Egzamin na kat.A - Będzie Trudniej!!!!!!!!!!!!!!
- heko
- Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
- Motocykl: W planach VN900..
- VROC: 0
Witam, dawno mnie tu nie bylo..
Plany byly piekne, kupic Vulcana, dopiescic, zrobic prawko A i sie bawic. Niestety w lutym mialem dosc nieprzyjemny wypadek podczas zaladunku i od tamtej pory siedze na L4. Caly czas sledze te nowinki dotyczace zmian w kursach/egzaminach i lekko mi sie wlos na glowie jezy bo w sumie nikt nic nie wie. Wieksze lub mniejsze bzdury zatwierdzaja i mowia, ze 'tak ma teraz byc' a praktyka jest zupelnie inna. Tak na prawde czlowiek o wszystkim dowiaduje sie w trakcie kursu Najlepszym przykladem sa ciezkie kategorie C, D, E ale nie bede robil offtopa..
Czekam az bede mial sprawna noge i lece zapisac sie na to magiczne A, potrwa to pewnie jakies miesiace dwa Nie moge sie doczekac. Bede zdawal relacje jak to wyglada hehe..
Ogolnie u nas panuje taka tendencja, ze patrzy sie na ilosc, nie jakosc. W wiekszosci osrodkow szkoleniowych tak jest wiec stad moj apel, ze zanim sie gdzies pojdzie nalezy popytac, poczytac, zaczerpnac opinii. Ludzie traktuja prawo do jazdy jak cos co im sie nalezy a niestety tak nie jest. Kolejna sprawa jest taka, ze malo kto mysli racjonalnie. Wg mnie zapisujac sie na kurs, place za niego. A skoro za cos place to wymagam zeby bylo najwyzszej jakosci i mialo wymierne efekty bo przeciez te wszystkie kategorie robi sie dla siebie, dla rozrywki lub pracy ale przede wszystkim aby pozyskac nowe umiejetnosci i wiedze. Niestety z tego co widze, wiekszosc obecnych kursantow lejce robi po to aby moc zaszpanowac i czuc sie wielce doroslym i w ogole zajebistym osobnikiem. Przykre..
Nie wiem, moze ja mam jakies spaczone spojrzenie ale wku*wia mnie to zdrowo
Sezon sie zaczal, milo uslyszec za oknem przejezdzajacy, mocny gulgot takze zycze Wszystkim Szerokosci!
Plany byly piekne, kupic Vulcana, dopiescic, zrobic prawko A i sie bawic. Niestety w lutym mialem dosc nieprzyjemny wypadek podczas zaladunku i od tamtej pory siedze na L4. Caly czas sledze te nowinki dotyczace zmian w kursach/egzaminach i lekko mi sie wlos na glowie jezy bo w sumie nikt nic nie wie. Wieksze lub mniejsze bzdury zatwierdzaja i mowia, ze 'tak ma teraz byc' a praktyka jest zupelnie inna. Tak na prawde czlowiek o wszystkim dowiaduje sie w trakcie kursu Najlepszym przykladem sa ciezkie kategorie C, D, E ale nie bede robil offtopa..
Czekam az bede mial sprawna noge i lece zapisac sie na to magiczne A, potrwa to pewnie jakies miesiace dwa Nie moge sie doczekac. Bede zdawal relacje jak to wyglada hehe..
Ogolnie u nas panuje taka tendencja, ze patrzy sie na ilosc, nie jakosc. W wiekszosci osrodkow szkoleniowych tak jest wiec stad moj apel, ze zanim sie gdzies pojdzie nalezy popytac, poczytac, zaczerpnac opinii. Ludzie traktuja prawo do jazdy jak cos co im sie nalezy a niestety tak nie jest. Kolejna sprawa jest taka, ze malo kto mysli racjonalnie. Wg mnie zapisujac sie na kurs, place za niego. A skoro za cos place to wymagam zeby bylo najwyzszej jakosci i mialo wymierne efekty bo przeciez te wszystkie kategorie robi sie dla siebie, dla rozrywki lub pracy ale przede wszystkim aby pozyskac nowe umiejetnosci i wiedze. Niestety z tego co widze, wiekszosc obecnych kursantow lejce robi po to aby moc zaszpanowac i czuc sie wielce doroslym i w ogole zajebistym osobnikiem. Przykre..
Nie wiem, moze ja mam jakies spaczone spojrzenie ale wku*wia mnie to zdrowo
Sezon sie zaczal, milo uslyszec za oknem przejezdzajacy, mocny gulgot takze zycze Wszystkim Szerokosci!
My way is highway,
and my sport is transport..
and my sport is transport..
- Pantani
- Miejscowość: Ożarów Maz
- Motocykl: f650gs twin
Wypadek w trakcie egzaminu kat A w Katowicach
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... ea4,1,3,60
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... ea4,1,3,60
- Tebow
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: HD Road King
- VROC: 35267
Na ścigaczu pojawił się kolejny artykuł na temat egzaminu na kat. A http://www.scigacz.pl/Nowy,egzamin,na,k ... 20777.html
----- www.v-moto.pl części, akcesoria, oleje itd. do VN-ów -----
Witam wszystkich
Żeby nie zakładać nowego tematu pozwolę się podpiąć po ten
Gdzie we Wrocławiu warto zapisać się na kurs kat A? Która szkoła lepiej uczy, a która warto omijać z daleka?
Pytam na tym forum gdyż w niedługim czasie zostanę szczęśliwym posiadaczem VN 750
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marek
Żeby nie zakładać nowego tematu pozwolę się podpiąć po ten
Gdzie we Wrocławiu warto zapisać się na kurs kat A? Która szkoła lepiej uczy, a która warto omijać z daleka?
Pytam na tym forum gdyż w niedługim czasie zostanę szczęśliwym posiadaczem VN 750
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marek
Choć sam tam się nie szkoliłem, to słyszałem same dobre opinie o Motorsfera.pl
Kursanta raczej nie polecam bo jest jak wszędzie ("bierz motor i sobie jeżdzij po placu a ja z tym drugim jade na miasto" ) a poza tym plac mieli w kiepskim stanie ( nie mówiąc już o sprzęcie - szybka w kasku mi się otwierała od wiatru podczas wyprzedzania, gdy obracałem głową) + lawirujesz tam pomiędzy jednocześnie jeżdżącymi osobówkami i ciężarówkami na 3 metrach kwadratowych ( zobacz na youtube - mają tam swój kanał)
Dodatkowe jazdy wykupiłem w szkole jazdy Test. Plus był taki, że oprócz ósemki była też jej poprzednia wersja o mniejszych wymiarach ( można było pojezdzić na mniejszej, a potem ta przepisowa wydawała się być stepem akermańskim ) Ale podejście też nie było jakieś szczególnie profesjonalne
Ale jak jest teraz po zmianie przepisów i motocykli to nie wiem Kurs robiłem w 2011r
Kursanta raczej nie polecam bo jest jak wszędzie ("bierz motor i sobie jeżdzij po placu a ja z tym drugim jade na miasto" ) a poza tym plac mieli w kiepskim stanie ( nie mówiąc już o sprzęcie - szybka w kasku mi się otwierała od wiatru podczas wyprzedzania, gdy obracałem głową) + lawirujesz tam pomiędzy jednocześnie jeżdżącymi osobówkami i ciężarówkami na 3 metrach kwadratowych ( zobacz na youtube - mają tam swój kanał)
Dodatkowe jazdy wykupiłem w szkole jazdy Test. Plus był taki, że oprócz ósemki była też jej poprzednia wersja o mniejszych wymiarach ( można było pojezdzić na mniejszej, a potem ta przepisowa wydawała się być stepem akermańskim ) Ale podejście też nie było jakieś szczególnie profesjonalne
Ale jak jest teraz po zmianie przepisów i motocykli to nie wiem Kurs robiłem w 2011r
@Laku dzięki wielkie za odpowiedź
Ma ktoś może jeszcze jakieś informacje na temat szkoły jazdy ekspert?
http://www.naukajazdyekspert.pl
Pozdrawiam
Ma ktoś może jeszcze jakieś informacje na temat szkoły jazdy ekspert?
http://www.naukajazdyekspert.pl
Pozdrawiam
dwa tygodnie temu podszedłem do egzaminu praktycznego i nie zdałem bo:
1. Ósemkę wykonałem poprawnie
2. Slalom wolny wykonałem poprawnie
3. Slalom szybki poprawnie
UWAGA
Ominięcie przeszkody przy 50 km/h najłatwiejszy manewr. Wjechałem w bramkę z prędkością 68 km/h. Egzaminator podchodzi i daje mi ostrzeżenie że brawurowo wjechałem. Ale jakbym wjechał 49,99 km/h to bym nie zdał - ABSURD.
Po omijaniu przeszkód hamowanie awaryjne: wjechałem przez bramke 72 km/h i na gest egzaminatora po heblach na maxa, ABS zadziałał bezpiecznie się zatrzymałem i usłyszałem, że znów brawurowo wjechałem. Egzamin negatywny.
Ustawa jasno określa prędkość minimalną tylko i wyłącznie minimalną.
Ręce opadają.
1. Ósemkę wykonałem poprawnie
2. Slalom wolny wykonałem poprawnie
3. Slalom szybki poprawnie
UWAGA
Ominięcie przeszkody przy 50 km/h najłatwiejszy manewr. Wjechałem w bramkę z prędkością 68 km/h. Egzaminator podchodzi i daje mi ostrzeżenie że brawurowo wjechałem. Ale jakbym wjechał 49,99 km/h to bym nie zdał - ABSURD.
Po omijaniu przeszkód hamowanie awaryjne: wjechałem przez bramke 72 km/h i na gest egzaminatora po heblach na maxa, ABS zadziałał bezpiecznie się zatrzymałem i usłyszałem, że znów brawurowo wjechałem. Egzamin negatywny.
Ustawa jasno określa prędkość minimalną tylko i wyłącznie minimalną.
Ręce opadają.
- Jandy
- Miejscowość: Wałbrzych/Strzegom
- Motocykl: V2N Classic
- VROC: 35624
Tylko motocyklista wie, dlaczego pies jadąc samochodem wystawia głowę przez okno.
VROC #35624
VROC #35624
- Szycha
- Miejscowość: Zielona Góra
- Motocykl: Kawasaki EN 500 C
teoria jest łatwa, a poza tym nie zalezy od egzaminatora, na praktycznym za to cuda się dzieją - jest coraz mniej osób podchodzących do egzaminu więc kasa wpływa coraz niższa, a interes musi się kręcić... no i głupie zasady - nie zdac możesz za to że nie poprawiłeś lusterka i nie rozglądasz sie po placu jak dzika świnia za żołędziami....Jandy pisze:Podobno ma być łatwiej, przynajmniej na egzaminie teoretycznym
Zmiany w egzaminie teoretycznym
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
A wcześniej to było inaczej? Ta sama szopka z rozglądaniem się i poprawianiem lusterek nawet jak są w porządku. W Warszawie na Radarowej kilka dni przed moim egzaminem oblał w ten sposób chłopak, który razem ze mną chodził na kurs. Nie rozejrzał się przed ruszeniem pod górkę (nomen omen ja też nie wiedziałem, że przed górką też trzeba, ale jak przyszła moja kolej to skwapliwie się rozejrzałem). I to egzaminator oblał go mimo, że wiedział, że ten gość nie będzie miał szans na zdanie egzaminu starymi zasadami, bo to był koniec listopada 2012 i w żaden sposób nie dało się już zapisać na egzamin przed Styczniem 2013.Szycha pisze: teoria jest łatwa, a poza tym nie zalezy od egzaminatora, na praktycznym za to cuda się dzieją - jest coraz mniej osób podchodzących do egzaminu więc kasa wpływa coraz niższa, a interes musi się kręcić... no i głupie zasady - nie zdac możesz za to że nie poprawiłeś lusterka i nie rozglądasz sie po placu jak dzika świnia za żołędziami....
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
-
- Miejscowość: Zimnowoda
- Motocykl: Versys 650 /Trajka,Shl M05,WSK 175/WSKi125
zadania
Zadania są dość łatwe, ale głupotą jest to że ktoś kto chce mieć A wsiada już na taki duży motocykl a na mniejszy legalnie już nie może
1 Jedź z głową 2 masz dla kogo wrócić 3 motocykl nigdy nie ma pierwszeństwa nawet jeśli ma 4 dobrze się bawić 5 Lepiej wolniej a całym dojechać. Takie moje zasady
-
- Miejscowość: Berlin
- Motocykl: Byl VN 900 obecnie VN 2000 clasik LT
- VROC: 36537