witajcie forumowicze.
Mase odpowiedzi wyczytałem na tym forum żeby do zimowania spuścić paliwo z gaziorów.
Moje pytanie brzmi:
Jeżeli nie spuszcze paliwa na zime to znaczy że bankowo na wiosne będę miał problem?
Czy to reguła czy bardziej zalecenie?
Czy któryś(aś) doświadczył(ła) tego że miał problemy właśnie przez pozostawione paliwo?
Dzięki za odpowiedzi.
paliwo w gaźnikach
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
- VROC: 0
Nie spuszczenie paliwa nie oznacza, że będziesz miał problemy wiosną, jednak w paliwie, nawet tym z sieciowych stacji, jest sporo zanieczyszczeń, które mogą odłożyć się w komorach gaźników, poza tym oddiela sie woda z paliwa, ponieważ zawsze trochę jej jest w benzynie. Ja osobiście nie spuszczam wachy, odpalam i grzeje moto 2-3 razy w miesiącu, a dodatkowo mam wlany stabilizator do paliwa.
mój padre gasi furę jesienią i odpala wiosną , paliwo w gaziorach jest cały czas . No bo jeśli Japończyk wymyślił uszczelkę która ma być skąpana w paliwie i ma w nim pracować to nie może nagle tego paliwka zabraknąć , no bo jeśli zabraknie i na wiosnę napuścisz paliwka to może się okazać , że fura coś nie pali , cieknie to tu to tam , prycha , kaszle . Pomyśl logicznie .
- Rokers
- Miejscowość: Tarnobrzeg
- Motocykl: VN 800 Classic
- VROC: 0
...
... ja w kawasaki ... jak i w innych poprzednich i obecnych nie spuszczam paliwa, nie przepalam też zimą, jak na razie nigdy nic przykrego mnie nie zaskoczyło wiosną - jeśli akumulator ok to zawsze odpał był z sukcesem, czasem za 2 razem po zimie, ale bez większych kłopotów
-
- Miejscowość: Zawiercie
- Motocykl: vulcan 1500-A13 '99r, Aprilia RSV1000R
- VROC: 35092
Rozebrałem kiedyś stary gaźnik i wymieniałem membranę po się przetarła. Stara membrana była w pełni elastyczna mimo kilku lat spędzonych w benzynie. Po wyjęciu z gaźnika położyłem ją na warsztacie w garażu. Po tygodniu jak ją wziąłem w ręce to była twarda jak plastik i bardzo krucha. Po chwili się rozpadła.
Komar3->Jawa350->ETZ250x2->Kawasaki GPZ550-> dwadzieścia lat przerwy-> Zipp chopper 50/72 (przez miesiąc)->Dniepr MT10-36 (z koszem)->Vulcan 1500+Aprilia RSV1000R