Krzywa jazda - krzywy widelec, czy tylko trzeba wyregulować?

Awatar użytkownika
Nowaker
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: EN 500 A
VROC: 0

Krzywa jazda - krzywy widelec, czy tylko trzeba wyregulować?

Post autor: Nowaker » wt paź 09, 2012

Niedawno wyjechałem w moją pierwszą długą trasę Gdańsk-Warszawa-Gdańsk, łącznie 800 km. Niestety podczas powrotu spotkał mnie mocny deszcz i na dwusetnym kilometrze mokrej nawierzchni zrobiłem highside'a przy ok. 50 km/h z powodu zablokowania tylnego hamulca. Na mnie zero uszkodzeń, problemem jest motocykl. ;-) Połamany przedni kierunkowskaz i urwane lusterko to pierdoły. Problemem jest to, że motocykl musi mieć lekko skręconą kierownicę, żeby jechać prosto. A dokładniej widelec - sama kiera nie jest krzywa. Widać to dobrze na fotce, na której obliczyłem, że odchylenie wynosi 5,7 stopnia do jazdy na wprost.

Obrazek

Pytanie: To jest tak zwana kaplica i nic nie da się z tym zrobić, czy może tylko wystarczy coś wyregulować? - tak jak robi się to w rowerach. Na forum nie znalazłem niestety żadnego wątku o krzywym widelcu albo krzywej jeździe.

Oglądałem cały osprzęt z przodu i nie znalazłem żadnych pęknięć, niesymetryczności, itp. - choć nie wykluczam może niedokładnie patrzyłem.

Pytanie dodatkowe do trójmiejskich vulcanowców - polecicie jakiś warsztat motocyklowy lub dobrego fachowca od motocykli?

Awatar użytkownika
adamli
Miejscowość: zielonka k/w-wy
Motocykl: VN 1600 Nomad
VROC: 34189

Post autor: adamli » śr paź 10, 2012

Sprawdź mocowanie lag w półkach ...może jakaś śruba się poluzowała .
Poluzuj wszystkie śruby a jest ich tylko cztery i spróbuj wyregulować ustawienie.
Kiedy humor ci się zjebie, wsiądź na motor będziesz w niebie ;) ~~~~

VROC: 34189 tel. 511616633

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Re: Krzywa jazda - krzywy widelec, czy tylko trzeba wyregulo

Post autor: jurekawasaki » śr paź 10, 2012

Nowaker pisze:Niedawno wyjechałem w moją pierwszą długą trasę Gdańsk-Warszawa-Gdańsk, łącznie 800 km. Niestety podczas powrotu spotkał mnie mocny deszcz i na dwusetnym kilometrze mokrej nawierzchni zrobiłem highside'a przy ok. 50 km/h z powodu zablokowania tylnego hamulca. Na mnie zero uszkodzeń, problemem jest motocykl. ;-) Połamany przedni kierunkowskaz i urwane lusterko to pierdoły. Problemem jest to, że motocykl musi mieć lekko skręconą kierownicę, żeby jechać prosto. A dokładniej widelec - sama kiera nie jest krzywa. Widać to dobrze na fotce, na której obliczyłem, że odchylenie wynosi 5,7 stopnia do jazdy na wprost.

Obrazek

Pytanie: To jest tak zwana kaplica i nic nie da się z tym zrobić, czy może tylko wystarczy coś wyregulować? - tak jak robi się to w rowerach. Na forum nie znalazłem niestety żadnego wątku o krzywym widelcu albo krzywej jeździe.

Oglądałem cały osprzęt z przodu i nie znalazłem żadnych pęknięć, niesymetryczności, itp. - choć nie wykluczam może niedokładnie patrzyłem.

Pytanie dodatkowe do trójmiejskich vulcanowców - polecicie jakiś warsztat motocyklowy lub dobrego fachowca od motocykli?

Popuść śruby (te w sztycach ) mocujące lagi ,następnie unieruchom koło i wyprostuj kierownicę .Cała robota

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN750
VROC: 29537

Post autor: Rudy » śr paź 10, 2012

Tak jak piszą przedmówcy - jeżeli lagi masz proste to prawdopodobnie tylko lekko scentrowały Ci się w półkach. Unieruchom koło, poluzuj śruby mocujące lagi w półkach, wyprostuj i dokręć.

Miałem podobną sytuację w moim vn750 po glebie. Ja dla ułatwienia na czas prostowania zamiast kierownicy zamontowałem kawałek prostej długiej rury (może być nawet kij od szczotki - byle prosty), żeby mieć większe ramię siły i dokładniej widzieć kąt prosty.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

Awatar użytkownika
Nowaker

Post autor: Nowaker » śr paź 10, 2012

Dzięki Panowie za rady, widzę że to łatwe. W weekend będę miał kawałek garażu i trochę czasu, to zrobię. No i świetny pomysł z tą miotłą. Mam tylko pytanie - jak zablokować koło? Wystarczy druga osoba, która będzie trzymała wciśnięty hamulec?

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » śr paź 10, 2012

Nie chodzi o wciśnięty hamulec ,tylko o takie zablokowanie jak by stawić koło rowerowe w dok rowerowy .

Awatar użytkownika
Nowaker

Post autor: Nowaker » śr paź 10, 2012

OK, rozumiem. W najprostszych przypadkach rowerowych koło wystarczyło wsadzić pomiędzy nogi. Zastanawiam się tylko jak to zrobić w domowych (garażowych) warunkach, bo oczywiście żadnego doku nie mam.

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » śr paź 10, 2012

- dwie dechy bo bokach koła i zaprzeć je do ścian,
- zbijasz skrzynkę po obwodzie koła i np blokujesz to kołkami do posadzki w garażu
- dwie dłuższe deski po bokach od tylnego koła i też jakos to zblokować złapać ściskami stolarskimi, skręcić śrubami itp

na pewno będzie Ci się to lepiej robiło jak obok Ciebie będzie stał zimny Lech :D powodzenia

Awatar użytkownika
Nowaker

Post autor: Nowaker » wt paź 16, 2012

Informuję kolegów, że prostowanie udało się bez mniejszych problemów. Koła nawet nie musiałem blokować żadnymi deskami. Lekko (lekko!) poluzowałem śruby, podjechałem do ściany, oparłem o nią koło, i się z nią siłowałem, skręcając kierownicę. Trzy przyciśnięcia i motocykl jeździ prosto. :-) Na sam koniec były potrzebne dwie osoby do skręcenia górnych śrub, bo lagi uciekały do góry - jedna osoba podnosi kierownicę w górę, a druga przykręca lagi.

Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ