odpowietrzenie układu chłodzenia vn 750 `89
-
- Miejscowość: Warszawa/Mońki
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 750
- VROC: 0
odpowietrzenie układu chłodzenia vn 750 `89
Witam,
zrobiło się cieplej i zaczęło mi wyganiać płyn ze zbiorniczka wyrównawczego i układu (przy dużym zagrzaniu tak maks do pół litra), wskazówka podchodziła w pobliże czerwonego pola. Niby można jeździć ale przy dzisiejszych upałach wolałbym żeby wszystko grało.
Zmieniłem płyn, odpowietrzyłem według instrukcji ale jak odkręcę odpowietrznik i ściskam przewód dolny od chłodnicy to jest jeszcze powietrze (już po nagrzaniu silnika). płyn w chłodnicy jest pod korek a w zbiorniczku 3/4. W jakim położeniu powinna znajdować się wskazówka temperatury po zagrzaniu i przy jakim położeniu powinien włączyć się wentylator ? wentylator sprawdzałem działa, oczyściłem też złącza bo były mega zaśniedziałe. POMOCY PLIZZZ.
zrobiło się cieplej i zaczęło mi wyganiać płyn ze zbiorniczka wyrównawczego i układu (przy dużym zagrzaniu tak maks do pół litra), wskazówka podchodziła w pobliże czerwonego pola. Niby można jeździć ale przy dzisiejszych upałach wolałbym żeby wszystko grało.
Zmieniłem płyn, odpowietrzyłem według instrukcji ale jak odkręcę odpowietrznik i ściskam przewód dolny od chłodnicy to jest jeszcze powietrze (już po nagrzaniu silnika). płyn w chłodnicy jest pod korek a w zbiorniczku 3/4. W jakim położeniu powinna znajdować się wskazówka temperatury po zagrzaniu i przy jakim położeniu powinien włączyć się wentylator ? wentylator sprawdzałem działa, oczyściłem też złącza bo były mega zaśniedziałe. POMOCY PLIZZZ.
Michał "Śliwek" Śliwiński
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Re: odpowietrzenie układu chłodzenia vn 750 `89
hmmmm termostat? W czasie jazdy rzadko zdarza mi sie by jakos dramatycznie podskakiwala mi temperatura. Na postoju po jezdzie i owszem. Skoro skacze tak szybko wyglada jakby chodzilo po malym obiegu. Kiedy jeszcze dzialal termowlacznik, wiatrak odpalal sie po przekroczeniu "pionu" przez wskaznik. Teraz po zepsuciu odpalam recznie.Śliwek81 pisze:Witam,
Ale warto poczekac na opinie zawodowcow, bo ja jestem amator/zapaleniec :P
Pozdrawiam Robert
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
W mojej 750-ce wiatrak włącza się gdy wskazówka dojdzie tak gdzieś do połowy, a dokładnie do tego symbolu temperatury na wskaźniku, podczas jazdy, teraz w upale wskazówka stoi 2-3 mm przed tym znaczkiem, ale gdy wjeżdżam w miasto(korki, swiatła) to wzrasta i zatrzymuje się 1-2mm przed ostatnią kreska(przed czerwonym polem) wtedy wentylator też się włącza. Sam zastanawiam się czy to dobrze, że wskazowka tak wysoko podchodzi. Zastanawiam się nad wywaleniem termostatu, ale o opinię prosiłbym doświadczonych posiadaczy 750-tek.
-
- Miejscowość: MIEDZIANA GÓRA
- Motocykl: KAWASAKI vulkan vn15
Witam myślę że nie zaszkodzi jak wygotujesz termostat w wodzie z octem to spowoduje że zejdą z niego wszystkie nieczystości oraz ocenisz czy wtedy otwiera się na maksa pozatym warto przyjżeć się drożności chłodnicy bo nanic otwarcie termostatu jak niema przepływu przez lamele w chłodnicy jeśli wszystko będzie Ok niema prawa się grzać Natomiast dodatkowy włącznik wentylatora bo taki umnie występuje wpiołem za wsuwką do czujnika który daje impuls i przez klawiszowy przełącznik połączyłem z masą a umieściłem go w plastikowej osłonie pomiędzy zbiornikiem a przednim widelcem przykrywającym z lewej strony cewkę ...
KARUZO 8
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
Witam Brać Motocyklową, chiałbym się Was poradzić w kwestii właściwej temperatury plynu, kilka postów wcześniej opisałem jak zachowuje się wskazówka temperatury na moim zegarze, czy to są prawidłowe wskazania? Dodam, że wywaliłem termostat i jest tak samo. Proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy 750 i z góry dziękuję.
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Termostat nie wlacza wentylatora. Robi to termowlacznik w dolnym narozniku chlodnicy. Termostat tylko otwiera obieg cieczy chlodzacej na chlodnice, dopiero jak ona nie wyrabia wlaca sie wentylator. Nie wiem dokladnie ale powinien pracowac w zakresie 87 - 95 oC. Czyli wlacza wentylator przy 95 a wylacza przy 87. Moze temperatury sa ciut inne ale zasada taka. Generalnie ja tez olalem termowlacznik i zainstalowalem wlacznik reczny. Nie bede juz sie tym zajmowalRav pisze:Witam Brać Motocyklową, chiałbym się Was poradzić w kwestii właściwej temperatury plynu, kilka postów wcześniej opisałem jak zachowuje się wskazówka temperatury na moim zegarze, czy to są prawidłowe wskazania? Dodam, że wywaliłem termostat i jest tak samo. Proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy 750 i z góry dziękuję.
Pozdrawiam Robert
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?