Viking chyba lepsze mycie niż skrobanie z bruduViking pisze:Panowie przemyślcie jeszcze raz to wspólne mycie waszych maszyn.
Motorów żal.
Mycie moto na tzw.myjkach bezdotykowych
I'm Member Queens of Roads !!!! http://www.queensofroads.pl/
Ale najpierw musielibyśmy się za to zabrać. Z doświadczenia wiem, że "grupowe mycie" się nie sprawdza. Siadasz, słyszysz ten magiczny, kojący dźwięk (otwieranej puszeczki) wyciągasz grilla i dalej podziwiasz ...Viking pisze:Panowie przemyślcie jeszcze raz to wspólne mycie waszych maszyn.
Motorów żal.
-
- Miejscowość: Warszawa/Milanówek
- Motocykl: VN 1600 Nomad
- VROC: 0
Pytanie głównie do kolegi Vikinga, chce umyć motocykl myjką parową.
Chodzi mi głownie o ryzyko uszkodzenia lakieru i elementów platikowych, to przecież 100 stopni. Czy myjąc taką myjką nie ma ryzyka dostania sie pary wodnej tam gdzie dostać sie nie powinna. Czy trzeba odłączać aku?
Pytam bo musze poważnie odświerzyć sprzet bo zanim go kupiłem pół roku stał w komisie, wiec jest pokryty pięknym kurzem (i to takim tłustym), a nie chce uzywać kerchera.
Ps. Może uda mi sie odczarować wiosne, w przyszłą sobote umówiłem sie na mycie - full serwis bo zrobią to u mnie w garażu
Chodzi mi głownie o ryzyko uszkodzenia lakieru i elementów platikowych, to przecież 100 stopni. Czy myjąc taką myjką nie ma ryzyka dostania sie pary wodnej tam gdzie dostać sie nie powinna. Czy trzeba odłączać aku?
Pytam bo musze poważnie odświerzyć sprzet bo zanim go kupiłem pół roku stał w komisie, wiec jest pokryty pięknym kurzem (i to takim tłustym), a nie chce uzywać kerchera.
Ps. Może uda mi sie odczarować wiosne, w przyszłą sobote umówiłem sie na mycie - full serwis bo zrobią to u mnie w garażu
Np w tej myjni parowej:
http://krakow-myjnia.pl/
- mycie moto może się odbyć się za pomocą pary o wilgotności 5% i ciśnieniu 10 barów.
Dwóch moich znajomych myło tam swoje maszyny i obydwaj stwierdzili, ze nie wiedzieli, ze ich motory mogą być tak czyste :D
5% wilgoci w parze ( o ile wierzyć) nie powinno zrobić krzywdy elektryce/elektronice. Pytanie, podobnie jak mojego przedmówcy jest - jaka jest temperatura tej pary i co może ona zrobić np z plastikami i lakierem.
Z drugiej strony sam myłem swoje byłe moto vn750 na tzw myjni bezdotykowej, ale tylko wtedy jak zabrudzenia powstały po jeździe w deszczu, za tirem itp - nie miałem żadnych problemow choć unikałem oblewania głównie elektryki i zawieszenia.
Zwykle jednak ręczna polerka + browar + ulubione stacja radiowa wystarczały u mnie aby dopieścić motur a przy okazji uchwycić jakże ulotne poczucie szczęścia ;)
http://krakow-myjnia.pl/
- mycie moto może się odbyć się za pomocą pary o wilgotności 5% i ciśnieniu 10 barów.
Dwóch moich znajomych myło tam swoje maszyny i obydwaj stwierdzili, ze nie wiedzieli, ze ich motory mogą być tak czyste :D
5% wilgoci w parze ( o ile wierzyć) nie powinno zrobić krzywdy elektryce/elektronice. Pytanie, podobnie jak mojego przedmówcy jest - jaka jest temperatura tej pary i co może ona zrobić np z plastikami i lakierem.
Z drugiej strony sam myłem swoje byłe moto vn750 na tzw myjni bezdotykowej, ale tylko wtedy jak zabrudzenia powstały po jeździe w deszczu, za tirem itp - nie miałem żadnych problemow choć unikałem oblewania głównie elektryki i zawieszenia.
Zwykle jednak ręczna polerka + browar + ulubione stacja radiowa wystarczały u mnie aby dopieścić motur a przy okazji uchwycić jakże ulotne poczucie szczęścia ;)
No nie wiem czy taki dobry sposób na pozbycie się stresu. Jak myje gąbką i nie mogę paluchami dojść do zakamarków. A trochę ich jest. Szlag mnie trafiaLimet pisze:Nigdy bym nie umyl zadna z takich myjni ani cisnieniowa ani parowa.
Myje i mylem wszystkie swoje maszynki zawsze recznie. Gabka szampon ircha i doprzodu. Sama przyjemnosc i doskonaly sposob na pozbycie sie stresu. Polecam
Zadnych myjni
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Jak Ktoś ma Stresa, to zapraszam do mnie odśnieżanko czeka...Piker pisze:No nie wiem czy taki dobry sposób na pozbycie się stresu. Jak myje gąbką i nie mogę paluchami dojść do zakamarków. A trochę ich jest. Szlag mnie trafiaLimet pisze:Nigdy bym nie umyl zadna z takich myjni ani cisnieniowa ani parowa.
Myje i mylem wszystkie swoje maszynki zawsze recznie. Gabka szampon ircha i doprzodu. Sama przyjemnosc i doskonaly sposob na pozbycie sie stresu. Polecam
Zadnych myjni
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
Robson pisze:Jak Ktoś ma Stresa, to zapraszam do mnie odśnieżanko czeka...Piker pisze:No nie wiem czy taki dobry sposób na pozbycie się stresu. Jak myje gąbką i nie mogę paluchami dojść do zakamarków. A trochę ich jest. Szlag mnie trafiaLimet pisze:Nigdy bym nie umyl zadna z takich myjni ani cisnieniowa ani parowa.
Zadnych myjni
Niee, ja już mam odciski od szufli
- Smoku
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Voyager 1700Były:Nomad 1500 FI`03,800 Classic
- VROC: 0
Zdecydowanie preferuję ręczne mycie motocykla, żadne myjki mi nie są potrzebne . (Inną sprawą jest to, że na punkcie czystości VN`a mam jakieś zboczenie i raczej nie doprowadzam do stanu brudu a każdy pyłek usuwany jest na bieżąco )
Najpierw mokrą szmatką, później politura i wosk. Do felg osobny szprej, wszelkie zabrudzenia od smaru itd schodzą bez problemów.
Najpierw mokrą szmatką, później politura i wosk. Do felg osobny szprej, wszelkie zabrudzenia od smaru itd schodzą bez problemów.
Włożyć kask, buty , skórę
I ruszyć w świat gdzie nowy świt
Będzie witał cię i kładł się do stóp
Każdy zakręt wiatr ułoży z chmur
I ruszyć w świat gdzie nowy świt
Będzie witał cię i kładł się do stóp
Każdy zakręt wiatr ułoży z chmur
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Myjnie parowe, bezdotykowe, ciśnieniowe i inne wynalazki
Panowie... a gdzie przyjemność z obcowania z ukochanym motongiem jak nie przy jego pieszczeniu, myciu, polerowaniu ........ tylko na łatwiznę obecnie większość idzie
Motocykl powinno myć się letnią wodą z dodatkiem detergentu, później ircha, później wosk, itd..... oczywiście należy nie zapominać o smarowaniu dla ręcznej myjki w postaci
Panowie... a gdzie przyjemność z obcowania z ukochanym motongiem jak nie przy jego pieszczeniu, myciu, polerowaniu ........ tylko na łatwiznę obecnie większość idzie
Motocykl powinno myć się letnią wodą z dodatkiem detergentu, później ircha, później wosk, itd..... oczywiście należy nie zapominać o smarowaniu dla ręcznej myjki w postaci
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Od 2 lat posiadam mojego VN-a, 4 razy był myty ręcznie (na rozpoczęcie sezonu i na koniec (do zimowego snu)) reszta to myjnia. W związku z przeróbką na bobber'a chyba odpuszczę mycie całkowicie,
P.S Chyba hasło Badger'a "pie.....lę, nie myję" wziąłem sobie do serca,
P.S Chyba hasło Badger'a "pie.....lę, nie myję" wziąłem sobie do serca,
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW
-
- Miejscowość: Mosina
- Motocykl: Vulcan VN2000C ,,Bandzior,,
- VROC: 35561
Panowie musze napisac bo moze ktos sie ucieszy jak ja. Nasi koledzy z forum w sklepie V- moto maja zaj...sty preparat do czszczenia od Motula i jest przede wszystkim tani. Mialem juz chyba wszystkie pasty i woski ale to ustrojstwo jast na bazie teflonu i nic sie nie muzga. Nie zaleznie czy plastik,lakier czy chrom. Natrysniesz- przecierasz i masz szklo. SUPER! Pachnie zajefajnie cytrynowo a potem pylki sie slizgaja i brud nie przywiera. Dawno nie mialem takiego banana na gebie jak po uzyciu tego cus.
Pytajcie Zeusa albo Hubasa Serdecznie Polecam sprawdzilem
Pytajcie Zeusa albo Hubasa Serdecznie Polecam sprawdzilem
--