Przeróbka tłumików

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
jano
Miejscowość: Krakow - Wieliczka
Motocykl: VN 800 classic
VROC: 0

Post autor: jano » wt lip 17, 2012

13mm to spore dziury. Najlepiej byloby zobaczyc i posluchac na zywo. Chce byc pewien ze po wywierceniu bede zadowolony z dzwieku.
Ja tez nie moge miec zaglosne wydechy bo mieszkam na osiedlu :-) Wlasnie cos tak po srodku bym chcial.

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » wt lip 17, 2012

postaram się coś nagrać ale to żeby miało ręce i nogi to trzeba puścić przez jakieś normalniejsze głosniki nie jakieś wbudowane z laptopa. czy duże no 4 dziury po 13 mm, to da pewnie to samo co 10 dziur fi 6 mm, ja bym raczej w ilości tych dziur raczej nie doszukiwał sie regulacji dźwięku jak to ktoś na potencjometrze obiecał komuś zrobić za 150 zł :ok: a jak będziesz w okolicach B-B zapraszam

Awatar użytkownika
jano

Wlasnie myslalem o tym zeby sie spotkac. Napisze do Ciebie PW :-)

Awatar użytkownika
Mayones

http://youtu.be/YfRTZKX8oME tutaj mój szalenie długi filmik z moimi wydechami, przez słuchawki nawet jest to nieco zbliżone do oryginału, na głośniczkach laptopa to jakby pralka chodziła na rzadkim prądzie :D

Awatar użytkownika
jano

Zajebiste. Bardzo przyjemny dzwiek. Cos takiego bym chcial. Myslalem ze te dziury beda wieksze. Nie wiem dla czego wydawalo mi sie ze 13mm dziura bedzie prawie na pol wydechu hehe.
Tylko ciekawe jeszcze co jest za ta blaszka. Moze tam jest jeszcze jakas modyfikacja.
Moj brat nawiercil chyba po 6 dziur, a mowi ze prawie zadna roznica - ja narazie nieslyszalem tego.
A jego kolega ma nawiercone tak samo, a jest bardzo glosno.

Awatar użytkownika
Mayones

ta blacha tylko zasłania ten oryginalny dekiel, w tej oryginalnej również są te same dziury, nie sądzę żeby coś jeszcze innego pod nią było ale przy okazji rozwierce nity i zerknę co i jak

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » śr lip 18, 2012

Panowi poszukajcie dobrze na forum crazytomi wybebeszył więcej w swojej 800 :) :) :) :)
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Mayones

Post autor: Mayones » śr lip 18, 2012

http://www.youtube.com/watch?v=d3tWhEvGRSg
zgadza się jednak dla mnie nieco będzie za głośno na pustych, zwłaszcza że wracam często po ćmoku a garaż pod górkę, sąsiedzi chodzą spać z kurami :D

http://www.youtube.com/watch?v=6I700Htx ... re=related tu jest dopiero kombajn :D

Trufel

Post autor: Trufel » śr lip 18, 2012

ooooo tak ten drugi antykrist jest zdecydowanie w moim guście , jeśli chodzi o dźwięk i wygląd bo malowanie to nie :!!!: ale reszta oooooo tak :yeee: :yeee:

Piterson
Miejscowość: Katowice
Motocykl: VN 800 Classic

Post autor: Piterson » czw sie 30, 2012

Jeśli jeszcze nie rozwierciłeś, zawsze możesz spróbować robić kolejno mniejsze, potem coraz większe dziury, ja zacząłem od FI 4 a skończyłem (póki co) na 8kach, dźwięk mi odpowiada, nie jest bynajmniej dużo głośniej, ale miast tego przyjaźnie dudni :D nie wykluczone, że za czas jakiś średnica się weźmie i poszerzy :antlers: , a póki co nie zauważyłem żadnych zmian w pracy silnika, wręcz efekt placebo, powodujący permanentnego banana podczas jazdy :D
Only dead Fish go with the flow

Awatar użytkownika
Mayones

Post autor: Mayones » pt sie 31, 2012

ja poprawilem na 4x13mm w deklu wydechu :), najbardziej lubię jeździć przy scianach, no ewentualnie przy stalowych barierach na wysokości kominów :D

Piterson

Post autor: Piterson » pn wrz 03, 2012

Po kilku dniach jazdy zmysły podążają drogą Mayones'a, dziś dziura na 10, kto wie co dalej :D

dodeks
Miejscowość: Płaza
Motocykl: vn 1500 nomad

Post autor: dodeks » wt wrz 04, 2012

A też się dołączę!!! Ja wczoraj u syna vn 800 wybebeszyłem całkiem tłumiki bo wkurzały mnie te dziury i powiem wam że gang wydaje się dużo lepszy :shoot: dzisiaj się przejadę i zobaczymy jak to na drodze gęga..ps. młody miał dziury a chyba 14 mm 4 szt.

Piterson

Post autor: Piterson » wt wrz 04, 2012

Dla celów poglądowych w razie wątpliwości czy warto :)

1. dźwięk oryginalnego, nienaruszonego wydechu http://www.youtube.com/watch?v=IfMrbbpynco

2. dźwięk tegoż samego po nawierceniu 4x12fi http://www.youtube.com/watch?v=OW5BTPeNtKs

najlepsze że wcale nie jest tragicznie głośniej, przyjemnie dudni i stuka i słyszę wydech a nie obroty i to jest piękne :hurra:

Awatar użytkownika
Mayones

Post autor: Mayones » wt wrz 04, 2012

no w takim zestawieniu dwóch filmików widać różnicę, muszę to w domu puścić sobie przez kino domowe będzie basowo :D, nie wiercony faktycznie taki trochę nudny się wydaje ;)

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » śr wrz 05, 2012

:) Niezła muza dla fanów moto :ok:

Awatar użytkownika
Grzebyt
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Motocykl: KAWASAKI VN 1600

Post autor: Grzebyt » ndz paź 21, 2012

no ta regulacja elektryczna zrobiona czy nie,? bo nie widzę posta z recenzją.

Piterson

Post autor: Piterson » pn lis 26, 2012

Na koniec sezonu jeszcze jedna modyfikacja dla uszu szanownych forumowiczów, ten sam motocykl, te same rury, tyle że dziury w deklach wk..., irytujące były to żem się pozbył dekli, zostawiwszy jednakowoż tłumiki na miejscu co by baniaka nie rozerwało (a i tak w trakcie przejazdu tunelem pod rondem katowickim było ciężko ;) ) różnica jest znaczna w porównaniu z deklowanym, dźwięk dużo głębszy, niższy, znacząco głośniejszy. Nie wiem jak miałoby się gdyby wytargać tłumik całkiem, podejrzewam że jednak trochę wycisza.. http://www.youtube.com/watch?v=Rnkj45sj ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
Grzebyt
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Motocykl: KAWASAKI VN 1600

Post autor: Grzebyt » pn lis 26, 2012

Zastanawiam się tylko, czy wkłady z czasem się nie obluzują.

U kumpla wyjęliśmy razem z wkładami. Wyszły bez użycia nadmiernej siły.
Dudni ale nadal w granicach rozsądku. Do akcesoryjnych wydechów jeszcze daleko.

Piterson

Post autor: Piterson » pn lis 26, 2012

Być może z czasem owszem, teraz trzymają się na nie wyciętej blaszce po niewidocznej akurat na filmiku stronie wnętrza wydechu, i to trzymają się dość mocno, musiałem się nasiłować z nimi troszku żeby je naprostować. Czas pokaże, w razie czego się wyjmie :D

ODPOWIEDZ