robert.Zeus pisze:Gąbki mają być nasączone olejem, takim specjalnym do filtrów
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?
Chlupotanie nie zniknęło mimo twoich zaleceń. Teraz klocki mi trą o tarcze podczas jazdy, cholera wie o co chodzi.Rudy pisze:Ad.3
Wymieniłem płyn 320 ml wg zaleceń, uszczelniacze ok, poprawy brak. Może za duży jestem na taki motorek i bidulek nie daje rady ?Zeus pisze:Ad.1 Przednich nie dopompujesz, jeśli już to tylne, o ile masz zaworki.
Przeczysciłem wszytsko a i tak jest ten sam efekt, wydaje mi sie ze to kwestia wieku i tak juz musi być.Zeus pisze:Ad.2 Stawiam na zabrudzony gaźnik, przynajmniej tak było w moim przypadku i zachowanie podobne
PS
Szkoda że nie ma jakiegoś mechaniora od VN750 w mojej okolicy.