ponowne odpalanie ciepłego silnika
- Porter
- Miejscowość: Pieńsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan VN750
- VROC: 34775
ponowne odpalanie ciepłego silnika
Problem jest taki - VN750:
Odpalam moto, jadę sobie ile chcem a potem go gaszę i nie mogę od razu odpalić ponownie bez ssania...dziwna sprawa bo powinien ciepły odpalić bez mrugnięcia. Efekt jest taki jakby paliwa nie miał ale jak odkręcam świece na pierwszym cylindrze to są okopcone. Dodatkowo w sobotę po odpaleniu zaczoł nirówno chodzić i na 2tys obrotów się dławi i kopci z pierwszego cylindra. Rozebrałem gaźniki i są czyste, jeden mankament jaki tam znalazłem to mała membrana gumowa właśnie na tym gaźniku od pierwszego cylindra się nie ruszała i dopiero przy użyciu siły zaczeła normalnie w gnieździe siedzieć i pracować. Jakieś sugestie zanim złoże moto do kupy?
Muszę zaznaczyć że przy kraniku ja idzie rurka do gaźnika sączy się paliwo i nie wiem czy to nie powoduje jakiś złej mieszanki....
Odpalam moto, jadę sobie ile chcem a potem go gaszę i nie mogę od razu odpalić ponownie bez ssania...dziwna sprawa bo powinien ciepły odpalić bez mrugnięcia. Efekt jest taki jakby paliwa nie miał ale jak odkręcam świece na pierwszym cylindrze to są okopcone. Dodatkowo w sobotę po odpaleniu zaczoł nirówno chodzić i na 2tys obrotów się dławi i kopci z pierwszego cylindra. Rozebrałem gaźniki i są czyste, jeden mankament jaki tam znalazłem to mała membrana gumowa właśnie na tym gaźniku od pierwszego cylindra się nie ruszała i dopiero przy użyciu siły zaczeła normalnie w gnieździe siedzieć i pracować. Jakieś sugestie zanim złoże moto do kupy?
Muszę zaznaczyć że przy kraniku ja idzie rurka do gaźnika sączy się paliwo i nie wiem czy to nie powoduje jakiś złej mieszanki....
VROC#34775
1. Od kranika do gaźników idą 3 węzyki - po bokach do tyłu 2 grube paliwowe, a po środku w dół 1 węższy podciśnieniowy. Tym środkowym nie powinno lecieć paliwo. Tędy gaźnik zasysa powietrze które podcisnieniowo otwiera membranę w kraniku żeby poleciało paliwo. Możliwe że masz coś z kranikiem.
2. Problemy z odpalaniem na gorącym czasem wynikają z rozrusznika zasyfionego pyłem węglowym ze szczotek - jest o tym tu na forum temat Starszego. Wystarczy spuścić olej, wyjąc rozrusznik, rozebrać i wyczyścić.
3. Specem od samych gaźników nie jestem. Tutaj bardziej pomoże Tiszo (ja korzystałem z jego pomocy i naprawdę polecam).
2. Problemy z odpalaniem na gorącym czasem wynikają z rozrusznika zasyfionego pyłem węglowym ze szczotek - jest o tym tu na forum temat Starszego. Wystarczy spuścić olej, wyjąc rozrusznik, rozebrać i wyczyścić.
3. Specem od samych gaźników nie jestem. Tutaj bardziej pomoże Tiszo (ja korzystałem z jego pomocy i naprawdę polecam).
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
- Porter
- Miejscowość: Pieńsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan VN750
- VROC: 34775
Faktem jest że z kranika cieknie, jeszcze nie wiem z którego przewodu bo paliwo spływało po wszystkich więc wymienie oringi na wszystkich przewodach w kraniku i zobaczymy co będzie. Serdeczne dzięki za pomoc, pod koniec tygodnia lub na początku następnego (zależy kiedy dostanę oringi) zrobię próbę i dam znać co się dzieje...
Ważne jest żeby był ok jak będzie ciepło bo nie dam rady patrzeć na niego w tym "gołym" stanie, rozebrany jest już tak jak był na początku kiedy go kupiłem i blacharkę robiłem...
Ważne jest żeby był ok jak będzie ciepło bo nie dam rady patrzeć na niego w tym "gołym" stanie, rozebrany jest już tak jak był na początku kiedy go kupiłem i blacharkę robiłem...
VROC#34775
-
- Miejscowość: Koluszki Łódź
- Motocykl: kawasaki vn700
- VROC: 0
Witam
Jak pozwolicie to się podepnę pod temat. Dzisiaj postanowiłem że trochę wyczyszczę moją babcie blablabla. Po zakończeniu prac i odpaleniu okazało się że motor jakoś dziwnie pracuje. Wcześniej pracował na 1500/2000obr i było ok.
Teraz zszedł do 800obr i potrafi zgasnąć, z prawego komina wydobywa się dym, lewy raczej normalnie. Jak wkręcę go na obroty to z prawego bardzo kopci, lewy tak sobie. Słychać jakby prawy później łapał.
Świece po odkręceniu okopcone i wilgotne. Iskra jest
Nie reaguje na ssanie ( nie wkręca się na obroty )
Jak pozwolicie to się podepnę pod temat. Dzisiaj postanowiłem że trochę wyczyszczę moją babcie blablabla. Po zakończeniu prac i odpaleniu okazało się że motor jakoś dziwnie pracuje. Wcześniej pracował na 1500/2000obr i było ok.
Teraz zszedł do 800obr i potrafi zgasnąć, z prawego komina wydobywa się dym, lewy raczej normalnie. Jak wkręcę go na obroty to z prawego bardzo kopci, lewy tak sobie. Słychać jakby prawy później łapał.
Świece po odkręceniu okopcone i wilgotne. Iskra jest
Nie reaguje na ssanie ( nie wkręca się na obroty )
-
-
-
-
-
Jest sukces Analizując wszystkie wasze rady rano doszedłem do wniosku, że jeśli gaźnik jest zanieczyszczony to trzeba czegoś dolać do paliwa. I kupiłem butelkę płynu do czyszczenia gaźników i wtryskiwaczy benzynowych na stacji i wlałem połowę zawartości do pełnego baku. Po przejechaniu około 2km motor wrócił do pracy silnika z przed awarii t.j. 1200obr, przestał kopcić, nie gaśnie. . W ramach sprawdzenia i dla przyjemności przejechałem 100km i motor chodzi. wiem że czyszczenie, ustawienia oraz synchronizacja mnie nie ominie ale czynności te mogę przełożyc na dalszy termin. Taki jaki będzie parował mojemu motodoktorowi