Olej Vavoline DuraBlend 4T 10W-40

Awatar użytkownika
Pawelek450
Miejscowość: Suwałki
Motocykl: VN 15 SE
VROC: 0

Post autor: Pawelek450 » ndz maja 27, 2012

Zalałem Elfem 10W40 JASO M2, API SH i mam dylemat - czy ten olej się nadaję do EN500.? W poprzednim moto EN450 miałem zalanego motula 5000 i było dobrze(10W40 SE). W tym po zakupie tylko dwa razy się przejechałem i zmieniłem olej. Nie wiem , czy mi się zdaje - ale biegi gorzej wchodzą i nie można wrzucić na jedynkę i luz(ciężko). Przy ruszaniu - sprzęgło przy odpuszczaniu zacisku dopiero puszcza wysoko. Mam dylemat czy wymieniać na motula. Zapłaciłem tyle samo a może i więcej - i po przejechaniu ok 200 km nie chciałbym zmieniać. Czy ten olej można stosować u nas czy to są inne parametry i się nie nadaje

Trufel

Post autor: Trufel » ndz maja 27, 2012

a powiedz czemu zalałeś Elfem skoro w przednim moto miałeś Motula i było git , co cie do tego skłoniło ??

Awatar użytkownika
Pawelek450

Post autor: Pawelek450 » ndz maja 27, 2012

w samochodach dobrze się sprawował, szczególnie, że mam francuza i taki tam się lało.
Ten elf jest do motocykli -skusiłem się nie wiem czemu - zawsze chce się żeby było lepiej - a tak wychodzi nadgorliwość :hammer:

Trufel

Post autor: Trufel » ndz maja 27, 2012

trzeba było zapytać zanim wlałeś to cudo :wall: dobra rada wujka - zmień na Motula

Awatar użytkownika
Pawelek450

Post autor: Pawelek450 » wt maja 29, 2012

cudo - nie cudo - ma lepsze parametry - poczytałem tego trochę i na temat oleju wiem że po literze S zaczynając od SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ itd.najsłabszy i spełniający najmniej norm jest SA. Zależy w jakich to ma być silnikach czy starych czy nowszych.

ODPOWIEDZ