Ile czasu pracuje silnkTrufel pisze:Ja nie odpalałem ponad 2 miesiące i palnął od razu i nie bawie się w jakieś tam przepalenie .
VN 900 custom / nie odpala po zimowym postoju
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Daromax, wkręć nowe świece NGK, odpal silnik na minutę, dwie, zgaś, powtórz kilka razy taką procedurę a masz gwarantowaną ponowną wymianę świec, to samo stanie się gdy zalejesz świece......
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
Czyli najlepiej żeby nie niszczyć świec i nie kusiło przepalanie zimą co by posłuchać jak mruczy to po prostu je wykręcić w grudniu i wkręcić w kwietniu
No chyba że ktoś odpala w celach serwisowych - płyn chłodniczy, olej, zawory do czego się osobiście przyznaje choć świece są przez to przepalanie czarne.
Świeca okopcona
Izolator i elektrody są pokryte czarną sadzą.
Przyczyny: za bogata mieszanka, zabrudzony filtr powietrza, uszkodzone ssanie, motocykl był używany przeważnie na krótkich dystansach, świeca jest za zimna, za niska jest jej wartość cieplna.
Skutki: trudności z rozruchem na zimno, nierówna praca silnika. Niespalone paliwo może się dostać do katalizatora i go uszkodzić.
Co robić: sprawdź skład mieszanki, czyli zobacz, czy gaźnik jest właściwie ustawiony i czy ssanie nie jest włączone. Sprawdź też, czy filtr powietrza nie jest brudny.
No chyba że ktoś odpala w celach serwisowych - płyn chłodniczy, olej, zawory do czego się osobiście przyznaje choć świece są przez to przepalanie czarne.
Świeca okopcona
Izolator i elektrody są pokryte czarną sadzą.
Przyczyny: za bogata mieszanka, zabrudzony filtr powietrza, uszkodzone ssanie, motocykl był używany przeważnie na krótkich dystansach, świeca jest za zimna, za niska jest jej wartość cieplna.
Skutki: trudności z rozruchem na zimno, nierówna praca silnika. Niespalone paliwo może się dostać do katalizatora i go uszkodzić.
Co robić: sprawdź skład mieszanki, czyli zobacz, czy gaźnik jest właściwie ustawiony i czy ssanie nie jest włączone. Sprawdź też, czy filtr powietrza nie jest brudny.
- jano
- Miejscowość: Krakow - Wieliczka
- Motocykl: VN 800 classic
- VROC: 0
Chodzi Ci o to jak dlugo trwa zanim sie silnik nagrzeje tak zeby go bylo mozna zgasic? To chyba zalezy od zewnetrznej temperatury. W tych temperaturach napewno dluzej niz latem kdy motocykl jest nagrzany sloncem. Ale ciekawe pytanie. Zmierze czas jak ja bede odpalac.Radio pisze:Jak długo pracuje silnik od momentu odpalenia do momentu zgaszenia...........
-
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: VN1700 NOMAD
- VROC: 34019
Możesz i odpalać codziennie ważne jest aby motocykl zagrzał się do właściwej temperatury. Opalanie na tzw. "pięć minut" i gaszenie nie jest dobre a wręcz szkodliwe dla świec bo nie osiągają temperatury samoczyszczenia. Wydechy też cierpią bo skrapla się w nich para wodna która nie odparując i powoduje wewnętrzną korozję tłumików.Fajans pisze:Nie wiem jak wy Panowie to widzicie ja przez zimę ,co 2 tygodnie przepalałem ,w czym problem ,to jest moja druga miłość ,a miłości trzeba być wiernym ,schodzić do niej do garażu ,dać jej to co lubi ,a i uch pocieszyć.
Pozdrawiam Konrad
VROC #34019
VROC #34019